logomamaninjashop

Lollipopper

Нина Любенова, която вече познавате от интересните й истории за живота във Великобритания, този път ни разказва как при тях се грижат за безопасността на децата на пътя.

Случайно ми попаднаха снимки на моята прогимназия във Враца, на които ученици са патрулирали пешeходните пътеки около училището, с цел осигуряване на безопасно преминаване на 21.09.2017г. - Ден без загинали на пътя.

И това ме подсети да ви разкажа за Lollipopper (Близалките - името идва от знака, който държат в ръце с формата на близалка) или иначе казано училищният патрул по пресичане, който се грижи за безопасността на пътя на децата от 1937-а година насам. Намерили са своето място в правилника за движение през 1960 г. и оттогава всички автомобили са задължени да спрат при подаден знак от тях. Любимци са на обществото и празнуват своя професионален празник на 29-и ноември.
19054903 10156370240759587 443840945630175807 o 1

Работят от 5 до 10 часа седмично, около училищата сутрин и следобед, в часовете, когато децата отиват или се връщат от училище, без значение от климатичните условия. Облечени са в ярки специфични одежди, носят голяма близалка с надпис Stop и рисунка с пресичащи на нея деца. Много мили и усмихнати, реално помагат на всички пешеходци по време на дежурството си и което ми прави най-силно впечатление, застават така, че чакащите деца да не могат инцидентно да изскочат на пътя.
Alison Hammond National Lollipopper Awards 2

Миналогодишното орязване на бюджета на общините обаче се отрази и на училищните патрули. В някои общини спряха финансирането им (плаща им се на минимална заплата, за работа 1-2 часа на ден през 40-те учебни седмици). Реално те са малко перо в бюджета, но от голяма важност за обществото, както се оказа впоследствие. Веднага родители, ученици и известни личности от цялата страна предприеха кампания за набиране на средства, за да финансират работата им през новата учебна година.

България е на първо място в Европа по брой на жертвите при пътно-транспортни произшествия. През 2016 година у нас са пострадали 11 160 деца на пътя. 36 от тях са загинали. 26 са били пътници в автомобилите. Като пешеходци са загинали 4 деца. 

Препоръчваме ви още:

Урок по безопасност за най-малките 
Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете

Последно променена в Петък, 06 Октомври 2017 00:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам