logomamaninjashop

Чувствате ли се уморени и виновни

Ако се чувствате изтощени и имате чувството, че вече не се справяте с нищо и се обвинявате за това, вие не сте сами. Наистина не сте сами.

По целия свят хората чувстват, че техните техники и стратегии за справяне са изчерпани до краен предел. Наскоро отбелязахме годишнина от началото на първото блокиране, вследствие на коронавируса. Прекарахме цяла година, че и повече в криза и пандемия. Човешкото тяло не е проектирано да живее толкова дълго в режим на стрес. Не и без последствия.

Има и още нещо - пандемията ни предостави две константи, които наистина поставят на изпитание нашата издръжливост: постоянна промяна и несигурност. Ние, хората, не харесваме нито един от тях -  намираме ги за доста стресиращи. 

Всичко това е наистина перфектната буря за психичното здраве: справяне с продължаваща криза, справяне с постоянни промени и несигурност. И всичко това, докато се опитвате да се справяте оптимално с работата си, домакинство, деца в онлайн обучение и безброй други лични и професионални предизвикателства. 

И докато се борим с всичко това, ние загубихме всички наши обичайни стратегии за облекчаване на стреса. Не можем да общуваме нормално, да спортуваме нормално, да се срещаме с приятели за обяд и разтоварване или да се шляем блажено из магазините.

И най-лошото е, че ужасно много хора се обвинят, че не се справят добре нито с работата, нито вкъщи, че са уморени, че са в бърнаут, без да си дават сметка колко изтощителна година сме имали всички.

Вината от своя страна е нездравословна негативна емоция. В нея няма нищо рационално или полезно. Просто обяснено, нездравословната негативна емоция е резултат от някои несъзнателни убеждения или нагласи за дадено събитие или набор от ситуации. Нездравословните вярвания водят до емоция, която ви контролира, която ви кара да мислите, чувствате и действате по начини, които не са конструктивни.

Кога да отидем на терапия?

coronavirus 5064371 1280

Всяка нездравословна отрицателна емоция, от друга страна, има здравословен отрицателен аналог, такъв, който е резултат от по-здравословен и полезен набор от вярвания за едно и също събитие или набор от ситуации, но такъв, който контролирате и който ви кара да мислите, чувствайки се и действайки по начини, които са по-полезни и градивни. 

По-здравословно е да приемате, че поемате много повече отговорност, отколкото ситуацията го изисква. Също така, че възлагате далеч по-малко отговорност за неправомерните действия на останалите замесени хора, както и че не мислите за всички смекчаващи фактори, които обграждат проблема, и не поставяте поведението си в общ контекст. И така се държите ирационално и нестабилно. 

И така, всички вие, уморени хора, освободете се от вината. Няма за какво да сте виновни. Вие се справяте с безпрецедентна ситуация, доколкото можете. Може би сте пропуснали някакви неща, но сте го направили, докато се справяте с едногодишна криза. Направили сте го, докато работите или се справяте със забрани и локдауни, докато се притеснявате как ще се справите емоционално, физически и финансово през следващите седмици и месеци. Някои от вас са се сблъскали с болести и, за съжаление, дори със смъртни случаи в семействата си.

Запомнете: Правите най-доброто, което можете, толкова колкото можете, и никой не може да очаква повече от вас (въпреки че някои, за съжаление, ще опитат). Така че, освободете се от вината и си дайте почивка. 

Наистина заслужавате такава! 

Този текст е подбран от материал на психолога Daniel Fryer, M.Sc., MBSCH, публикуван в Psychology today. Ина Зарева го откри и преведе, за което й благодарим.

Може да харесате също:

За времето, енергията и важните неща

 

 

Последно променена в Вторник, 13 Април 2021 09:34

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам