logomamaninjashop

Как се борят със стреса по света

В интернет могат да бъдат открити какви ли не съвети за освобождаване от стреса – от традиционни до екстремни. Йога, спа процедури, масажи, кафе с приятели, екскурзии в планината, различни спортове, тези методи са ни известни. Но има и такива, които може да ни изненадат.

Швеция и Дания

Като стари европейци шведите и датчаните са привлечени повече от традиционните практики. Те са майстори в създаването на релаксираща обстановка. По време на работа шведите например задължително си правят почивка за кафе с кифличка или сандвич (позната като „фика“). Датчаните са създали цяла философия за комфортно общуване – хюга. Тя проповядва да се обърнем към нещата, които ни носят радост и удоволствие. Създаването на уютна обстановка вкъщи и в офиса, посрещането на гости, насладата от вкусната храна, любимо хоби… (Помните ли нашата история за хюга лютеницата? Потвърждавам, че методът работи и наистина ти става мило и благо на душата)

Германия

Немците имат интересни опции за разпускане. Могат например да се обърнат към фирма, в която срещу символично заплащане им предоставят употребявана кола, която да строшат. Опиталите твърдят, че това е ефикасен начин да изхвърлиш натрупаните отрицателни емоции.

Всъщност според специалистите изкарването на агресията не отстранява причините за нея. Трябва да се елиминира източникът, който я създава, иначе няма да има дългосрочен ефект.

Япония

Всички вече сме чували за куклата с образа на шефа, която можеш да налагаш колкото си искаш, без някой да си направи неприятни изводи за теб. Проблемът е, че хората в тази страна прекарват по-голямата част от времето си на работа и меко казано им писва от шефове.

По-приятен вариант за релакс са популярните котешки кафенета. В тези заведения можеш да се насладиш на котешка компания, докато пиеш кафето си. Оказва се, че много арендатори на жилища не позволяват на наемателите си да отглеждат домашни любимци, а хората имат такава потребност. Точно за тях са предназначени котешките кафенета.

Класическото котешко кафене е малко помещение, в което се разхождат десетки котки. Можеш да се отбиеш след работа или през уикенда. Можеш да наблюдаваш животните, да ги галиш или да си играеш с тях. Такива кафенета вече има и в други страни по света. На снимката виждате първото котешко кафе в Лондон

cat cafe1

Чехия

Чехите борят стреса с… бирени вани. За вани с шампанско сме чували, но това е нещо по-различно. В дъбова бъчва се налива специална течност, в която всъщност няма никакъв алкохол. Половината от съдържанието е минерална вода, а другата половина нишесте от зърнени култури и бирена мая. Те съдържат много аминокиселини и други вещества, които действат благоприятно на кожата и нервната система. Къпането в бира е популярна услуга в много местни спа центрове.

Китай

Китайците имат официална услуга, с която могат да се освободят от стреса по телефона. Това не е популярната у нас гореща линия, където можеш да получиш съвет от психолог. От другата страна на линията е обикновен човек, който срещу няколко долара те изслушва. Можете да му се оплачете или просто да изречете всичко, което ви е на душата. Той не дава съвети, само съчувства.

Разговорите излизат доста по-евтино от посещенията при психотерапевт. Клиентите споделят, че методът е доста ефективен. В крайна сметка всеки има нужда от съчувствие. Вероятно ще се запитате защо е необходимо да звъниш на непознат, за да споделяш? В Китай не е прието да товариш близки и познати с проблемите си.

Индия

Сред индийците е много популярна смехотерапията. Методът е световно известен, но тук хората специално се учат да се смеят. За целта съществуват практики подобни на йогата. Смята се, че този вид психотерапия може да ти върне вкуса към живота и, разбира се, това е чудесен начин да се освободиш от стреса. Смехотерапия има вече и в България. Имам приятели, които я посещават и са много доволни.

terapia

Израел

В Израел могат да ви предложат змийски масаж. Местните твърдят, че тази процедура има релаксиращо действие върху организма, влияе върху душевното състояние, снема не само стреса, но и тревогата и умората.

Змиите са способни да откриват проблемните места на тялото и да ги масажират. Безопасна ли е процедурата? Някои твърдят, че влечугите не са отровни, други казват, че са отровни, но са дресирани така, че да не причинят вреда на клиентите. Все пак не можем да не се съгласим, че подобно релаксиране е за по-екстремните натури.

Аржентина

Аржентинците, както и други латино американци, в състояние на стрес пият чай мате. Напитката е твърде горчива за нашия вкус, но в тази страна пиенето на чай мате е ритуал от специалното запарване на листата до пиенето със сребърна сламка, в чийто край има дори цедка. Този чай е богат на витамини и съдържа повече кофеин от обичайното. Изпиването на една чаша от напитката дава необикновен прилив на сила и енергия. Аржентинците са убедени, че чаят мате помага на хората да общуват помежду си или да размишляват когато са сами. Чаеният ритуал се прилага и в други държави. Успокоението идва не само от въздействието на чая, но и от самото удоволствие да го приготвиш бавно и старателно, винаги по един и същи начин, с любимите ценни съдове.

Гватемала

Гватемалците имат специални малки кукли, на които могат да прехвърлят страха и тревогата си, сякаш те ги поемат в себе си. Колкото и да е странно, след подобен ритуал, душевното състояние на хората действително се стабилизира. Психолозите предполагат, че куклите нямат никаква заслуга, просто хората, които се изповядват пред тях, силно вярват в ефективността на ритуала. Всъщност всеки специалист ще ви каже, че изговарянето на проблема е първата стъпка към решаването му.

Как релаксират българите? Споделете вашите идеи.

Препоръчваме ви още:

Лютеница за душата

Имаш ли време за себе си

Лагом - семпло и умерено по шведски

Само за момичета

Последно променена в Понеделник, 12 Ноември 2018 09:32

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам