logomamaninjashop

Морбили - рискови групи, мерки и усложнения

  • 22 Мар, 2017

Д-р Валери Велев е завършил медицина в МУ-София. Има признати специалности по медицинска биология (2008 г.) и медицинска паразитология (2015 г.), специализант е по инфекциозни болести от 2016 г. От 2013 г. e докторант по докторска програма "инфекциозни болести" към МУ-София. Клиничните му интереси са детски инфекциозни болести, паразитози, чревни инфекции. От 2004 до 2011 г.  е асистент и главен асистент в Катедра по биология на МУ – София. От 2011 г. - асистент в Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ-София и лекар в Детска клиника на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров". 

 

велевД-р Велев, има ли реална опасност от епидемия от морбили в България?

Още с лабораторното доказване на първия случай в Пловдив такава опасност съществува, но все още сме далеч от обявяването на епидемия. Напълно реалистично е това да останат изолирани случаи в областта; зависи какво ваксинално покритие ще се окаже, че има там. Ако не сме си научили урока от 2010, може отново да се окажем най-засегнатата страна в Европа.

Кои са най-рисковите групи?

Всички неимунизирани. Колкото по-голямо е неимунизираното дете, толкова по-голям е шансът да се зарази.

Опасна ли е болестта за неваксинирани възрастни?

Да, опасна е. Вече имаме двама възрастни, които заболяха, при последната епидемия имаше и загинали. Колкото е по-голям човек, толкова по-тежко протича морбили. Това е така с всички обривни инфекции.

Децата, които са ваксинирани само с първата ваксина на 13 месеца, имат ли пълен имунитет, или са застрашени при контакт с болни?

Децата получили само първата апликация са защитени в повечето случаи. Само около 5% от тях рискуват да се заразят, ако имунната им система е отговорила „неадекватно“ на ваксината, но пък те ще прекарат инфекцията много леко.

Какви мерки да вземат майките на деца, които все още не са на възраст за ваксиниране?

В настоящия етап епидемична обстановка няма, място за паника също няма. Тоест, тези хлапета не е нужно да бъдат имунизирани по-рано. Децата на майки прекарали морбили, или имунизирани, са предпазени от майчините антитела в първите 4-5 месеца от живота си. А до навършването на възрастта за първа апликация на ваксината се приема, че децата са в защитената среда на своите родители и имунизиран колектив.  

Какво ще посъветвате родителите на неваксинирани деца, които са пропуснали възрастта за първа ваксина? А ако са пропуснали и реваксинацията на 12 години? Една доза ли да сложат или две, и ако са две, през какъв период?

Всички пропуснали ваксината трябва да я сложат час по-скоро. Ако е пропусната само втората доза, не е фатално, особено ако е било преди по-малко от 10 години. Но въпреки това препоръчвам и тези деца, или възрастни, да си завършат ваксиналния курс. Дори и да сложите двете апликации през един месец, нищо няма да ви се случи, но няма и да има особен смисъл от втората доза.

За какви усложнения да следим при заболяване от морбили?

Родителите е редно да следят за обривни инфекции, не да чакат усложненията им, които се лекуват само в болнични условия. Високата температура с кашлица, хрема и зачервени очи, последвана след няколко дни от обрив, е сигнал за възможно морбили. Най-честото му усложнение са тежките пневмонии, на второ място са инфекции на централната нервна система, включително и едно късно усложнение наречено подостър склерозиращ паненцефалит, което е смъртоносно. Дълго време след прекарано морбили децата остават с подтиснат имунитет и са податливи на вторични бактериални инфекции, което може да ги вкара в нова беда.

Какво ще посъветвате родителите, които категорично отказват да ваксинират децата си? Има ли нещо, което могат да направят все пак, за да се предпазят при евентуална епидемия?

Ще ги посъветвам да ваксинират децата си. В противен случай, за да ги предпазят от силно заразно заболяване като морбили ще трябва да разчитат само на късмета си. Колкото до това, че по този начин застрашават деца, които или не са достигнали възраст за ваксиниране или не са ваксинирани по здравословни причини, оставям на тяхната съвест.

 

Интервюто взе Мария Пеева.

Последно променена в Сряда, 22 Март 2017 22:47
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Новото старо поколение

Новото старо поколение

06 Ное, 2021 Забавно

Омразата

Омразата

09 Ное, 2021 Истории

Живот

Живот

12 Ное, 2021 Истории

Навръх Коледа

Навръх Коледа

24 Ное, 2021 Приказки

Елица

Елица

02 Дек, 2021 Истории

Урок по родолюбие, урок по дружба

Урок по родолюбие, урок по дружба

28 Ное, 2021 Образование

Вълнени чорапи

Вълнени чорапи

26 Ное, 2021 Истории

Навръх Коледа

Навръх Коледа

24 Ное, 2021 Приказки

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам