logomamaninjashop

За килограмите след празници

Автор: Теодор Пеев

Наблюдавам една паника в социалните мрежи на тема “леле, колко много съм качил/а покрай козунаците и трапезите на Великден”. Абсолютно разбираемо е, честно казано, и аз доста се шашкам покрай празници, защото когато човек свикне да кара на даден хранителен/спортен режим, всякакви такива отклонения създават безпокойство и дори чувство за вина. Ще ви дам няколко прости аргумента защо няма повод за шашкане и няколко начина да намалите ефекта на празниците върху тялото си.

1) Голяма част от покаченото тегло, което ще видите на кантара, всъщност е вода - няколко дни не могат да изтрият месеци прогрес:

Много често явление е след празници да видите няколко килограма покачване. При мен се случи нещо такова след Коледа – за първи път след голямото ми отслабване установих, че съм качил килограми. Обзе ме страшна паника, чувствах, че съм изтрил месеци прогрес и че стотиците пробягани километри и десетките силови тренировки са отишли на вятъра. Няколко дни по-късно повечето от тези килограми ги нямаше и осъзнах, че положението далеч не е толкова страшно, колкото ми изглежда. А около Коледните празници много бях отпуснал края - взех си близо 10 дни почивка от тренировки и ядях буквално каквото ми се яде без изобщо да го мисля. Това също не е много правилен подход, но дори такова брутално отпускане не беше способно да изтрие усилията ми от предните месеци. Когато тялото рязко влезе в толкова свободен режим, след стриктно спазване на хранителен режим и активни тренировки, често се получава задържане на много вода. От там идват всичките тези екстра килограми, които виждате на кантара. Това е тегло, което бързо ще спадне, когато се върнете към нормалния си ритъм.

2) Качването на килограми за кратък период от време изобщо не е толкова лесно.

Нека вкараме и малко математика в уравнението. Един килограм е средно 7000 калории. За да качите, например, 4 килограма по празниците, трябва да прескочите нужния си дневен прием с 4 * 7000 = 28 000 калории. Да вземем за пример Великден, където има 4 почивни дни. 4 качени килограма означава да сте приемали по +7000 калории всеки един от дните. Това са ужасно много калории и надали сте успели да ядете толкова много. Дори да се качите на кантара след празниците и да видите +4кг, най-вероятно поне 3 от тях ще изчезнат до седмица.

339012040 235079885849402 1830026395005796197 n

 

Стратегиите, които аз предприех преди тези празници, за да ми е по-леко на душата и да не се повтори ефекта на «отпускането» от Коледа бяха следните:

1) Запазване (поне донякъде) на нормалното ниво на активност:

Ясно е, че идеята на почивните дни е почивка. Но ако искате да ви е една идея по - спокойно, можете да се опите да вкарате някакви активности между почивката. Аз подходих по следния начин - в петък отидох на фитнес, в събота направих 40 минутна ХИИТ тренировка, а в неделя си направих една 30-40 минутна разходка. Със сигурност това е под нормалните ми нива на активност, но се чувствах по-добре, отколкото бих, ако бях лежал по цял ден на дивана. Това помага и за по-лесно връщане към нормалния спортен режим след като празниците приключат.

2) Не промених изцяло хранителния си режим:

Въпреки че хапвах доста повече от нормалното, се опитах да запазя поне едно от яденетата през деня подобно, на това, което обикновено ям. В моя случай това беше закуската. Също така запазих практиката да ям много салата. От една страна е полезно и вкусно, а от друга дава доста усещане за ситост срещу малко калории.

3) “Буферирах” малко калории предварително

Дните преди празниците намалих приема си на калории. Може би подходих малко екстремно, като ги свалих с над 25% надолу, което изобщо не се отрази добре на качеството ми на живот. Следващият път ще използвам същата стратегия, но ще намаля с 10, максимум 15%. По този начин си оставяте малко “безплатни” калории, които бихте могли да запълните с нещо далеч по-интересно впоследствие.

В крайна сметка, дори и да сте се спукали да ядете и да не сте помръднали от дивана през изминалите 4 дни, не се е случило нищо фатално. Не сте си “скапали режима и формата”, не е станало нищо необратимо. Поддържането на добра форма е постоянен процес, не просто етап или фаза. Няма нищо лошо в това човек да се отпусне за няколко дни, стига след това да се върне към нормалния си режим и да продължи да се грижи за себе си. В крайна сметка празниците са, за да си прекарате добре със семейството, а не за да броите калории, да се панирате относно теглото си и да изпитвате вина, че сте хапнали някое друго парче козунак.

Още по темата от Теодор Пеев:

За броенето на калории

338853234 2224440767702857 3381110583951817685 n

Последно променена в Сряда, 19 Април 2023 10:33

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам