logomamaninjashop

Малките герои на пандемията

Автор: Неда Атанасова

Големите герои на пандемията са ясни – медицинският персонал, включително санитари, сестри, акушери, фармацевти, лаборанти и всички в сянка, които поддържат нормалността, като ни обслужват и се грижат за доставките на всичко онова, с което сме свикнали.

Но да обърнем внимание по подобие на немската реклама на едни ежедневни, минигерои на дребнобитово ниво, а именно хората с очила, които стриктно носят маски в студеното време.

Как изглеждат първите две минути в магазина ли? Влизаш, виждаш неясна фигура зад щанда и водиш диалози от рода на:

- Добър ден, това свински дроб ли е?

- Това е българо-немски разговорник.


Купуваш опипом ориз – или кускус? – времето ще покаже! А после у дома обясняваш защо в тоалетната има само домакинско руло (ЗАЩОТО ТАКА!). Обратно в магазина, с родната си майка се разминавате като две клети къртици в нощта, тъй като късогледството ви е генетично. На касата мъглата се разсейва, точно след като поздравиш със „Здрасти, Кате” – изненада, днес за първи път от осем години касиер е един мъж-канара, който даже в днешните времена на джендър разнообразие не оставя никакво съмнение, че не отговаря на името Катя.

С горчивина се сещаш за оная в оптиката, която ти продаде двойно по-скъпи стъкла, ръчно обработени с (от?) хигс-бозони. Срещу запотяване! И накрая си кажеш за утеха – добре, че не съм гейша, да трябва да омайвам мъже само с очи. Хубаво да надзърна над очилата, ама с моя късмет и диоптър кой знае кого ще взема да пленя с поглед...

На опита на най-близката ти приятелка от детинство да те поздрави, се отдалечаваш демонстративно, мърморейки си „И сам да е у автобуса, па че се бута, бре”. Остава загадка как изобщо те е познала с маска и непрозрачни очила, както и дали ще ти говори занапред.

Вярваш в доброто у човека, когато си прибираш рестото и половината време нямаш представа колко ти връщат – ако евентуално имаш смътна идея ти каква банкнота си дал, е добре. И с тънка ирония използваш изрази като „Радвам се да те видя”.

За всички вас, с и без очила, които правите малкото (или многото!), което зависи от вас, спазвате правилата и въпреки предизвикателствата не си носите маската като лигавник, и даже не си я смъквате дискретно под носа, чест и почитания!

iStock 1216022923 1

Може да харесате също:

20 ползи от липсата на обоняние и вкус

Последно променена в Четвъртък, 03 Декември 2020 10:22

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам