Лекарство за родители

Наскоро в майчинската ни група отново коментирахме постоянното усещане за изтощение, което изпитваме, особено когато децата са малки. Спомних си за едно забавно видео, което преди година беше публикувано от The Dad в ютуб - реклама на препарат, който помага да се премахнат симптомите на родителството - умората, нарушеният сън, главоболието и дори... оплешивяването.

Промото на несъществуващото лекарство с името AphukenbrakE (чете се «a fucking break» или „шибана почивка“) напълно съответства на стилистиката на рекламата на който и да било друг съществуващ препарат.

Разликата е само в това, че не се рекламира истинско медицинско средство, а измислено лекарство против родителство, от чието агресивно въздействие страдат мнозина ежедневно. „Родителството засяга десет от десет майки и бащи по цял свят и води до финансова нестабилност и загуба на идентичност.“ – предупреждават авторите на клипа.

Защо никой не ме предупреди?

7a661f4578d6880820a03cd87a994a3c XL

В кадър виждаме уморен мъж, който броди из дома си по халат и получава удар с плюшена играчка в лицето. След приема на AphukenbrakE животът му се променя – излиза от къщи, среща се приятели и дори успява да си направи малка разходка с велосипед.

Като при всеки сериозен препарат и при AphukenbrakE, един от ефектите на който е осезателното чувство на облекчение, има противопоказания. Създателите му препоръчват да не се приема повече от веднъж в денонощие и предупреждават, че е желателно да се откажете от дозата си, ако няма кой друг освен вас да гледа децата. Съветът е преди прием да се консултирате с другия родител. 

 


Видеото е забавно и ще ви разсмее, но е истина, че родителството има тежки последици, и няма да ви лъжа - те са доживот. Понякога наистина има моменти, когато не знаем на кой свят сме от изтощение, безсъние, или притеснение. Някои казват - едно време майките са гледали децата си сами, не са имали пералня, нито памперси и не са се оплаквали толкова. Всъщност не е точно така. Едно време хората са живеели в големи семейства, в общности, когато винаги е имало кой да даде едно рамо и да погледа детето поне за малко - на разположение са били сестри, каки, баби, лели, братовчедки или съседки. По-големите братя и сестри също активно са се включвали в грижите за малките. Ако се замислите - не е домакинската работа, която изтощава толкова много, а това, че отглеждате детето без никаква чужда помощ. Самият факт, че си отговорен по 24 часа на ден, 7 дни в седмицата за нечий живот, е доста натоварващ. Така че ще се присъединя към призива на видеото и ще ви кажа - вземете си малко почивка, дори само за два часа. Редувайте се с другия родител, с баби, дядовци или бавачка, или се организирайте с приятелка и отделете малко време за себе си. Дори ако е само за да отидете на разходка, на кафе, на спорт или да почетете книга на спокойствие - каквото и да е, различно от постоянните родителски отговорности. Детето ви ще има нужда от вас още дълги години и последното, което му трябва е болна или измъчена майка, или изнервен баща. Погрижете се за себе си без никакво чувство на вина. Така реално се грижите и за него.

Какво е нашето "лекарство за родители"? Често си "разменяме децата" с близки приятели на пижамено парти. Веднъж те гостуват у нас, на следващия път нашите деца са у тях. Освен това имам и няколко приятелки, които от време на време идват на гости с преспиване и буквално ни "изритват" с мъжа ми да отидем на кино или на ресторант и да се позабавляваме. Понякога излизам "по женски", а съпругът ми гледа децата, понякога той има "свободна вечер". Снаха ми Яна и най-големият ми син Теди оставят детето от време на време на нас или на сватята, но се случва и тя да гледа моите деца. Общо-взето може да се каже, че сме си създали нещо като мрежа от роднини и приятели, които дават едно рамо на нас, а ние - на тях.

Ще се радвам да споделите и вашите идеи в коментар.

Препоръчваме ви още:

Какво научих, докато бях баща в майчинство

11 признака, че вече не сте аматьори

Коментарът на бащата

 

Последно променена в Неделя, 24 Февруари 2019 16:15
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам