Оскар 2017 – задкулисието

Безспорно наградите Оскар са грандиозно събитие, което се следи в цял свят. Това е красивото зрелище и най-важната вечер за цялата киноиндустрия. Подготовката и осъществяването му са дело на огромен екип професионалисти.

 

Колко струва церемонията

По информация на Variety, за осъществяването на церемонията се харчат средно около 40 милиона долара. В тази сума влизат всички разходи, включително и стойността на червения килим (25 хиляди долара), изработката на статуетките (45 хиляди долара), официалният обяд на номинираните (260 хиляди долара) и хонорарите на продуцентите (над 100 хиляди долара). От само себе си се разбира, че рекламата по време на прякото излъчване е твърде скъпо удоволствие: 30-секунден рекламен спот струва 2 милиона долара. Това обаче не е рекорд, тъй като по време на излъчване на Суперкупата цената е два пъти по-висока.

Всяка година спонсори на шоуто са крупни компании – от вериги хипермаркети и производители на паста за зъби, до банки и застрахователни фирми. Според статистиката в последните години най-активен спонсор на церемонията е Procter & Gamble, следвана от PepsiCo и Unilever.

 

Как се подготвя церемонията

16933596 1265519730197972 1090479381 n

Ако звездните гости на церемонията започват да се готвят за нея няколко седмици по-рано, за организаторите работата по следващите Оскари започва веднага след края на току-що връчените. Непосредствената подготовка, в която участват звездите, започва малко преди деня Х. По време на тези репетиции звездите учат репликите си, тренират отварянето на пликовете и връчването на наградите. За тази цел се приготвят специални „тренировъчни“ пликове с имената на номинираните, дори глинени копия на статуетките. До неотдавна пликовете, които съдържат най-скъпата във филмовия свят информация, са били изработвани от обикновена хартия. От 2011 година те имат по-празничен вид. Златистите изделия украсени с малко Оскарче са дело на дизайнера Марк Фридланд, който в продължение на 110 часа се труди по тях. На организаторите това струва 10 хиляди долара. Пликовете не се запечатват с лепило, защото това би затруднило презентаторите, които ги отварят. Имат лепенка с логото на компанията одитор Pricewaterhouse Coopers, която вече над 80 години се занимава с броенето на гласовете на членовете на Академията (към момента те са над 700 души).

 

12

 

Как се пази тайната

Традицията да се запечатват пликовете се е появила през 1940 година, по съвсем прозаична причина: вестник „Лос Анджелис Таймс“ нарушил „ембаргото“ и публикувал пълния списък на победителите в навечерието на церемонията. По онова време пресата разполагала с информацията предварително, за да успее да подготви изданията след събитието. Много от гостите в онази година пристигнали вече знаейки дали са спечелили или загубили. Оттогава секретността е задължителен елемент и медиите вече не получават списъка предварително. Единствените хора, които знаят изхода на церемонията са сътрудниците на Pricewaterhouse Coopers. Съществува дори резервен план, ако презентаторът обяви грешно име. Служителите на одиторската компания имат право да излязат на сцената и да спрат церемонията. За щастие такъв случай в историята на наградите до момента няма.

1

 

 

3n

 

 

Шеги и закачки по сценарий

Нито една церемония не може да мине без фирмените оскарови шеги. Затова си има екип, който започва работа по сценария два месеца предварително. Както разказва един от основните сценаристи Брус Виланч – „шегите се пишат в изобилие и ако 2-3 от 100 влязат в употреба се счита за успех“. При това винаги има място за импровизация, някои се измислят и по време на шоуто, зад кулисите, други са дело на самите водещи и презентатори. Понякога звездите идват дори със собствен екип за „фирмени“ шеги, което допълнително изнервя сценаристите. 

 

4n

 

 

Кой до кого ще седне

Според член на екипа по подготовката, този процес силно напомня на настаняването на гостите за сватба, но стресът е няколко нива по-висок, защото въпросните гости са със значително по-високи претенции. Затова сътрудниците трябва да са в час със всички конфронтации, да избягват неловки моменти като да сложат бивши съпрузи в непосредствена близост, а Холивуд предлага доста такива опасности. Анджелина Джоли например не бива да се озовава до Дженифър Анистън, а предвид събитията от последните месеци това не е здравословно и за Брад Пит. Номинираните в една и съща категория не бива да са близо един до друг иначе в кадър може да попаднат едновременно радостно и разочаровано лице. И разбира се, всички предложени за награда трябва да са близо до сцената, за да не се повтарят подвизите на Дженифър Лоурънс, която много обича да пада на церемонии. Но дори и паднала, е красива, нали?

5n

 

 

Кой работи за церемонията

За церемонията работят около 1000 души обслужващ персонал, включително сервитьори, разпоредители, готвачи, охранители и т.н. Около 250 хиляди долара струва безопасността, осигурявана от частна охранителна фирма, която започва да се готви за този ден няколко месеца преди шоуто.

Екип координатори има грижата знаменитостите да са доволни във всяка минута на събитието – от появата си на червения килим до финала на шоуто. Всяко дребно недоразумение може да разруши празничното им настроение. Таймингът също е разчетен по секунди. Най-приятната „длъжност“ в нощта на Оскарите е на хората, които са отговорни за запълване на местата в залата. Случва се някои разочаровани участници да напуснат церемонията или просто отегчени да решат да си тръгнат. За да не пустеят, местата им биват заемани от специално наети хора, облечени официално. Тези статисти получават по 100 долара на час. Инструкциите към тях са да не разговарят, да не махат към камерата и да останат незабелязани.

oscars backstage5 m01cbjpd

 

 

Още интересни факти:

  1. Според правилата на церемонията речта на победителите не трябва да продължава повече от 45 секунди, ако звездата се разприказва, оркестърът може да я прекъсне. Тази мярка е била въведена през 2002 година, когато награждаването продължило 4 часа и 23 минути.

  2. След края на церемонията за гостите се организира грандиозен прием: в тази нощ обичайно се изпиват над 1000 бутилки шампанско, изяждат се над 1000 омара и около 18 кг хайвер. За приема се приготвят и 4000 шоколадови Оскара, които се покриват с ядлив златен прах.

  3. През последните 14 години церемонията се провежда в Dolby Тheater – зала, която побира 3400 зрители. Всички те преминават по червен килим с дължина 152 метра.

  4. Носителите на Оскар често се шегуват, че това е награда с особена тежест, тъй като теглото на статуетката е 3,8 кг, височината е 34 см. Изработена е от бронз и единичната цена е 500 долара. Всъщност статуетките не са собственост на носителите си, а на Академията и не могат да бъдат подарявани или продавани. Това не е било регламентирано преди 1950-а година, затова наградите от този период могат да бъдат закупени на търг за стотици хиляди долари.

 

7 n

 

 

Материала подготви Янка Петкова. 

Последно променена в Сряда, 22 Февруари 2017 14:53
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Какво се пие със суши

Какво се пие със суши

22 Авг, 2019 Забавно

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Продължението на мозъка

Продължението на мозъка

09 Сеп, 2019 Възпитание

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам