logomamaninjashop

Малка черна рокля

Автор: Радина Бисерова

Когато някой спомене „малка черна рокля“, винаги асоциацията ми е за елегантна дама, отиваща на бар в такава одежда, на висок ток, ухаеща на парфюм, с широка бяла усмивка, блестящи разпилени коси. Също се сещам, че имаше козметична компания, предлагаща парфюм точно с това име – „Little black dress“ преди десетилетие или две дори.

Скоро, за съжаление имах прозрение, че вече в гардероба ми има елегантна черна рокля – не за коктейли, а за погребения. Изпратих вуйчо ми в нея преди повече от месец, миналата година – свекърва ми, по-по-миналата – чичото на съпруга ми. Символиката на тази дреха ме натъжи. Никога не съм била почитателка на черния цвят – дори в тийнейджърската възраст, през която болшинството по онова време се обличаше в него, а дори и сегашните подрастващи с бушуващи в тях хормони масово избират отново него.

Тежко е да загубиш възрастен близък, но ме побиват тръпки от идеята какво е да загубиш дете или не дай си Боже неродената си рожба. Не знам как се преживява и какво коства на родителя да продължи. Имам познати загубили бебенцата си последния месец от бременността. Чувствах се безпомощна в онези моменти. Може би, ако живеехме в държава, в която е разрешено сурогатното майчинство, щях да мога по този начин да помогна, макар да осъзнавам дълбочината на психологическото предизвикателство в този акт и темата да е обширна и конфликтна.

Личните ми наблюдения върху кръговрата на живота са именно как появата на нова непорочна душичка на Земята е последвана от загуба на един мъдър, изживял много, възрастен. Когато племенникът ми се роди, баба ми почина неочаквано четири месеца, след като бе посрещнала първия си правнук. Моя приятелка роди дъщеря си и в рамките на няколко месеца, баба й напусна този свят. Едва два месеца след появата на първото ми дете, дядо успя да я види и затвори очи завинаги. Възможността човек да дочака правнуци според личните ми разбирания е благословия, но за съжаление в кръговрата на живота стъпките са непредвидими, и понякога баба или дядо вместо прабаба или прадядо отстъпват път в живота на внучетата си.

Бягство от светлината

 

woman 4721937 1280 1

По-миналата година чичото, който изпратих в онази черна рокля (която до онзи момент ползвах единствено при строго официални бизнес срещи), едва четири месеца, след като бе успял да посрещне третия си по ред внук (но първороден от по-малкия му син и снаха), ни напусна съвсем неочаквано и безвъзвратно. Наскоро наши познати се сдобиха с третото си детенце, а скоро научих, че дядото по бащина линия е напуснал този свят (и не от коронавирус).

Вуйчо ми и леля ми пък така и не дочакаха дори за миг да зърнат нито едно внуче – така съкровена мечта и за двама им. Затова, макар понякога да ми се струва, че съм родила в ранна възраст за наши дни (първото си дете – едва на 27), сега - години по-късно съм благодарна за този факт – така и моята свекърва успя да опознае едното и бегло да се запознае с другото си внуче. Затова понякога човек, смятащ, че е срещнал любовта на живота си, но гонещ кариера, обвързана в голяма степен и с трупане на финансова сигурност и отлагащ появата на наследник в семейното планиране, може би трябва да се поспре, позамисли и оцени дали му е нужно това – материална способност да плаща на детегледачка или онази наслада и неизмеримо щастие - да зарадва тези дарили него самия преди години с живот, с възможността да видят, прегърнат и се порадват на свое внуче. Разбира се, не отхвърлям идеята, че има хора, които не желаят да имат деца – все пак живеем в свободен свят.

Всеки път, когато събличах тази рокля след тъжното събитие се молех за душата на напусналия ни близък, отдавах се само на хубави спомени с него/нея и си напомнях колко благодарна трябва да съм за благословията да имам семейството и приятелите си. Колкото и банално да звучи – всеки ден, всяка възможност, всеки миг човек трябва да показва загрижеността си към близките, да ги изслушва, да ги прегръща, да им казва, че ги обича и да благодари, че са част от живота му, защото в утрешния ден може само за секунда да му бъде отнето това право и то необратимо.

Вече представата ми за дама, отиваща на бар – не е с черна рокля, а с бяла, ефирна или огнено червена, или просто пъстра, празнуваща живота, осъзната и благодарна.

Още от Радина:

Откъде си?

Последно променена в Събота, 17 Октомври 2020 19:37

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам