logomamaninjashop

Какво ще четем през лятото

Автор: Мария Пеева

Виждате ли тези пълни чанти, кафето, лимонадата? На снимката отгоре липсва само уморената ми, но ужасно доволна физиономия. Доволна от какво ли? Ами защото бях на шопинг! Тук вътрешният ми глас се обажда: "Ех, тези чуждици, Меро, "на пазар" се казва!" - "Вярно е, но шопинг не звучи ли някак по... благородно"! Продължавам, преди някоя приятелка-психоложка да ме диагностицира с шизофрения.

И така, коя жена не обича шопинг? Само че този път беше един по-различен шопинг - за книги.

Книгите са едно от сериозните пера в семейния ни бюджет. Купувах книги, дори когато бяхме бедни студенти, а сега не купувам, а направо се оливам. Освен това разменям с приятелки и съседки, подарявам и разпращам, изобщо у дома се въртят едни книги, както, предполагам, у някои хора се въртят едни пари. Затова и пазаруването, и изборът на книги винаги ми е страхотна емоция.

Тези дни започна големият книжен базар, където има много приятни намаления. Оттам се сдобих с повечето заглавия, които ще четем това лято - те са за цялото ни семейство и съм се постарала да обхвана вкусовете на всички. Надявам се нещо от нашите книжни препоръки да допадне и на вас. Впрочем, много от тези книги пък са ми препоръчани от вас, за което сърдечно благодаря.

knigi parva

Най-напред да споделя една сцена, която ме усмихна. Учителка водеше цял клас хлапета на литературния фестивал за деца, който се провежда в НДК едновременно с базара. Нищо не вдъхновява децата да четат толкова много, колкото “книжните събития” - било то среща с автор или влогър, или някоя творческа работилница. Стига да имате възможност, непременно ги заведете, мили учители и родители. Съпругът ми веднъж каза на нашите момчета, че това, което ще различава хората най-много едни от други в бъдещето, няма да са парите или външността, нито дори образованието, а това дали обичат да четат, или не. Съгласна съм с него за всичко, освен за едно. Няма да е в бъдещето, винаги е било така.

Но стига съм се разсейвала, да си поговорим за книги. 

knigi1ok

Избрах си някои автори, които вече съм чела и обичам.

Светлана Алексиевич - “Цинковите момчета”. Ако не ви е позната, можете да почнете с “Чернобилска молитва”. Много ми харесаха и другите й книги, но “Молитвата” винаги ще държи първо място в сърцето ми.

Елиф Шафак - “Огледалата на града”. Случвало ли ви се е да прочетете накуп няколко книги от един автор и сякаш да се “изморите” от него? Имах подобно усещане с Елиф Шафак след "Трите дъщери на Ева", но ето че времето й отново дойде.

Тери Пратчет “Клавиатурна грешка”. Неиздаван сборник с есета на стария Тери, които отразяват цялата му писателска кариера. За феновете като мен това ще е истинска наслада за душата.

knigi1

Иън Макюън “Законът за детето”. Макюън е още един автор, когото обичам, но който понякога ме разочарова. Тази книга я бях започнала, но я оставих. Сега ще я прочета, защото темата е изключително актуална в момента. Романът разказва за Фиона, съдия в семейното отделение, която решава спорни казуси между деца и родители.

Лиан Мориарти “Големите малки лъжи” - тази я избрах, защото съм гледала мини сериала по нея (страхотен е!). Обикновено предпочитам първо да прочета книгата, но вярвам, че и така няма да се разочаровам.

Ян Стокласа - “Архивът на Стиг Ларшон”. Фенове ли сте на “Милениум”? Значи това би трябвало да ви хареса. Документална история, написана като шведски криминален роман. Може би Стиг Ларшон, авторът на “Милениум”, който не успя да види успеха си, е разкрил най-известното престъпление в шведската история.

knigi3

“Ние, удавниците” - на Карстен Йенсен - тази я избрах заради препоръката на моя любим Хенинг Манкел и заради текста за майките на гърба на книгата. Вярвам, че няма да ме разочарова. “Сбогувахме се с майките си. Целият ни досегашен живот беше преминал покрай тях, но никога досега не ги бяхме забелязвали…”

Олга Токарчук “Бегуни” - препоръча ми я приятелка, отворих я и я зачетох, и си останах там, на щанда, прелиствайки страниците, може би все още щях да съм там и да я довършвам, ако приятелката не беше ме сбутала.

“Глад” на Алма Катсу - тази е специално за мъжа ми, който обича да чете за експедиции и тежки премеждия. Разказва за експедицията на братя Донър, деветдесет мъже, жени и деца, които се отправят на многообещаващо приключение в Дивия запад.

knigi4

Нещо за душата - този път избрах пет български авторки.

Мария Касимова-Моасе с “Балканска рапсодия”. Тази жена обожавам да я чета като журналист и съм сигурна, че първият й роман е страхотен.

Катя Антонова “10 женски изневери”. Тази книга я изгълтах на един дъх и я дадох на приятелка, но искам да я прочете и мъжът ми. Не защото възнамерявам да му изневерявам, а защото е изключително проникновен поглед в женската психика - нещата, които ни нараняват, нещата, които ни вдъхновяват. Мисля, че всеки мъж трябва да я прочете.

61310364 1272981942851485 2644339663963160576 n

Светлана Дичева - “Разкази от черен шоколад”. Тази книга задължително трябва да я прочете всеки, който някога е водил битка с килограмите. Така ми каза една приятелка и аз си я взех.

Катерина Хапсали “Сливовиц” - с високи очаквания съм към тази авторка и знам, че ще ги оправдае. Може би тук е мястото да напиша колко съм щастлива, че вече се издават и четат толкова много български автори. Моля ви, не разпространявайте книгите им в електронен формат безплатно. Не е честно към труда им, който и без това не е особено платен. Вземете си ги от библиотека или от приятелка, ако не можете да си ги позволите. Авторите също пазаруват в магазина като вас, никой не ги храни виртуално.

“Кръв от къртица” на Здравка Евтимова - имаше няколко нейни заглавия, избрах това заради едноименния разказ. Чела съм много нейни разкази в медиите, беше време да си я добавя в библиотеката. Най-малко поради горепосочената причина.

knigi5

“Животът според Любка” - авторката е Лори Греъм, британка и майка на четири деца, която публикува първия си роман чак след 40. Главната героиня Бъз Уекслър ще води български фоклорен състав на турне. Подозирам, че с този роман ще се хиля на глас, така че трябва да внимавам да не го чета пред хора.

“Сушата” на Джейн Харпър - дебютен трилър, препоръчан от Балдачи, как да му откажа?

“Полунощ в книжарницата” - Матю Съливан - още една криминална мистерия. Впрочем за любителите на Луиз Пени, излязла е последната й книга, видях я на щанда на Софтпрес. Малко съм уморена от Пени и реших да си взема тази кримка за разнообразие.

“Съвестта на Дзено” от Итало Звево. Няма начин да не сложа в летните четива и малко световна класика. А от този автор нищо не съм чела, време ми е да се запозная с него.

knigi6

Още двама български автора. Първата книга избрах за тийна, но се оказа, че май е по-скоро за мен. Авторката на "Чуй щурците" е учителката Татяна Попова и разказва една разтърсваща история за нажежени отношения между учители и ученици, насилие, секс и зависимости. Втората книга "Куфарът на брат ми" е сборник с 22 разказа, посветени на миграцията. Иска ми се момчетата ми да я прочетат - поне по-големите. Светът вече е толкова отворен, с такава лекота се обсъжда къде ще учат, къде ще живеят. Но реалността винаги е отрезвяваща. Най-малко.


knigi7

Момчетата, впрочем, ще имат и списъци от училище, но хубавото е, че учителите винаги им дават право на избор. Ако нещо толкова не им хареса, могат да го заменят с книга по свой вкус. За 11-годишния съм избрала “Сбогом, дневнико!” на Ненко Генов и “Шантавия до шия” на Радостина Николова. А Алекс ще се учи да чете с една нова поредица на “Рибка” - книжките за Лиско Лис на Слави Стоев. Ако успее да ги измъкне от ръцете на Бобчо, разбира се.

knigi8

Напоследък прочетох и няколко страхотни трилъра, но няма как да ги снимам, защото вече са раздадени. Ако сте на крими вълна, може би ще ви допаднат “Жената на прозореца” на Ей Джей Фин. Или “И никога не я откриха” на Ремигиуш Мруз. Но голямото ми откритие в света на трилъра тази година беше един израелски автор Дрoр Мишани. Романът се казва “Липсващото досие”. Имам слабост към кримки на неанглоезични автори и постоянно се оглеждам за ново име, дори с риск да се разочаровам. Тази ми хареса и мисля, че любителите на жанра ще я оценят по достойнство.

Желая ви прекрасно книжно лято и много приключения - не само литературни :)


Препоръчваме ви още:

Книжният ни списък за лято 2018

Какво ще четем у дома тази есен

Две вълшебни детски книжки

Последно променена в Сряда, 29 Май 2019 17:49

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам