logomamaninjashop

Изящните бижута на Венета Русинова

Венета Русинова се занимава с изработка на бижута и аксесоари за коса. Случва се така, че работата и хобито й разменят местата си. 


Само преди година работех като частен учител на деца в начална училищна възраст и това беше моето основно занимание. Макар че все още нямам свои, много обичам децата и преди години сериозно обмислях да се посветя на професията, докато животът не ми припомни, че истинската ми страст е другаде.

Винаги съм обичала изкуствата. Не ме питайте как е възможно да се забрави подобно нещо. Родителите ми искаха да имам „сериозна“ и уважавана професия, а на наклонностите ми към изкуствата и аз самата не гледах сериозно, а по-скоро като на някаква необходимост и начин да правя дните си по-цветни...

 19749761 1399126513503959 1280098411 o



Красота от полимерна глина

Започнах да изработвам бижута от полимерна глина, и по-специално цветя, преди 8 години. Преди това рисувах, шиех дрехи и аксесоари, правила съм кукли и сигурно още един куп неща, които не помня, но полимерната глина ме впечатли с възможностите си. Тогава не беше чак толкова популярна у нас. Дори и днес е малко недооценявана като материал, но по света се правят зашеметяващи творби с нея в много направления...

За пръв път я видях в клипче, което показваше техника за имитация на тюркоаз. Докато се опомня, вече имах няколко тюркоазени бижута. Първото колие подарих на приятелка, която първа видя в нескопосаните ми творби възможност да ги продавам и да се развивам. Тогава не ѝ повярвах, но съм ѝ благодарна. Важно е, човек да се обгражда с утвърждаващи хора.

 19807100 1399126273503983 458591686 o

Не мога да кажа, че съм избирала материала. Влюбих се в него. Обичам и моделирането. Всъщност, истинската ми любов към полимерната глина започна с него. Откакто изработих първото си цвете, не съм и помисляла за друг материал, освен за онези, които комбинирам с цветята.

Вдъхновение от природата

Няма как да не забележи човек, че обичам природата, цветята. Това е основното, което ме вдъхновява. Известна част от бижутата се  появява спонтанно и под въздействието на снимка, филм, картина... Друга част са планирани. Мисля за това какво обичам да нося, какво не ми достига на пазара (въпреки изобилието от бижута) и бих искала да виждам. Обръщам внимание на тенденците при поръчките и от какво се нуждаят клиентите ми...
Звучи сухо може би, но аз не съм творец, който се води само от настроенията и вдъхновенията си. Не правя бижута заради самото творчество, правя ги за хората и искам да са удобни, свежи, да носят радост. Затова работя в тази посока.

 19807326 1399126163503994 1483683712 o


Предизвикателствата на клиентите

Голяма част от бижутата ми са изработени по поръчка. Преди време, когато нямах толкова опит, не ми беше лесно да поемам такива поръчки. Беше ми трудно да балансирам между своя стил и изискванията на клиентите. Това отдавна не е така. Смятам, че много от най-хубавите ми аксесоари са се получавали, когато съм била предизвикана от клиент да опитам нещо ново. Въобще, благодарна съм за клиентите си. Като цяло са предимно дами с вече изграден стил и вкус, интелигентни, ценители. Но не рядко ще се случи, по изложения, някой мъж да дърпа половинката си към щанда ми с думите „Ела да видиш едни бижута...“ , което много ме е трогвало и забавлявало.

 19724127 1399126610170616 2106964353 o


Медальоните с гъби

Искам да се развивам, да подобрявам и техниката си, и дизайна на бижутата и затова любимото ми творение е винаги най-новото. Все пак имам специално отделено място в сърцето си за медальоните с гъби. Чувствам ги като най-свои. Преди да започна да ги правя, не бях виждала подобни (дори и сега май не се намират много) и идеята за подобно бижу и до ден днешен ми звучи щуро. С тази разлика, че преди не знаех, че толкова хора ще я харесат.

 19727267 1399126703503940 1723051748 o


Имам идеи, обичам да планирам... А животът обича да ми поднася изненади. Една такава ще се осъществи съвсем скоро - ще дам първите си уроци по изработка на цветя. Може да се окаже, че тепърва ще овладявам изкуството да обучавам.


Бижутата на Венета можете да разгледате тук и на страничката й във фейсбук.


Препоръчваме ви:

Книжчици 
С аромат на пролет 
Цвете от Florete - иконом
ист с душа на артист

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 11:33

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам