Икария – островът на дълголетниците

Автор: Антоанета Матзиари


Остров Икария в Гърция
е популярен не толкова с плажовете си както други гръцки острови, а с дълголетието на обитателите му. Световно известен с този факт, той е включен в така наречените Сини зони - места с дълга продължителност на живота. Икарианците живеят повече от европейците, американците и не само. И вече разполагат с научни факти, за да го докажат. Според така нареченото "изследване на Икария", което се провежда от Медицинския факултет на Университета в Атина, там продължителността на живота е над 90 г. - 2,5 пъти повече от американците и средно с 10 години повече от другите европейци.

Проучването заключава, че умерената физическа активност на хората над 80 години допринася за 54 % намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, тя се свързва с намалената честота на диабет тип 2 и повишените нива на „добрия" HDL холестерол. Там хората не страдат от деменция и депресии.

22773591 10210688329271986 3954575 n

Икария носи името си от митичния Икар - синът на Дедал, който изработил криле от пера покрити с восък, но пренебрегнал съвета на баща си да не лети близо до Слънцето. То разтопило восъка и той паднал безпомощен край бреговете на Икария.

Островът е разположен на площ от 255 квадратни километра, в югоизточно Егейско море, на около 10 часа с кораб от Атина. Някои го наричат “рай на дълголетието" или “островът, където хората забравят да умрат”. Той не е толкова популярен, макар че посещенията на любопитни туристи, които искат да се докоснат до магията му, стават все повече.

На какво се дължи дълголетието на местните жители? Според икарийци - на две основни правила:

Не се интересуваме колко е часът. Часовникът ни е нужен колкото официален костюм в морето.

Не е нужно да почиваме от ежедневието, трябва непрекъснато да се наслаждаваме на живота си!

Те спят до късно, лягат късно и задължително почиват следобед. Храната е средиземноморска, изключително собствено производство като основни са зеленчуците, плодовете, козето мляко и виното. Често консумират риба, ядат малко месо, рафинираната захар почти не присъства на трапезата.

Интересна е историята на Стаматис Мораитис, който живял в Щатите. През 70-те години там му поставят диагноза рак на белия дроб, която е потвърдена от 9 лекари. Присъдата била до 9 месеца живот. Стаматис решава да се върне и да ги доизживее на родна земя в Икария. И тук е най-интересното - 40 години по-късно, жив и здрав на 98 г., по документи, а според него - 102, той решил да се върне в Щатите и да разговаря с лекарите за неговия случай. Но не открил никого от тях, защото всички били починали. Стаматис напуснал този свят чак през 2013 година, и то не от рак. Родният му остров Икария му подарил още много десетилетия здраве и щастлив спокоен живот.
22809778 10210688329511992 1688511868 n

Екологично чистата природа, спокойствието, начупеният релеф, по който хората изминават дълги разстояния, обработването на земята, задружието, в което живеят, са основна част от дълголетието на жителите на Икария. Освен това там се отглеждат и много видове билки. Местните твърдят, че ако стомахът ви притеснява, най-доброто е чай от риган. Пиенето на отвара от глухарче е благоприятно за здравето на черния дроб като перфектен естествен диуретик, помага да се поддържа и кръвното налягане. Градинският чай поддържа ниско нивото на кръвната захар. Ментата се счита за един от най-добрите антиоксиданти, подпомага храносмилането и се ползва успешно при лечението на алергии и настинки. Имунната и кръвоносната системи ще са здрави, ако пиете чаша розмарин всеки ден. Излишно е да споменаваме, че се консумира основно зехтин, като с него и се готви, което опровергава разпространеното у нас мнение, че сготвената със зехтин храна е канцерогенна.
22809876 10210688329231985 1513480110 n

На острова има и минерални извори. Там се провеждат известни панаири - селски събори, в които се включват всички жители от селата. Много вино, егейски и икарийски танци до зори, в чест на бога на виното Дионисий, роден в Икария. От туристическа гледна точка на север има повече села и хотели, дълги пясъчни плажове, а най-посещаваните места са Арменистис и Гиалискари. Югозападната част на острова са предимно скали и е по-слабо населена.
22773474 10210688329311987 1995570692 n

Има една много популярна история, споделена от туристи на острова. След разходка сядат в местно кафене, което е празно, само двама възрастни мъже играят табла. Чакат доста време, но никой не отива да ги обслужи. Хората се оглеждат и търсят кой ще ги посрещне, когато изненадващо единият от играещите табла ги поздравява и пита какво ще обичат. Хората, още по-учудени, питат не ги ли е видял по-рано, а той им отговаря: “Спокойно, не бързайте, аз ви чакам цяла година и вие ще ме почакате малко да си довърша играта... ”

Та по примера на икарийци да сваляме часовниците и да налеем по чаша червено вино.

Препоръчваме ви още:

На море в Гърция 
Сините флагове на Северното гръцко крайбрежие 
Моето голямо, лудо, гръцко кръщене

Последно променена в Събота, 28 Октомври 2017 12:42
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
Пролетен базар на книгата НДК
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Все така ли ще я караме

Все така ли ще я караме

11 Май, 2019 Отношения

Спасителят на клети майки

Спасителят на клети майки

09 Май, 2019 Истории

Пеев се предаде

Пеев се предаде

15 Май, 2019 Блог

Аз, той и болката

Аз, той и болката

10 Май, 2019 Отношения

Майната й на стратегията

Майната й на стратегията

25 Апр, 2019 Истории

Не сте ли чували за киноа?

Не сте ли чували за киноа?

26 Апр, 2019 Истории

К`ъв секс бе, човеко?

К`ъв секс бе, човеко?

03 Май, 2019 Забавно

Те са рапиристки

Те са рапиристки

23 Май, 2019 Нашите деца

Какво четат майките

Какво четат майките

22 Май, 2019 Развлечения

Който свалил, свалил

Който свалил, свалил

22 Май, 2019 Забавно

На вилата

На вилата

20 Май, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам