logomamaninjashop

6 житейски умения за сигурен успех в 21 век

Да, вярно е, че в допълнение към четенето и писането, всички деца се нуждаят от обстойни знания и разбиране в областта на науката, технологията, инженерството и математиката (STEM), за да се изправят пред бъдещия пазар на труда. В края на краищата, след 20 години, по-голямата част от отворените работни места най-вероятно ще бъдат в сферата на STEM. Учителите, продавачите и дизайнерите на продукти ще трябва да бъдат STEM-разумни, само за да използват все по-сложните инструменти на своите занаяти.

И все пак има още един набор от умения, за които експертите казват, че всички деца ще трябва да притежават, без значение в каква област се развиват, за да успеят. Почти всеки работодател, във всяка професия, предпочита работници, които знаят как да решават проблеми, които могат да импровизират, могат да работят в екип и да общуват добре. 

  1. Решаване на проблеми

За да се развива в един конкурентен свят, детето Ви ще трябва да може да мисли критично - да наблюдава, да анализира и да намира интелигентни решения на сложни дилеми. За да стигне дотам, то трябва да се научи да си задава въпроси като "Защо?" и "Какво ще стане ако?", както и да осмисля всички страни на проблемите. 

За да помогнете на детето си да развие това умение превръщайте въпросите, които то ви задава, в проекти. Ако то Ви попита: „Защо имам толкова лунички?“ не му отговаряйте, а обърнете въпроса към него: „Защо според теб имаш толкова лунички?“. Децата научават много повече, ако търсят сами отговорите, отколкото ако Вие им ги дадете. Насочвайте детето си в мисленето му, но го оставяйте само да стига до изводи, след което му помогнете да проучи реалните факти по въпроса. Накрая го помолете да Ви обясни това, което то е разбрало, за да му помогнете да преработи това, което е прочело като информация.

  1. Да се разбира добре с другите

Най-успешните компании знаят как да наемат най-добрите хора и да ги накарат да работят за обща цел. Това е една от причините, поради които учителите трябва да наблягат на изготвянето на проекти в класната стая - проектите учат децата на стойността на екипната работа. Докато се трудят заедно децата се научават на самоконтрол (да не се ядосват, ако нещата не са както те искат да са), научават се на дипломация (как да изкаже мнението си без да обиди другарчето си), емпатия (научават се да взимат предвид чувствата на другите под внимание, да ги уважават и да не ги нараняват), екипната работа ги научава и да управляват времето си (как да се завърши проекта навреме). 

За овладяването на това умение може да помогнете като организирате „Готвене“ със семейството или с приятели на детето. Готвенето не само изостря математическите познания, но и засилва неговите умения за екипна работа. Дори резултата от готвенето да е неподходящ за ядене, това пак може да е полезен урок за детето – да го научите да се справя с неуспеха. 

Снимайте заедно. Създаването на филм помага на децата да насочат въображението си, за да създадат нещо забавно, като същевременно преговарят помежду си и си разпределят ролите.
Те могат да измислят сами сценария, да си представят сцените, да напишат диалога и накрая да го изиграят заедно. 

  1. Познаване на модерните технологии

Разбира се, Вие се обръщате към детето си за помощ, когато настройвате нов смартфон, но лекотата при работа с технологични джаджи не е същата като разбирането на най-добрите практики за използването им. Децата трябва да се научат да оценяват валидността на потоците от информация и да навигират в социалните мрежи. 

Потокът на информация трябва да е като храненето, понякога е положително да си позволяваме да се храним с излишни калории (junk food), но нищо не трябва да измества здравословното хранене за дълго време.

Учете детето си да навлиза в интерактивното пространство със здравословна доза скептицизъм. Например намерете подходящо за възрастта на детето събитие, и заедно вижте как то бива отразено различно в интернет, в зависимост от сайта/страницата, която четете. Това ще му позволи да не се ограничава с първата информация, която достигне до него, а да търси само за себе си истината. Критичната мисъл е много важна за бъдещия успешен възрастен.

7 работещи начина да изострим паметта на детето

55146464 m

  1. Ориентиране в пространството

Способността да се визуализират обекти и начина, по който те се вписват в пространството, е това, което експертите наричат пространствено ориентиране. Ние използваме това умение всеки ден, когато се включваме в движението с колата си, например, или търсим входа/изхода на нов магазин. 

Когато става въпрос за STEM обучение, пространственото ориентиране се измества по важност единствено от основните математически познания. Тренирането на пространствените възприятия се отплаща във всяка професия, включително архитекти, хирурзи и модни дизайнери. Защото всички трябва да могат да си представят крайния продукт докато работят, независимо дали е ново сърце, къща или рокля. 

Култивирането на това умение е особено полезно за момичетата, тъй като играчките за момчета - влакови комплекти, комплекти Lego - им дават предимство по отношение на мисленето за това как формите си съвпадат една с друга. 

Може да помогнете на детето си, като го насърчавате да играе игри, които да му помогнат да развие пространствените си умения. Minecraft е полезен не само за 3D уменията, но и за екипната работа. Друг вариант да учите детето си на връзката между триизмерните обекти, е да го накарате да проектира и строи с лего или друг вид конструктур. 

  1. Да общува ясно

Вашето дете трябва да може ясно да каже каквото мисли - кратко и дипломатично - всеки път, когато обяснява идеи в клас или се застъпва пред Вас за нещо, което иска. 

Всяка дейност, която насърчава детето Ви да слуша или да дава указания, може да му помогне да общува свободно. Може да пробвате да си сложите превръзка на очите и да го помолите да ви преведе през стаята, в която сте, до даден обект. След което си сменете ролите, така че детето ви да практикува както слушането така и говоренето. 

Друга забавен начин да насърчавате комуникацията е да разказвате заедно с детето си измислена история. Вие я започнете, като измислите името на героя и мястото на действие, след което му дайте време да продължи историята. С практика вашето дете ще се научи да слуша с внимание сюжета на историята Ви и да допринася адекватно към нея. 

  1. Оригинално мислене

Творчеството е процесът на това да си представите нещата такива, каквито биха били - умението, което всеки работодател изисква, независимо дали става въпрос за преподаване на урок в клас или изолиране на гените, които предизвикват депресия. 

Може да насърчите оригиналното мислене, като накарате детето Ви най-напред да идентифицира проблема или въпроса, след това да помисли върху решенията свързани с него, след което да измисли план и да го приложи в действие. 

Всяка дейност, която насърчава мисленето на детето, е малка част от пъзела, който представлява успешната личност. 

За тази статия благодарим на „Когнитивна Азбука", чиято дейност е:

  • Изцяло съобразена със спецификата на детското развитие във възрастта 5-9 години.
  • Развива всички аспекти на познавателните способности на детето.
  • Заимствани са принципите на метода „Монтесори“ - Детето и неговите нужди са водещи.
  • Подходът е индивидуален.
  • Игрова и забавна среда, стимулираща интелектуалното и емоционалното развитие. 

Безплатен демонстрационен урок на обучение „Когнитивна Азбука“ ще се проведе на 15 декември 2019 година, неделя, от 10 часа. Повече може да прочетете на сайта им.

 Screen Shot 2019 12 04 at 14.37.22

 

Последно променена в Сряда, 04 Декември 2019 15:08
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам