Каква е подходящата професия за вашето дете

Все по-често се говори за ранно професионално ориентиране. Разбира се, не става дума за това да впрегнем детето в някакви сериозни професионални занимания, но бихме могли да стимулираме интересите и таланта му в посока, която ще му е много полезна в бъдеще. Нали всички това искаме – да работим нещо, което обичаме и ни се удава.

Един от добрите, но по-недостъпни варианти да разберем къде детето ни би могло да се реализира пълноценно, е ДНК тестът. Той може да определи има ли наследникът художествени или музикални способности, склонност към танците или към някакъв вид спорт. Много често се изследва т. нар. „спортен ген“ ACTN3: това е начин да се прогнозира в какъв вид спорт детето ще е най-успешно – силов, спринтов или изискващ издръжливост). В Китай например без такъв тест не се приемат деца в специализирани спортни училища. Какво обаче със сигурност определя тестът? Само физическата предразположеност. Упоритостта, трудолюбието и амбицията могат да постигнат повече. Много интересен пример е Ричард Фосбъри, състезател по висок скок, който е олимпийски шампион, има дори собствен стил на скачане. Според ДНК теста му той няма предразположеност към такъв вид спорт. Но страстта му към дисциплината и победата са успели да се наложат над природата.

Първата стъпка

Работата е начин за реализиране на вътрешните ни нагласи и място за практикуване на таланта ни. Затова е добре отрано да сме запознати със силните си страни. Когато става дума за деца, най-важно е да преглътнем собствените си нереализирани амбиции и да не ги прехвърляме върху тях, а да открием най-добрия начин да развият таланта си. Сега често се говори за това, че вероятно в бъдеще на днешните деца ще им се налага често да се преориентират професионално. Затова много специалисти по пазар на труда твърдят, че децата трябва да опитват колкото може повече неща, в различни области и да не се съсредоточават върху едно-единствено професионално приложение. Успешният опит в повече области дава по-големи шансове за реализацията им.

Как да се ориентираме

Повечето специалисти, които се занимават с професионална ориентация, съветват родителите да наблюдават внимателно децата си – по време на игра, в общуването им с връстници и възрастни, при избора на играчки и книжки.

jurnalist

Детето лесно осъществява контакт с другите. Може да събере група за игра (без значение каква), увлича не само по-пасивните си връстници или по-малките, но и възрастните. Готово е да се вслушва и да приема правилата на чуждата игра, ако му е интересна. Не се затруднява да намери тема за общуване с другите. В компания му е комфортно, не обича да играе само.

Подходящите професии: преподавател, журналист, юрист, политик, преводач, маркетолог, специалист по рекламата.

Как да се развият нужните качества?

При такова дете трябва да се възпитава умението да работи (играе) в екип. Чуждите езици ще са му от особена полза, както и знанията по психология, бизнес, запознаването с изкуствата, създаването на умение да гради имидж. 

Какъв да стана

florist

Детето не е особено контактно, но затова пък всякакви животни или птици го привличат. Обича цветята, не се страхува от насекоми, интересуват го промените в природата през сезоните, с удоволствие майстори неща от природни материали, обича филмчета и книжки за животни.

Подходящи професии: биолог, зоолог, ветеринарен лекар, флорист.

Как да се развият нужните качества?

Биологията във всичките й проявления – от чистата наука до цветарството, астрономията, химията и физиката са области, в които ще се занимава с интерес. При склонност към естествените науки ще му е необходима и математиката. За развиване на способностите му може да помогнат шахът, заниманията с оригами, екотуризмът, контактната импровизация.

ingener

Детето не е особено общително, но няма и афинитет към природата. Всяка нова играчка обаче бива разглобена за минути. С увлечение строи сгради с конструктора си, измисля свои модели, мигновено научава как работи всяка технологична вещ вкъщи, интересува го домакинската техника.

Подходящи професии: програмист, инженер, конструктор.

Как да се развият нужните качества?

Роботехниката, моделирането, физиката, компютърните технологии са неговата сила. Ще се нуждае и от знания по чужди езици и хуманитарни науки. Ще са му нужни умения да проектира, да изработва схеми и стратегии. Предпочитани спортове са индивидуалните, които изискват определени времеви резултати (лека атлетика). 

Днешните деца - какво ги чака утре

lekar

Детето се интересува от хората и природата, но не обича да влиза във взаимодействие. Предпочита да наблюдава другите. Забелязва детайли в поведението им, които убягват на другите. Често с абсолютна точност имитира тези, които е наблюдавало. Разсъждава по видяното, прави изводи.

Подходящи професии: психолог, юрист, лекар.

Как да се развият нужните качества?

Много полезни са заниманията с някакъв вид изкуство, креативните игри, моделирането, анимацията, литературните клубове, източните бойни изкуства, балетът. 

Една майка в търсене на математическия гений - дезертьор

gotvaach

Детето се интересува от вещите, които са пряко свързани с ежедневието му. То може да бъде увлечено във всякаква дейност. Важно е заниманията да не са виртуални, а реални.

Подходящи професии: специалист в сферата на обслужването (стилист, готвач, треньор).

Как да се развият нужните качества?

Трябва да се започне с областите, с които детето се сблъсква ежедневно. Плуването и гребането са добра идея. Ако обича да ходи с баща си да поритат топка – тренировките по футбол ще му харесат. Кулинария, дизайн, моделиерство, спортно ориентиране – това са областите, в които може успешно да опита силите си.

А ако е в тийнейджърска възраст, нека открие тези занимания, с които ще се чувства уверен и равен на възрастните.

Източник: parents


Препоръчваме ви още:

Гордея се с труда на моите родители

7 принципа на образованието в най-добрите училища по света

Бизнесът трябва да влезе в училище

 

Последно променена в Сряда, 02 Май 2018 09:21
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Записки от терасата

Записки от терасата

27 Авг, 2019 Истории

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Мамо, научи ме

Мамо, научи ме

20 Сеп, 2019 Възпитание

Готови за бебе

Готови за бебе

18 Сеп, 2019 Истории

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Фабрика за мечти "Светлина" - иновативното място за деца и възрастни

Фабрика за мечти "Светлина" - …

16 Сеп, 2019 Образование

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам