logomamaninjashop

Пациенти умират от глад!

  • 09 Юли, 2023
Автор: Антоанета Тончева
 
България е единствената държава от ЕС, а може би и въобще в Европа, която не осигурява пълноценни медицински храни (вкл. и храни за ентерално (не през устата) приложение чрез сонда или гастростома), от които се нуждаят пациентите с недохранване (малнутриция).
Пациентите са с най-различни основни заболявания. Това може да са хора с:
- инсулти;
- състояния след тежки операции;
- парализа заради спортни инциденти или катастрофи;
- различни мускулни атрофии или дистрофии;
- множествена склероза;
- онкологични (ракови) заболявания;
- муковисцидоза (кистична фиброза);
- хранителни разстройства (напр. анорексия).
Някои пациенти имат нужда от такива храни за кратко време (2-4 седмици), други за няколко месеца, единици имат нужда от такова допълващо хранене за продължителни периоди от време.
Тези храни са скъпи, защото са лечебни. Сумата за такова хранене може да достигне и до 2 хил. лв./ месечно.
В България НЯМА РЕГИСТЪР на пациентите с малнутриция.
НЗОК и МЗ все още НЕ събират данни от болниците, медицинските центрове и частните кабинети относно това кои пациенти имат нужда от цялостно или допълващо хранене с медицински храни за пиене и за инжектиране в гастростомата.
НЗОК покрива за няколко редки заболявания общо едва следните 27 прахообразни формули и то САМО ЗА ДЕЦА до 18 г.:
- 4 вида млека за кърмачета с алергия към белтъка на кравето мляко;
- 3 вида безглутенови брашна (които сами по себе си НЕ СА храна) за пациенти с целиакия;
- 1 вид храна КетоКал за пациентите с определени видове епилепсия, която се влияе от кетогенна диета;
- другите 19 вида касаят няколко групи от тежки, редки генетични заболявания на обмяната на веществата (метаболитни болести).
 
 
Няма нито една храна в течна форма.
Няма нито една храна сред тези, която да е за ентерално приложение.
Няма нито една висококалорична храна – на тези всичките храни някаква субстанция им липсва поради природата на заболяванията на пациентите, които ползват тези храни. Наричат се храни за НЕпълноценно хранене.
Нито една от тях не е подходяща за пациенти с малнутриция (недохранване).
Въпреки десетките официални писма и сигнали, както и проведени срещи, кръгли маси, работни групи от пациенти и техните семейства, както и различни пациентски сдружения, здравните власти в България НЕ ПРАВЯТ НИЩО по въпроса това да се промени.
Национална здравноосигурителна каса - НЗОК няма принципал и съдбите на всички тези пациенти зависят от членовете на Надзорния съвет на НЗОК и опират до желанието на чиновниците да се поразмърдат.
 
Има едни пациенти в тая държава, които БУКВАЛНО УМИРАТ ОТ ГЛАД.
Мълчанието на здравните власти упорито продължава. А ние си спасяваме пациентите в нашите си семейства, пренасяйки в куфари и кашони медицински храни от чужбина.
МЗ и НЗОК - ние няма да се откажем.
Maria Milkova, благодарим за отразяването на темата и вложените желание, труд, време и съпричастност!
 
Още по темата:
 
"В България детето ми тежеше 24 кг, в Нидерландия е 52 кг"
Това е една история за битката на две български майки, които се борят за живота на болните си деца. Красимира вече е намерила спасение за дъщеря си - в Нидерландия. Там им осигуряват всичко онова, което в родината им все още го няма. Боряна е останала в България и от години се бори за достъп до специалната храна, от която се нуждае детето ѝ. Вижте историята на Красимира, Пасионария, Боряна и Елена, разказана от Мария Милкова и Огнян Пенев. Една история за битката им за... храна.
 
Добавям тук и още нещо, което Красимира Обретенова написа, защото доизяснява темата. И поне за мен беше важно. 
 
Реших, че ще е полезно да разкажа лична история, според мен важна като информация, във връзка с бъдещата евентуална реформа, свързана с алтернативното хранене, и по-скоро с нужния анализ на броя на нуждаещите се.
Това е детайл, който не влезе във филма, а мисля, че е важен за
анализа "колко деца/ възрастни имат нужда от ентерално хранене".
Сетих се за това, понеже днес ми писа проф. Никола Младенов, началник на КАРИЛ в Токуда /след като е гледал филма/, който постави гастростомата и назначи ентерално хранене/ и който всъщност е въвел и наложил лечението с гастростома в България/ в реанимационния период на дъщеря ми, след опрерацията за поставяне на имплантите за сколиоза. Докато тя беше в медикаментозна кома, аз бях непрекъснато с нея и имахме възможност с проф. Младенов да си говорим разни работи. В скоби отбелязвам, че имплантите бяха животоспасяваща операция- Надежда Цекулова, д-р Boyana Petkova- оставям тук сърцето си с благодарност за вас - дъщеря ми тежеше 19 кг, недостиг на телесна маса, недостиг на количество кръв, недостиг на важни елементи от кръвта....Та в някъв момент професорът беше възкликнал "Как може такова занемарено , дете бе!"- вопъл, който няма да забравя до края на живота си. Аз се разплаках и му казах, "как така , занемарено, животът ми от 15 г/ към тогавашния момент/ минава по болници и лекари!" - "Не ти си го занемарила, а системата!"- ми отговори. И по този повод ми каза, че дъщеря ми е трябвало да започне да се храни с гастростома още в момента, в който е станало ясно, че има проблем с дъвкането и преглъщането- т.е още в столичната педиатрия, когато установиха псевдобулбарната пареза/ на хранопровода й/- след преживения менинго-енцефалит и получените класически увреждания- на 1г възраст.
След като дъщеря ми оцеля след менинго-енцефалита / на около 1-месечна възраст/, тя продължи да суче съвсем нормално.
Но започнаха проблемите със захранването- хапане на езика, давене, денонощен рев от глад, защото кърмата вече не я засищаше. Обикалянето на болници и специалисти и прахосването на пари- абсолютно безплодно.
Единствената възможност беше с логопедични методи да терапевтирам езика и устната кухина, да я уча да дъвче с " варено морковче, бобче, картофче...". Тя съответно си хапеше езика, пищеше и се давеше в собствената си кръв. Ползвах и нидерландски учебник за родители с описани препоръки.
И като се давеше, правеше пневмонии от вдишана храна. Пневмония, след пневмония, афтоза от безкрайните антибиотици, пак пневмония и т.н.
След поредната пневмония, началника на детското отделение-приятел, ми каза "благо"- "ами те децата с тежка ДЦП обикновено умират от дихателна недостатъчност". Това е 2005г., дъщеря ми на 3 г.
И така след поредна смяна на личен лекар и след поредна пневмония от вдишана храна, новата ни ЛЛ поиска да види как я храня и какъв е проблемът. Установи проблема, предписа медикамент , който да отпуска мускулите на хранопровода, и така до на ок 10 г възраст, да може да дъвче малки хапки сандвич с кашкавал, баница със спанак, и прочие.
Бях много горда с дъвкателните си и гълтателни постижения, обаче дъщеря ми спря да наддава тегло, спря да расте, сколиозата й стана зловеща от липсата на телесна маса и мускули, докато в същото време не спирам да обикалям болници и да плащам луди пари за рехабилитация, освен, че аз в къщи я правех на панделка с гимнастика.
Т.е- беше настъпил моментът, когато организмът й, в условия на пубертет, не може да усвоява храната, която получава.
И така нататък до ...Нидерландия, когато на 16 г дъщеря ми ЗА ПРЪВ ПЪТ в живота си получи ехографско изследване на хранопровода, което изследване беше НАЗНАЧЕНО от училищния логопед, който логопед дойде с нас на изследването в клиниката на 40 км от града, в който живеех, за да се запознаем заедно с препоръките на логопеда-терапевт по хранене, който извърши изследването.
Последно променена в Неделя, 09 Юли 2023 19:20

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам