logomamaninjashop

Една история за гнева в ново измерение

Автор: Надя Колева

Гневът до скоро кротко си седеше нейде в съзнанието ми и само от време на време се появяваше наяве, когато нещо наистина ме разтърси из основи. Не мълчах. Никога. Споделях с най- близките си, обсъждахме помежду си и се чудехме къде на глас, къде на ум, как е възможно да ни се случват тези абсурди…

Но днес една „добра“ новина ме накара да се замисля наистина сериозно – до кога ще позволяваме да ни се случват такива неща, които не одобряваме, но сме принудени да приемем, защото просто нямаме избор? Въпросната „добра“ новина е, че според „новия член от Кодекса за социално осигуряване (КСО) се дава право на майката (осиновителката) да получава парично обезщетение в размер на 50% от обезщетението за бременност и раждане, ако е решила да се върне по-рано на работа и да не ползва изцяло полагащия й се отпуск.“ (източник – www.economic.bg). Една привидно наистина добра новина за всички майки, които след раждането на своето дете попадат в ситуация, в която буквално се чудят как да „свържат двата края“. Но само привидно. Когато прочетох въпросната новина, гневът в мен се появи отново и този път реших да споделя моите мисли на една майка с всички вас, които ще прочетете тези редове. Замислих се, за кого тази новина всъщност е наистина добра? За майките? Едва ли!

 

От скоро съм майка и много добре знам какво означава да ти връчат в родилното едно малко същество, което зависи изцяло от теб, за да оцелее! Всички майки много добре знаят за какво говоря. В първите месеци, майката е безценна за своето дете, и то не само, защото кърми, а и защото бебето действително „познава“ само мама! Тази връзка започва още преди да се роди и е особена силна в първите месеци от раждането. А според новия закон, майката вече ще може да се върне на работа още след 135-тия ден от излизането си в майчинство. Всъщност, когато е най- необходима на своето бебе! Новината на пръв поглед звучи добре! Покрай малкото човече има доста разходи и често парите все не достигат… Но това ли е най-правилното решение? Току-що сте станала майка и вече трябва да оставите детето си на някой роднина, защото парите не достигат. Супер! Но за кого?

Наистина се замислих за кого това е правилното решение? За майката? Със сигурност – не! Това време е уникално! И всичките пари на Света няма да ви го върнат, колкото и да ви се иска по- късно, когато осъзнаете, че безвъзвратно сте го загубили. Тогава – за кого? Разбира се, отговорът е повече от ясен – за държавата! За работодателите! Майките се оказват „в тежест“, за „обществото“, те вече не носят приходи на държавата, която всъщност е „принудена“ да ги „издържа“ цели 2 години! О, ужас! Начели сме се на споделени случки на майки, които не смеят да споделят на работодателите си, че за бременни, защото се страхуват, че ще бъдат уволнени. Уж законът ни закриля. Уж! Картинката постепенно започна да се сглобява и гневът ми отстъпва място на желанието ми да бъде чут моят глас! Гласът на една майка! Навярно знаете, че в много западни държави, майчинство или изобщо няма, или е съвсем кратко. Така е, факт! Но там майките получават различен вид подкрепа от държавата, за която тук дори не можем да си мечтаем! Останало ни е само това заветно майчинство – време, в което да бъдем до най-скъпите за нас същества! Време, в което само и единствено майката е най-сигурната за бебето връзка със Света! Време, което е НЕЗАМЕНИМО и БЕЗЦЕННО! А днес се прави една малка, но сигурна крачка към постепенното отнемане на това наше ПРАВО! Честит празник, мили деца! Честит празник, мили родители! Днес празникът е ваш! Общ! Макар и с тази „добра“ новина…

 

Препоръчваме ви и Майките не са втора категория, в която Ана Митева споделя горчивия си опит на дискриминация, затова че е майка. A новината, която провокира този коментар можете да прочетете тук.

Последно променена в Четвъртък, 01 Юни 2017 23:36

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам