logomamaninjashop

Самун хляб, кана вино и ти

Автор: Мария Пеева 

"Хляб и сол да ядете, но обич да има", казват възрастните хора. А в семейството на Елеонора и Калоян и хляб, и обич има в изобилие. Затова и ЛИДЛ избра тях за свои посланици в месеца на хляба, а аз ги поканих да ни разкажат за обичта в многото ѝ превъплъщения.

"Самун хляб, кана вино и ти"

Омар Хайям "Рубайят"

Началото:

“Най-напред се влюбих в него, защото е чудесен баща”, ми каза Елеонора. “Когато го срещнах, Калоян вече имаше дъщеря, за която полага грижи наравно с майка й. 9-годишната Яна от самото начало е част и от нашето семейство. Неговото уважение към майка й, неговата обич и загриженост за детето, ме привлякоха от самото начало. Преди да го обикна като мъж, го обикнах като баща.”

"Умният навсякъде си изкарва хляба." Българска поговорка

Видин е красив град, но бизнес в него не се прави лесно. Хората не са особено заможни и работа за висококвалифицирани специалисти се намира трудно. Въпреки това Елеонора и Калоян избират да останат в родния си град и да развиват там своята ветеринарна клиника. Бавно и полека трудът и усилията им се отплащат. Малко по малко младата лекарка печели обичта на косматите си пациенти и доверието на собствениците им, а съпругът ѝ е до нея във всеки миг, готов да я подкрепи.

Елеонора

"Шансът да отидеш до магазина за един хляб и да се върнеш само с един хляб е три милиарда към едно." Ърма Бомбек

За Елеонора тази забавна фраза звучи другояче - шансът да приютиш животинка и да останеш само с нея граничи с нула. Първият ѝ домашен любимец е зайчето, което е с нея от студентските ѝ години - баба Зая. После се появява смокът Огняна. (Когато Ели ми разказа за смока, ахнах, че не познавам друго семейство, което отглежда змия, а тя най-невъзмутимо ми каза: Сериозно! Ама ние сме толкова много! Нали знаеш, че те са изключително полезни животни, които се грижат за баланса в природата.) След това осиновява кучето Лиска - старо и болно бездомниче, изпълнено с недоверие към целия свят. То е и сред първите ѝ пациенти. Елеонора успява да ѝ върне желанието към живот и двете остават неразделни до самия ѝ край. “Всъщност”, сподели Ели, “Лиска ми показа, че Калоян е моят човек. Тя, която иначе беше толкова недоверчива към всеки непознат, от самото начало го одобри и прие. А в последните ѝ дни, той беше човекът, който на ръце я изнасяше навън и се грижеше за нея.” След Лиска в дома на Елеонора се появя пинчерът Спайки и котката Майки, която отглеждат с биберон и адаптирано мляко. Малката Никол расте с животинките и като майка си мечтае да е лекар - на животните или на хората, ще реши сама, когато порасне. Защото…

"Собственият хляб е по-сладък на вкус." Латинска поговорка

Елеонора вярва в това и е решила да научи дъщеря си да бъде независима, да учи и да се развива, да намери сама своето призвание и място под слънцето. И колкото и да ѝ се иска малката Никол да последва нейните стъпки, тя ще бъде щастлива, ако отгледа млада жена, която следва своя собствен път.

"Ароматът на прясно изпечен хляб, както и ромоленето на водата безотказно извикват усещането за невинност и възторг." Мери Франсис Кенеди Фишър

И точно такова усещане за невинност и възторг събуди у мен разговора с Елеонора. Невероятна благост и скрита сила излъчва тази толкова млада жена. На финала ѝ казах колко се възхищавам на работата й, на всеотдайността, с която спасява бездомните животинки, на усмивката и обичта, която излъчва, а тя се засмя и с присъщата си скромност каза, че всъщност това са съвсем обикновени и ежедневни неща и тя не прави нищо особено или интересно. Което съвсем не е така, защото Ели е от тези хора, които правят света по-приятно място за живеене и по-лесно място за обичане.

"Ако са ти останали само две монети, похарчи едната за хляб, за да ти даде живот, а другата похарчи за цвете, за да придадеш смисъл на този живот." - гласи стара китайска поговорка. Елеонора и Калоян са щастливи, защото са намерили и своя хляб, и своя смисъл. Пожелаваме им в дома им винаги да има обич и здраве.

Семейство Климентови от Видин са първите посланици на Lidl, чрез които откриваме както любими продукти във веригата, така и интересни хора с вълнуващи професии и занимания от близки и далечни кътчета на България. Следващото усмихнато семейство очаквайте през април. А междувременно, в Lidl можеш да откриеш разнообразие от продукти за вкусната и балансирана трапеза на семейството си, все така на добри цени.

За нашите любими продукти прочетете тук.

 *Заглавието е от “Рубайят” на Омар Хайям.

“О, ако можеше да взема с мен моя стих неназован,

една със вино пълна кана и хляб — във топлата си длан,

така бих поживял със тебе, далеч в пустинните земи,

че може би ще ни завиди дори най-ситият султан.”

Превод Йордан Милев 1973 г.

Последно променена в Понеделник, 23 Март 2020 15:46
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Една мъжка изневяра

Една мъжка изневяра

09 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

Филми и книги за наркотиците

Филми и книги за наркотиците

13 Юни, 2020 Възпитание

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

За котките и сойките

За котките и сойките

09 Юни, 2020 Забавно

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

От къде си?

От къде си?

17 Юни, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам