logomamaninjashop

Детето и наргилето

Автор: Янка Петкова

11-годишно момиче е убито от 15-годишния си приятел, защото се скарали къде да пушат наргиле. Тази новина е толкова страшно абсурдна, че дори не може да бъде измислена. Опитвам се да го проумея. Излиза, че едно дете, вероятно завършило 4-ти клас, си е отишло, защото не се разбрало с приятеля си (деветокласник, с когото се запознало във Фейсбук преди седмици), къде да отидат… да пушат наргиле.
Чета новината през Фейсбук. Аз съм онлайн родител. В другата стая, пред нейния лаптоп, е дъщеря ми. И тя е онлайн. От време на време си чатим. Понякога ни се получава по-добре, отколкото да си говорим. Може да чете същото, но може и да си пише незнамского. Казва, че си чати със съученици, имат група на класа. Вярвам й. но допускам, че може да не е само това. Тя е почти на 15 и има профил от няколко години. Как го е регистрирала? Ние й помогнахме. Заради някакви игри, които бяха много актуални. Вярно, не се ограничихме само с регистрацията. Инсталирахме й програма за онлайн безопасност. Обяснихме й за фалшивите профили. Казахме й, че не трябва да приема покани, преди да разгледа публичните постове и снимки, преди да провери има ли общи приятели. Обяснили сме, че профилните снимки и посочената възраст може да нямат нищо общо с реалността. Баща й беше особено убедителен („има всякакви извратеняци“). Аз й препоръчах филма „Доверие“. Забелязала съм, че обективността ми често се поставя под съмнение (защото съм майка й)  и ако мога, ползвам „нагледни материали“. Филмът направи впечатление. Дали е изиграл образователната си роля? Мога само да се надявам.

Баща й я научи да е подозрителна, да не качва собствени снимки, да не споделя лична информация. Казвах му, че прекалява, че това са крайности. Отдавна не мисля така. Приятелки сме във Фейсбук, но не надничам в профила й. Да не й навлизам в личното пространство. Баща й навлиза. Той не е толкова дискретен. Слава Богу. Не коментирам публикации в нейния профил (те са и твърде редки), гледам да не прекалявам с любопитството, да не ме блокира. Знам малко за онлайн живота й – поддържат с една приятелка профил на любимата си група и си пишат с фенове от цял свят. Надявам се, да си споделят неща за групата. Не съм влизала. Както казах, дискретна съм.

Излиза с приятелки. Баща й все я изпраща и посреща, дори когато ходи на училище. Казвах му, че вече е голяма и е нелепо да я екскортира навсякъде. Вече не мисля така. Нямам нищо против да я изпраща и посреща, докато навърши 30. Тя не възразява. Научихме я и свикна. По едно време развивах теорията, че й липсва самостоятелност. Поредната ми грешна теория. По-добре да е зависима от нас, отколкото от някой, с когото се е запознала във Фейсбук преди седмици. Който иска да я води на наргиле.

Наргилето ни е стара тема. Вече сме я коментирали. Покрай един случай преди време. Нейна приятелка й беше споделила, че момичета от новия й клас предложили да отпразнуват откриването на учебната година в наргиле бар. Тогава бяха осми клас и тъкмо започваха в новите си училища. Аз бях скандализирана. Дъщеря ми не толкова – било модерно напоследък. Тя не пуши. Не обича и да е в компания на пушачи (като майка й). Надявам се това да е завинаги. Знам, че надеждите ми са наивни. Аз пропуших на 25, до наргиле не съм стигала, но съм наясно, че не съм човекът за този разговор. Баща й обаче не пуши, той и обясни за наргилетата. Слушах го и на моменти усещах, че прекалява с конспиративните си теории, но имах благоразумието да си мълча. Не сбърках. Добре, че й каза и за наргилетата и за наркотиците, които може да пушиш без да подозираш, и за това колко опасни са местата, където това може да се прави. И че „приятелите“, които ти отправят подобни покани, не са стока. И че няма да си задръстена, ако откажеш такава оферта. И за трафика на момичета с цел проституция (винаги стига дотам). Сега не ми е смешно.

Покрай такива новини все се питам дали сме направили достатъчно за нейната безопасност. Едва ли. В крайна сметка разчитам на здравия й разум. Но не знам какво става в главата й. Спомням си, че в случаите, когато аз съм била влюбена, здравият разум беше наритан в ъгъла. Моля се, когато това се случи и с нея, щетите да бъдат по-малко. Защото е ненормално да си отидеш от този свят заради едно наргиле. Ненормално е.

Препоръчваме ви:

Детето ми няма самочувствие 
Ти, сериозно ли ?! 
Внимание! Родител в социалната мрежа! 
Двойната Дарина и бардаците

Последно променена в Вторник, 22 Август 2017 13:29

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам