logomamaninjashop

Какво е да си патриот?

Автор: Мария Пеева

- Какво значи да си патриот, мамо? - ме попита 10-годишният ми син. 

- Патриот е човек, който обича родината си. - отговорих му накратко. В крайна сметка на тази възраст очаквам да знае какво е патриот, особено след като малко преди това ми беше разказвал биографията на Ботев по много интересен начин. “Знаеш ли, че бащата на Ботев е бил главният учител в тяхното село, а Ботев са го пратили да учи в Русия, но той често бягал от час и изобщо от малък си е бил голям бунтар. Ако учеше в нашето училище, не знам какво щеше да му се случи.”

946234 10200696534309491 374933889 n 1

- Да, много ясно, че я обича. - каза ми любопитният ми младеж. - Но едно време патриотите са вдигали въстания и са освобождавали България. В наше време човек и да иска, не може да е патриот.

- Напротив. - отговорих му. - Ако човек обича страната си, винаги може да е патриот. Ние имаме щастието да живеем в мирно време и освен това в демокрация - това означава, че сами сме си избрали кой да ни управлява. Затова в наше време вместо да освобождава България, патриотът прави неща, които са полезни за България.

- Като например да познава историята й?

- Да, но не само това. Има много неща, които може да направи за България. Примерно - патриотът си плаща данъците. Данъците са част от парите, които всеки човек изработва. Колкото повече пари изкарва, толкова по-големи данъци плаща. От тях се заделят средства за образование, за медицина, за полиция, за правителството, за всички системи, които правят една държава да функционира.

- Но вие понякога не сте доволни от правителството. Ти даже ме заведе на протести за децата в инвалидни колички. Защо тогава му плащате?

- Защото това е наш ангажимент към държавата. Правителството е избрано от нас - от гражданите на тази държава. Ето и още нещо, което патриотите правят - те избират за кого ще гласуват. А ако не са доволни от това, което правителството и парламентът решават, могат да протестират, за да изразят мнението си. Когато протестират достатъчно хора, правителството вижда, че има проблем и се опитва да го реши. Затова патриотът е длъжен да изисква от правителството и от всички институции да си вършат работата добре.

971879 10200696536589548 2041408337 n

- Значи това е да си патриот - да си плащаш данъците и да протестираш, ако не си доволен?

- О, не е само това. Патриотът познава и уважава героите на България. Познава българските обичаи и традиции, българската природа, българската кухня. Всичко това се възпитава в семейството - ето например на 1 март си подарихме мартенички, това е уникален български обичай, който го няма никъде по света. Освен това патриотът цени и творците на България - затова в училище изучавате толкова много стари български автори, а у дома си купуваме книги на съвременни български писатели, посещаваме театри и концерти, гледаме български филми, те са част от нашата култура. Когато патриотът е в чужбина, той се старае да прослави България по добри начини. Помага на сънародниците си. Разказва за България и помага тя да се развива и да върви напред. Не пише по стените на паметниците имена на футболни отбори. Защото има и още нещо важно. Патриотът спазва законите на държавата си. Не може да си патриот и да рушиш, да хулиганстваш, да крадеш. Не може и да замърсяваш. Истинските патриоти пазят природата, защото това е едно от големите богатства на страната ни.

- Значи всъщност, когато чистим на кучетата и си хвърляме боклуците в кофата, ние сме патриоти?

- За да си патриот, първо трябва да си добър гражданин. Почистването може да ти изглежда дреболия, но то допринася нашият град да е чист и България да е чиста. И нещо важно, което ми се иска да запомниш - патриотът владее добре родния си език. Не е достатъчно да е чел произведенията, които учите в училище. Патриотът трябва и да пише правилно, иначе не е никакъв патриот.

- Излиза, че в наше време да си патриот, е доста скучно и никак не изглежда героично. - заключи Коко с известна тъга.

Да, всъщност детето е право. Патриотизмът в наше време съвсем не е онова възвишено дело, което си представяме, когато четем “Записки по българските въстания”. И слава богу, че е така. Неслучайно китайците използват "Дано живееш в интересни времена" като проклятие, а не като благословия. Патриотизмът днес изглежда доста по-негероично занимание. Но съм сигурна, че ако повече хора го прилагаха на практика, България щеше да е една далеч по-приятна държава за живеене.

Поправете ме, ако греша, и обещавам да си татуирам Левски на бицепса.

969233 10200696533789478 334743232 n

 

Снимките са от личния ми архив - от Боженци.

Препоръчваме ви още:

Норвежката Мария и българската Мария 

Няколко тенденции в българския патриотизъм 

Българи

Лоши момчета 

Страховете на майките

Последно променена в Неделя, 03 Март 2019 09:23

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам