logomamaninjashop

Да, Вирджиния, има Дядо Коледа!

През 1897 г. редакцията на в. „Ню Йорк Сън” получава писмо от едно осемгодишно момиченце, което моли авторитетния вестник да й отговори на въпроса има ли наистина Дядо Коледа. С важната задача се заема един от най-опитните журналисти – Франсис П. Чърч. Неговият отговор днес е известен като най-четената статия на всички времена. Вестник "Ню Йорк Сън" го публикува в навечерието на всяка Коледа до 1949 г., когато спира да излиза.


"Уважаеми г-н редактор,

Аз съм на осем години. Някои от моите малки приятели твърдят, че Дядо Коледа не съществува. Татко казва, че ако нещо е написано в "Сън", значи е вярно. Моля ви, кажете ми наистина – има ли Дядо Коледа?" Вирджиния О’Ханлън, "95-а улица - Запад" №115

Ето какво й отговаря Франсис П. Чърч:

"Вирджиния, твоите малки приятели грешат. Повлияни са от скептицизма на една скептична епоха. Те вярват само на очите си. Не мислят, че нещо може да съществува, ако малкият им ум не го разбира. Всички умове, Вирджиния, независимо дали са на възрастните или на децата, са малки. В нашата велика вселена човек е само насекомо, мравка, толкова е интелектът му в сравнение с безграничния свят извън него, измерим само за разум, способен да го обхване в цялата му истинност и познание.

Да, Вирджиния, има Дядо Коледа. Той съществува, както съществуват любовта и щедростта, а ти знаеш, че тях ги има в изобилие и точно те даряват живота ти с най-истинската красота и радост. Уви! Колко ужасен би бил светът, ако Дядо Коледа не съществуваше. Също толкова ужасен, колкото ако нямаше Вирджинии. Нямаше да има невинност, нито поезия, нито романтика, които да направят съществуването ни поносимо. Нямаше да има и наслада, освен тази на сетивата и очите. Вечната светлина, с която детството изпълва светът, щеше да бъде заличена.
Да не вярваш в Дядо Коледа! Това е все едно да не вярваш във феи! Може татко ти да наеме хора, които да дебнат всички комини на Бъдни вечер, за да уловят Дядо Коледа, но дори да не го видят как слиза, какво ще докаже това? Никой не вижда Дядо Коледа, но това не доказва, че той не съществува. Най-истинските неща на този свят са онези, които нито децата, нито големите виждат. Виждала ли си някога нимфи да танцуват по моравата? Разбира се, че не си, но това не означава, че ги няма. Никой не може да си помисли или представи всички чудеса, които са невидени и невидими на този свят.
Можеш да счупиш бебешката дрънкалка, за да видиш какво я кара да дрънчи, но невидимият свят е скрит от нас с толкова плътно покривало, че и най-силният човек, дори всички най-силни хора заедно, не биха могли да го разкъсат. Само вярата, въображението, обичта, романтиката могат да свалят тази завеса и да нарисуват и разкрият свръхестествената красота и слава зад нея. А дали е истинска? Ах, Вирджиния, в целия наш свят няма нещо по-истинско и великолепно от нея.
Нямало Дядо Коледа! Слава Богу! Той е жив и ще живее завинаги. И след хиляда години, Вирджиния, не, десет пъти по десет хиляди ходини оттук насетне, той ще продължи да радва сърцата на децата."


Вирджиния завършва хуманитарни науки и работи като учителка в Ню Йорк. Всяка година до края на живота си тя получава стотици писма от деца, на които разказва тази любопитна история и изпраща отговора на Франсис Чърч. На снимката най-горе, разбира се, не виждате Вирджиния, а една малка красавица на име Али, която вярва в Дядо Коледа, като милиони други деца по света. Дано никой никога не им отнеме вярата в чудесата.


Препоръчваме ви още:

Моето писмо до Дядо Коледа 
Коледно желание 
Тази Коледа чудесата правите вие

Последно променена в Вторник, 05 Декември 2017 11:22
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам