logomamaninjashop

5 вида клети презентатори

Автор: Надя Брайт

Ако сте присъствали на лекция, семинар, били сте част от събитията на някой модерен гуру или просто работите в компания, в която се презентира – знаете за какво говоря...

  1. Нарцисистът

Той се е изправил пред вас, защото знае, че е страхотен и в следващите 40 минути ще му се наслаждавате. Той е умен, красив и вие сте отишли да гледате него, а не той вас. Говори „мотивиращо“, но всъщност ви назидава: „Правете така! Мислете иначе!“. И какво се очаква да си мисли аудиторията? „Божке ле, как сме оцелели до сега, без да се изправи тоя човек и да ни каже самоуверено истината за живота, вселената и всичко останало?!“ 

Истината е, че хората в аудиторията или започват да се чувстват непълноценни, или започват да усещат, че времето им е крайно загубено.

Друга разновидност на този тип презентатор е в бизнес средите – той е шеф и просто ви казва как ще стане и не ви пита нищо. Обикновено този човек си остава шеф и никога не става лидер. Не създава екип, а стадо (с по някой вълк в овча кожа в него).

За да не бъдете този надут балон, понеже светът е голям и остри предмети дебнат отвсякъде, а издишането е болезнен процес – просто помнете, че ако я няма аудиторията, го няма и презентаторът.

  1. Жалкият

Човек, който много иска да ви каже нещо, но толкова се притеснява, че започва да се излага. За да прикрие това, почва да пуска шеги или да моли с очи аудиторията, да го подкрепи. Обаче знаете ли какво? Публиката има непоносимост към слабаци. Спиралата надолу е дълга, веднъж изгубиш ли позиции... Жалкият презентатор дълго помни очите на хората, които са го гледали неразбиращо и как е искал да изчезне безкрайно. За сметка на това – хората не си спомнят нищо от това, което е казал, а просто им е било неудобно.

За да не сте този презентатор помнете – Вие не сте пили! Вие сте лъв!

  1. Wanna be звездата

Иска му се да е като Нарцистичния, но в душата си е Жалкия. Пръска чар, прави стъпки, чупки, задава въпроси на публиката, шегува се... Публиката се уморява да му връща пресилени реакции, само за да не се обиди. Защото всички знаем, че ако нараниш Wanna be звездата, докато презентира, той ще го преживее много тежко. 

Обикновено това е човек без опит в комуникация с аудиторията, но с настойчиво желание, да прави презентацията „интерактивна“. Т.е. – да ви пита неща, да остроумничи и да ви увлича в презабавни мероприятия като „Хайде всички отдясно на залата – пляскайте с ръце!“.

За да не бъдете този човек, просто малко се успокойте – не сте излязъл пред публиката, за да бъдете Фреди Меркюри.

  1. Интелектуалецът

Човекът, който е толкова умен, че си е извадил всички сложни думи, които знае и ще ви ги каже на тази презентация. И най-вероятно, след като каже нещо проникновено и сложно, ще ви погледне за секунда, за да види възхищението ви. Това, което не разбира е, че ако е попаднал някъде, където хората се възхищават от сложни думи... Хайде, няма да ставам твърде негативна. 

Със сигурност, това е презентатор, който не е там, за да е в услуга на аудиторията си, а за да се почувства значим. Но е по-добре да даде това време за благотворителна дейност. Така хем няма да дразни, хем наистина ще е значим.

За да не сте този човек – просто не се преструвайте на умни, а бъдете такива.

  1. Човекът от народа

Той е тук с нас, облечен е със суетшърт и дънки, усмихва се небрежно и не си придава важност. Обаче в очите му се чете копнеж по нашето одобрение. Говори небрежно, но си личи, че думите му са прецизно подбирани. Има естествено излъчване, което дълго е репетирал пред огледалото. Понякога, ако за малко разфокусираш образа пред очите си, може да видиш, че пред теб стои Жалкият...

Всъщност това е най-малко лошият презентатор от всички изброени. Все пак, ако не искате да сте като него – най-добре разберете кой всъщност сте вие и покажете това на аудиторията. 

Screen Shot 2020 01 03 at 11.38.48Надя се занимава с психология, пилатес и е стендъп комедиант. Както би казал любимият ѝ сър Пратчет – имала е един свой съпруг и няма да броим колко чужди. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Освен това, както виждате от снимката, обича да се снима в асансьори. Ако искате да станете наистина добър презентатор – може да се запишете на курса ѝ за публично говорене.

Последно променена в Сряда, 22 Януари 2020 19:55

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам