Иновативна грижа за бременността и раждането

В деня на родилната помощ, в София се въвежда нов модел на грижи за бъдещите майки

 

За първи път в България Бабинден става повод за въвеждането на нов модел на грижи за жените по време на бременността и раждането.

Акушерски кабинет „Зебра“ покани водещи експерти от Великобритания, Италия и Испания на посещение в седмицата на Бабинден, за да подкрепят новия за страната ни акушерски модел на грижи за бременни и раждащи жени в нисък риск.

Професор Сандра Морано (акушер-гинеколог от Италия), доктор Шийна Байръм (акушерка от Великобритания), доктор Лучия Рока (акушерка от Великобритания/Италия) и Фелипе Кордона (акушер от Великобритания/Испания) гостуват, за да споделят опита си.

В акушерския модел на грижи неусложнените бременности се обслужват от една и съща акушерка или екип от акушерки, които проследяват бременността, асистират на раждането и наблюдават жената и бебето й в послеродовия период. По този начин пациентът получава по-задълбочено, персонализирано и качествено обгрижване. Този модел на грижи е икономически изгоден и широко практикуван в Германия, Великобритания, Дания и Испания.

В България към момента няма болница, която да предлага продължителни грижи от акушерски екип по време на бременността, раждането и след него, така че една акушерка да бъде постоянно до жената през различните периоди от прехода към майчинството. Акушерките са в огромен недостиг за страната, а основните показатели за качеството на родилната грижа в България са два пъти по-лоши от средните за Европа.

Стартирането на подобно звено в София е повод за посещението на чуждестранния екип.

По време на престоя си експертите ще посетят няколко български родилни отделения, ще проведат обучения за работа в акушерско звено, ще се срещнат с бременни жени и ще консултират колегите си за въвеждането на акушерските звена в болниците, където се извършва раждане у нас.
Информация за гостуващите специалисти:

 

Проф. Сандра Морано

Проф. Морано завършва медицина в Университета на Неапол, специализира Репродуктивна патофизиология и акушерство и гинекология в Университета на Генуа и Сексуална медицина в Университета на Флоренция. Тя е преподавател по акушерство и гинекология и консултиращ гинеколог в Националния институт за изследвания на рака към университетската болница „Сан Мартино“ в Генуа. През 2000 г. Проф. Морано създава и оглавява първия в Италия родилен център, в който се промотира продължителната грижа с фокус върху нуждите на жените и намаляването на процента на цезарово сечение. Проф. Морано е част от проекта OptiBirth, който работи за подобряване на грижите в майчиното здравеопазване и раждането, чрез повишаване на процента на вагиналните раждания след цезарово сечение. 

 

Лучия Рока

Лучия Рока е водеща акушерка и дългогодишен ментор в акушерски звена от градските условия на централен Лондон до планинските области на Афганистан. От 2014 работи като консултант към лондонската болница St George’s Healthcare NHS Trust, където защитава докторската си дисертация за оценка на ефективността на самостоятелните акушерски звена извън болничните заведения.

Фелипе Кастро 

Фелипе е акушер-консултант в областта на нормалното раждане и общественото здраве в Barts Health NHS Trust. След получаването на диплома по сестрински грижи от Университета на Севиля в Испания, Фелипе се премества във Великобритания, за да развие академичната си кариера и завършва бакалавър по акушерство в лондонския City University.  Фелипе работи за британското здравеопазване повече от 10 години, през които има участие в редица частни и обществени организации като NICE Institute, Care Quality Commission, Gerson Lehrman Group и няколко великобритански университети.
През 2008 Фелипе и Лучия създават първия акушерски уъркшоп в помощ на отварянето на акушерско звено в Рим. Заедно с Лучия ръководят няколко образователни и изследователски проекти с фокус върху акушерските звена и осъвременяването на акушерското знание и умения.

 

Шийна Байръм

Акушерка-експерт към North Cumbria NHS Trust, водеща позиция в развитието на акушерските звена, лектор на студенти по акушерство, акушерки и акушер-гинеколози относно нормалното раждане; член на съвета на проекта Better Births UK на Кралската акушерска колегия; член на бордовия съвет на Кралската акушерска колегия; президент на акушерския тръст Iolanthe Midwifery ; съосновател и водещ на Мрежата за разработване на акушерски звена, http://www.midwiferyunitnetwork.com; медиен консултант на Международния акушерски конгрес 2014 година.

За контакти:

Акушерски кабинет „Зебра“

Йоана Станчева, моб.: 0886061684, email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Илона Нешкова, моб.: 0889912322, email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Последно променена в Сряда, 05 Април 2017 15:51
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам