logomamaninjashop

Ти няма ли да раждаш?

Автор: Мери

Всеки да гледа от собствената си камбанария е чудесен съвет, който обикновено даваме на другите. Тревата на съседа може да не е по-зелена, но е засадил розов храст, а това е неприемливо, след като всички засадиха теменужки. Защо ли не му дадем съвет как да отреже бодливия храст? Хората без деца често биват съветвани, насърчавани, критикувани... Най-вече от следните четири типа  "доброжелатели".

1. Борещите демографския срив

Те са разнообразна група граждани, от цъкащи онлайн покер до известни журналисти, спортисти и продуценти. Половината от тях не са се възпроизвели, даже нямат партньори, но имат ясна и конкретна визия за бъдещето на страната. Започна се с групови кръщенета, чакам да се стигне до групово правене на секс пред НДК. Или групово раждане. Крайните родолюбци сигурно ще раждат в народни носии върху живи магарета. Само си представете една национална кампания, хвърчат безплатни тестове за овулация, тестове за бременност... В сутрешните блокове се канят гинеколози и нумеролози, едните се съветват с другите: "След два дни Марс преминава в знака на Стрелец, чудесен период за насрочване на раждане." А какво ще правят с жените и мъжете, които все още не искат деца? Предполагам безплатни семинари, уебинари, шокова терапия, ще се показват снимки на самотни старци под звуците на лаещи гладни ротвайлери.

Моля, не ни учете кога да раждаме

toko2. Религиозните

Симпатични, често млади хора под 30, най-вече момчета. Една немалка част от тях още не са били влюбени или са се разочаровали. Дали заради това са се обърнали към вярата... един Бог знае. Те не се притесняват да дават съвет на жените какво трябва да правят с живота си, колко деца да родят, как да ги гледат. На въпроса имат ли идея, че и едно дете се гледа трудно, че е нужно отдаването и на двамата родители, те имат готов отговор: "Едно дете е нищо, ще израсне егоист, 4-5 са нещо друго, трудно е само в началото. Жената, ако е смирена и уважава съпруга си, с радост ще го дари с тази благодат, той ще помага (под "помага" се разбира, че ще отиде до магазина за пелени, или един ден той ще сготви вечеря, от него да мине). Щом има любов, всичко останало е без значение, ако жената се преумори, изпадне в депресия, или не дай Боже започне да изисква, то е, защото е горда и суетна. Едно време бабите са гледали по осем деца и са работили на полето". Младите романтици не знаят колко са близо до документите за развод или до машината за талаш.

3. Хората с репродуктивни проблеми

Сега сериозно. Наистина съчувствам, всички съчувстваме. Не знам през какво минавате. От все сърце ви желая тази ваша мечта да стане реалност и скоро да я вземете в ръце. Знам, че в такъв момент не търпите чуждо мнение, още по-малко разни алтруисти да ви говорят за осиновяване. Но не ни съдете, не е редно да се извиняваме всеки ден, на всеки.

Търпимост и търпение

toko2

 

4. Разбиращите, НО…

Обикновено разбират, искат да бъдат толерантни, но не им идва отвътре. Имат заучени фрази: "Разбирам, но още не си срещнала подходящия мъж.", "Разбирам, но не знаеш какво изпускаш.", "Разбирам, но един ден ще съжаляваш.". Колко по-хубаво ще е, ако бъдат честни: "Разбирам, но не те разбирам, ти си зла егоистка."

Текстът на Мери може и да подразни някого. Но нека помислим - дали ще ни е приятно, ако нашето собствено решение да ИМАМЕ деца постоянно бъде критикувано или обсъждано. Ако всеки се чувства задължен да ни дава съвети и препоръки, да ни назидава или порицава? Да станеш родител под натиска на близките си или на общественото мнение, без вътрешната необходимост от това, е може би най-лошият избор. Майчинството може да е мечта, потребност, смисъл, радост, привилегия, понякога и уморително бреме. И да, преди всичко е щастие. Със сигурност обаче не е задължение. А вие как мислите?


Препоръчваме ви още:

Стигмата

Съжалявам, че станах майка!

Митът за идеалното

 

Последно променена в Четвъртък, 21 Юни 2018 08:19

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам