logomamaninjashop

Кой може да пострада?

Кои са жертвите на сексуално насилие или експлоатация?

Това може да е всеки, но най-често са млади момичета и момчета, които живеят бедно, нямат дом или семейство, нямат работа или са имали тежко детство.

Защо точно те?

Защото преди да станат жертва на сексуално насилие или експлоатация някой им е обещал, че ако го послушат, всичко ще им се уреди и сегашните им проблеми ще се разрешат.

Как да разбереш дали някой твой приятел е жертва на сексуална експлоатация?

Ако отсъства често от училище или го няма късно вечер, а когато се появи е със скъпи дрехи и вещи, за които не казва откъде са.
Ако сменя настроенията си, има следи от наранявания, говори тайно по телефона си, или започне да употребява алкохол и наркотици.

Как да говорите с децата си за сексуалното насилие вижте в Темите табу


Помни, че жертвите на сексуална експлоатация почти винаги изпитват срам и вина и не говорят открито за случващото се. Затова винаги, когато имаш притеснения, че нещо не е наред, е добре да се посъветваш с възрастен, на когото имаш доверие.

 Прочетете и Сексуалното възпитание по света и у нас


Платформата за сексуално и здравно образование за тийнейджъри LoveGuide стартира нова кампания за превенция на сексуално насилие и експлоатация сред ученици от цялата страна на възраст между 15 и 19 години. Тя ще повиши знанията и уменията им как да разпознават рискови ситуации и отношения, които биха довели до сексуално насилие и експлоатация. ПО-ДОБРЕ НЕДЕЙ! е насочена и към всички, ангажирани с отглеждането на здрави, способни и щастливи младежи, а именно – родители, учители, директори, лекари и др. Кампанията си поставя за цел да постигне и разпознаваемост на проблема сексуално насилие и експлоатация сред широката общественост и да насочи вниманието към необходимостта от неговото решаване.

Какво да направиш ако ти или твой приятел станете жертва на сексуално насилие или експлоатация – гледай следващия епизод на “По-добре недей”.

Препоръчваме ви още:

Приятел, гадже или насилник? 
По-добре недей - кампания срещу сексуалната експлоатация
Тийнейджърът се влюби - какво да правим?

Последно променена в Вторник, 03 Октомври 2017 19:26

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам