logomamaninjashop

Измама за милиони?

Наскоро в медиите излязоха две статии, които може би са останали незабелязани от стотици засегнати родители. Споделям с вас, защото проблемът е сериозен и е важно информацията да достигне до всички потърпевши.

“Тъканна банка "Крио център България" (ТБКЦБ) - българският клон на швейцарската "Крио сейв", една от големите тъканни банки у нас, спира да работи. Какво ще стане с хилядите проби, взети през годините в България? Ще имат ли проблем родителите, които не са получили сертификата си за съхранение, или тези, които още изплащат услугата? Има ли световен проблем с "Крио сейв", които наскоро решиха да прехвърлят всички проби за съхранение в Полша? В световен мащаб банката съхранява над 320 000 проби.

В такава ситуация последното, за което мислиш, е за немалката сума, вложена за съхранението на стволови клетки - между 4000 и 6000 лв. на дете за срок от 20 или 25 години. Идеята на родителите зад това вложение е някаква сигурност за бъдещето, тъй като те се използват при лечението на онкохематологични и някои други заболявания. Когато обаче стройната наглед система за съхранение изведнъж се окаже не особено стабилна, човек започва да се чуди в пирамида ли е инвестирал и по-важно - какво се случва с генетичния материал на децата му. Има ли опасност той да бъде унищожен или използван нерегламентирано от някой друг?” - пише Доротея Дачкова в “Сега”. Доротея е една от майките, инвестирали такава сериозна сума за съхраняване на стволови клетки на децата си в “Крио център България”. Ето още какво споделя:

Моето семейство се довери два пъти на ТБКЦБ с идеята, че правим нещо добро за децата си. Сега се оказва, че изобщо не е ясно какво се случва със стволовите им клетки. Още нямаме информация от полската банка, че са успешно прехвърлени там. Няма да повтарям всички опасения, които споделят и другите родители.

Това, което най-много ме потриса, чисто човешки, е, че служителите на фирмата в последните 2 години са били наясно с проблемите. Но въпреки това са продължили да сключват договори. Когато през януари т.г. сключихме втория договор, никой не намери за нужно да ми каже, че фирмата-майка има грижа с изследването на майчината кръв. А без това изследване пробите се държат под карантина.

Никой не сподели, че сметките на дружеството са запорирани заради данъчна ревизия. Тогава изпълнителният директор не ми каза, че парите не може да потънат незнайно къде.

Не ни е известно колко родители са засегнати, много е вероятно някои от тях дори да не са разбрали. Молим да разпространите този апел, за да достигне и до тях. Нека се включат ето тук в групата, където потърпевшите се организират, за да търсят заедно правата си.

Последно променена в Сряда, 25 Септември 2019 18:07
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Една мъжка изневяра

Една мъжка изневяра

09 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

Любовта не се опитомява

Любовта не се опитомява

07 Юни, 2020 Истории

За котките и сойките

За котките и сойките

09 Юни, 2020 Забавно

За децата и пясъчниците

За децата и пясъчниците

05 Юни, 2020 Здраве

Винени страсти през юли

Винени страсти през юли

04 Юни, 2020 Кулинарно

За истинския живот

За истинския живот

01 Юли, 2020 Истории

Feedback/Обратна връзка

Feedback/Обратна връзка

30 Юни, 2020 Истории

История с мухла

История с мухла

29 Юни, 2020 Забавно

Мили татко...

Мили татко...

27 Юни, 2020 Отношения

Ударник в раждаемостта

Ударник в раждаемостта

26 Юни, 2020 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам