logomamaninjashop

20 новогодишни предизвикателства за всички наши сестри

Автори: Мария Пеева и Люси Рикспуун

Всички започваме новата година с идея да е по-хубава от предишната, да променим нещо в живота си към добро. В някои начинания успяваме, в други се проваляме, а има и такива, които си остават само на етап пожелание.

Но в това няма нищо лошо, нали така? Прекрасно е човек да мечтае и не е нужно да сбъдне всичките си мечти, за да се чувства добре със себе си. А и мечтите понякога стават много притеснителни, когато им поставим срокове и те вземат, че се превърнат в цели.

Днес с Люси ви отправяме едно интересно предизвикателство. Ще споделим с вас нашите двайсет идеи за нещо ново, което сме решили да пробваме през 2019, или което сме пробвали успешно досега, и ви каним да си изберете една от тях за себе си. А от вас очакваме вашите предизвикателства, от които ние на свой ред ще си изберем едно и после ще ви разкажем как сме се справили с него.

И така: 

  1. Напуснете фейсбук и всички социални мрежи за седмица. Мими го направи преди няколко години, защото се беше притеснила, че е пристрастена. Липсваше й само на първия ден. Люси не е готова за това, хаха, но е склонна да пробва ден-два.
  2. Разчистете от социалните си мрежи всички хора, които ви натоварват. Достатъчно такива срещаме в живота, няма нужда да им обръщаме и виртуално внимание. Това е първото, което Мими е планирала да направи през януари. Люси го прави периодично от години и е доволна от резултатите.
  3. Опитайте да не скролвате телефона си три часа. Мозъкът ви ще си почине. Опитайте да превърнете това в практика. Мими го направи и се опитва да научи и тийнейджъра си на това. Между другото, това е свързано с тревожност. Опитайте се да не проверите телефона си, когато чуете сигнал за получено съобщение. Никак не е лесно. За съжаление, в последните години, когато разстоянието между нас и източника на информация е скъсено, способността ни да толерираме забавяне много намаля. Дори да не страдате от тревожност в ежедневието си, тези ситуации предизвикват безпокойство. Има и друг феномен, който преди време беше шега, но… превежда се като страх да не пропуснете нещо. Вие ще си прецените доколко е реален за вас. 
  4. Пробвайте да проверявате пощата си веднъж на ден, освен ако работата ви не изисква друго. В крайна сметка, ако е нещо спешно, ще ви потърсят по телефона. От известно време Люси работи по темата – да не проверява пощата си, когато е на работа. 
  5. Запишете се на танци или на друг нов спорт. Отидете поне три пъти, преди да решите дали да се откажете. Люси беше запалена по джазерсайз преди години, но …трябва пак да се запали по нещо. 
  6. Прекарайте поне час на ден навън в продължение на месец. Независимо от времето. Още на първия ден ще се почувствате по-свежи и здрави.
  7. В продължение на седмица всеки ден се обаждайте на приятелка, която отдавна не сте чували. Още един от новогодишните планове на Мими, която се притеснява, че покрай семейството и работата често не й остава време за скъпи и близки хора. 
  8. Създайте ново приятелство. С годините занемаряваме тези си способности, а създаването на приятелство изисква адаптивност, кураж, склонност да приемем, че можем да бъдем отхвърлени. В последната година Люси разви няколко приятелства и се гордее с това, предвид липсата й на склонност към нови връзки. 
  9. Започнете да учите нов език. Може и по интернет. Може и просто като гледате филми без субтитри. Мими започна да учи гръцки. Люси учи по неволя испански, защото синът й има нужда от помощ с домашните по испански, хаха. Новите способности, като изучаването на език ,забавят процесите на стареене на паметта. 
  10. Прочетете някоя книга, която навремето в училище не ви е харесала. Ще откриете, че сега я приемате по съвсем различен начин, отколкото когато е била част от задължителната ви литература. 
  11. Изиграйте една игра с децата си на компютъра, плейстейшъна или някое от любимите им устройства. И не им се давайте! Не че ще ви се наложи, най-вероятно те ще ви победят без никакво усилие. Опитайте отново след някой ден. Може би ще ви хареса и ще имате още едно забавно нещо, което правите заедно с децата си. Семейството на Мими играе на Супер Марио и става страшна забава. 
  12. Играйте настолна игра с децата си. Те са полезни за мозъчните функции на децата – учат ги на стратегическо планиране. В семейството на Люси се водят ожесточени битки в Монополи. Играйте честно! За децата е важно да научат да губят достойно.
  13. Открийте ново хоби. Това ще обогати дните ви, разговорите с другите, и е полезно за мозъчните функции и настроението ви. Люси колекционира кристални яйца от години. 
  14. Напишете писмо на децата си – от типа, „да се отвори, когато детето стане на 20“ (примерно). Истината е, че не знаем какви ветрове ще ни веят след години. Споделете с децата си нещата, които искате да запомнят от вас. Мими направи мейл на най-малкия си син и периодично му праща такива писма. Ще му даде паролата, когато навърши 18 години, а дотогава е решила дори да не му казва за това.
  15. Разпитайте възрастен роднина за предците си. Някои аспекти на характера се предават през поколенията. Знаете ли, че голяма част от способността ви да чувствате удовлетворение от работата си, е кодирано в гените? 
  16. Прекарайте 20 минути на тиха музика, легнали, гледайки в тавана. Дишайте, издишайте. Бавно. Такъв вид „празнота“ е полезна, за да прогоните напрежението, което мъкнем в себе си ежедневно. 
  17. Купете си цвете. Свежите цветя вкъщи носят настроение. Люси поддържа свежи цветя вкъщи от години.
  18. Не гледайте новините една седмица. Новините нямат за цел да ви накарат да се чувствате добре. Преди години Люси спря да чете вестници и се абонира за списания. Съдържанието и тонът на списанията е далеч по-оптимистичен и аналитичен.
  19. Опитайте нова храна. Люси от години се опитва да се „научи“ да пие чай, но прогресът е минимален, хаха. Накрая откри един вид, който поне толерира – зелен чай със сок от половин лимон, мед, и половин шепа пресни листа от мента. 
  20. Всеки ден отбележете едно положително качество за себе си и за всеки член на семейството си. Търсенето на добрите черти у другите понякога не е лесно, но ще облекчи собствените ви трудности във взаимоотношенията с тях. Не забравяйте, че „инат“ и „упорит“ е едно и също нещо.

Това бяха нашите предизвикателства. Надяваме се поне едно да ви хареса и очакваме вашите с нетърпение. :)

Вижте още:

Писмо до сестра ми

25 добрини не само по Коледа

50 новогодишни решения, различни от отслабване

Последно променена в Събота, 29 Декември 2018 11:50

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам