logomamaninjashop

Семейството, което отиде при планината

Автор: Мария Пеева

Всички семейства, които ви представям в рубриката с посланици на Lidl, са различни. Някои са запалени кулинари, други - спортисти или творци, трети разказват за интересно хоби. Хората около нас - привидно обикновените хора, винаги са ми били далеч по-интересни от звездите. И да разказвам за тях е голямо удоволствие за мен.

Когато дойде време да разкажа за семейството на Надя Колева, която познавам от години, я попитах направо:

- Наде, кажи какъв фокус да изберем. За добротворчеството ли да разкажа, или за планинарството?

И тя изохка:

- Мими, не знам, и двете са толкова важна част от живота ни, че няма как да избера само една тема.

MEM08396 sm

Затова ще разкажа и за двете. Но най-напред ще започна с това, че Надя и Стоян Колеви са от Габрово, и макар че професиите им изглеждат толкова сериозни - икономистка и инженер - по дух те са приключенци и заедно с 6-годишната Дея обикалят планините всеки уикенд. Тази страст започва от Надя, двигателят на семейството, която преди две години доказва на съдбата, че поговорката “всяко зло за добро” изобщо не е случайна. След дълъг период, в който постоянно боледува, я диагностицират с астма. Следва кратко първоначално объркване, но Надя решава, че ще се бори с хроничното заболяване по най-добрия възможен начин - чрез движение и прекарване на колкото може повече време сред природата.

И това й решение я отвежда в планината, къде другаде. Започват с кратки преходи по равни пътеки. Спомням си много добре първоначалните й постове по темата - как Дея се изморила, а майка й обещала нещо много интересно да й покаже накрая на маршрута, пък малката хитруша казала:

- Да, да, ти все така казваш, само за да ме подмамиш.

Но с постоянство и усмивка и Дея, и Стоян все повече се “подмамват” по новото увлечение на Надя. Намират си различни маршрути, знаете как е - в България човек не може да се оплаче от липса на планини и туристически пътеки. Постепенно преходите стават все по-дълги и тежки, а снимките, които Надя споделя - все по-красиви.

MEM08341

Помолих я да ни представи някои от любимите си маршрути тук - един малко по-труден и два за начинаещи планинари. Как да не му се прииска на човек да излезе от дома си и да хване планината, само като види тези чудни снимки…

Хижа Бенковски и връх Братанишки уши 

Една невероятна разходка из Тетевенския балкан, хижа Бенковски е страхотно място, супер любезни хижари. Изкачването на места е доста стръмно, но с малко помощ е съвсем преодолимо. Не е подходящо за много малки деца, а стабилните обувки са задължителни!
Гледките от върха са просто зашеметяващи...
 

 

May be an image of 1 person, standing, nature and mountain

May be an image of food and outdoors

May be an image of tree, sky, nature and mountain

 Х. Мазалат, отиване и връщане в един ден

Едно страхотно изживяване, както се вижда, преходът става и за 5 годишни, на места има изкачване, но гледките си заслужават. Вече е в графа "любими"!

May be an image of tree, mountain, grass, nature and cloud 

May be an image of tree, nature and mountain

May be an image of cloud, nature and mountain

Еко пътека Емен, водопад Момин скок 

Чудесен, сравнително лек преход, подходящ за деца 5+. Страхотни гледки, красота. Вижте и колко е горда най-малката планинарка!

May be an image of one or more people, people standing, tree and nature

May be an image of nature

May be an image of nature and tree

И тук е мястото да превключа към темата за добротворчеството, защото при Надя то се случва навсякъде. Тя е от хората, които сякаш се раждат с обществена отговорност, не им е все едно какво се случва около тях и всячески се стремят да направят света по-добро място за всички ни. По време на преходите си забелязват колко порутен, замърсен и изоставен е детският парк край Соколския манастир, който се намира в близост до Етъра.

PREDI

Тази година Надя, с помощта на други будни габровци, успява да създаде инициатива за обновяване на детската площадка в близост до манастира. Със съвместни усилия възстановяват и дори надграждат детските съоръжения за игра и местенцата за отдих в района. Това много любимо на всички място вече е приветливо и се посещава отново.

No description available.

 

Хора като Надя са вдъхновение за всички, не само за съгражданите си. В майчинските групи тя постоянно ни организира - събираме книжки за деца, както и средства за лечение на малки и големи пациенти. Вече няколко каузи на Надя приключват с благополучен изход. И това далеч не е всичко. За последния празник на Будителите, заедно с активни родители от габровската група, Надя организира за децата в града конкурс за проект на енциклопедия на българските будители. 150 деца от различни училища се включиха и сътвориха невероятни красоти, една от друга по-оригинални. Всички те ще получат книжка и грамота, а енциклопедиите ще се продадат на търг в полза на малката Зари, на която предстои дълго и скъпо лечение в чужбина. 

Още докато пиша всичко това, осъзнавам колко захаросано звучи - идеална жена с идеално семейство в китното Габрово, с красиви планински снимки и будно, палаво детенце, и толкова много благотворителност, при това без човек да е с някакви големи финансови възможности.

Може и преувеличено да звучи, но е самата истина. Има такива хора и в Габрово, а и навсякъде -  хора с енергия, морал и ценности. Нека да са здрави и да увличат и нас по своите тесни пътеки - и планинските, и добротворческите.

Показах на Надя какво съм написала за нея, а тя каза:

- Мими, ще ме разревеш сега.

- Но това си е самата истина - отговорих. Ти нямаш идея колко хора увличаш и вдъхновяваш по хубави каузи.

А тя ми написа: 

Хората имат нужда само от малко побутване, това е. Доброто, то спи у всеки човек, сигурна съм, а особено последната година за мен е доказателство, че е много силно - Доброто - и няма начин да не го бъде, Миме, наистина.

Мисля, че е съвсем права тази габровска Надя с душа, голяма за цял свят.

**************

Тук можете да прочетете историите и на предишните посланици на Lidl - най-различни семейства от всички краища на България, обединени от ведрия си поглед към живота: 

Семейството природолюбители и добротворци - Глория и Ян от РусеЛили от Пловдив с нейните пет лайфхака за многодетни родители, Соня и Ромео от Благоевград с историята им за любовта като старо вино,  Илиана и Николай от ЯкорудаСтела и Слави от Велико Търновосемейството на Стефи и Сашо Дуцови, които сбъднаха мечтата си и заживяха в китното село Бусинци, талантливата Неда Малчева от Русе, сръчната Христина Хаджийска от Пловдивминишеф Ивет от Варна и веселата женска тайфа на Вики, Мира, Яна и Миленасемейство Явашеви от БургасЛора, Никола и Емил Райчеви от София, както и Елеонора и Калоян от Видин, и  Вася и Пламен от Дупница.

Последно променена в Понеделник, 08 Ноември 2021 22:01
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам