logomamaninjashop

Как да оцелеете след безсънна нощ с бебето

На всички млади родители се случва, дори най-спокойните бебета понякога усещат прилив на енергия и могат да реват цяла нощ. Ако сте точно в този период на родителството, това малко ръководство по оцеляване след безсънна нощ ще ви е полезно.

Така. Бебето е плакало или просто не се е отлепяло от гърдата ви, вследствие на което сте спали не повече от 0 часа. За съжаление, на него му е все едно, а вие днес ще трябва да изпълнявате родителските си задължения (навярно в момента ви се струва, че да родите дете е една от най-тъпите ви идеи). Все пак имате някакви опции.

Какво не бива да правите

1. Не се насилвайте да свършите някакви важни неща, особено тия, които е трябвало да свършите точно днес. Ще ви изненадаме – ако не измиете пода два пъти (защото вкъщи има дете) нищо страшно няма да се случи. С никого. Не предприемайте сериозно чистене, миене на прозорци, гонене на демоните от детето. Оставете всичко това поне за утре. Най-добре за вдругиден.

2. Не си организирайте среща с приятели, които нямат дете/които знаят всичко/които смятате за идеални родители. Просто не го правете. Ако срещата е била планирана – отменете я. Сега душевното ви спокойствие е по-важно.

3. Не се опитвайте точно днес да бъдете идеалните родители. Не е моментът да слушате класическа музика с бебето, да се занимавате с карти или някаква друга „развиваща“ глупост, с която го тормозите. Умореният родител се нуждае от спокойствие и грижа. Не издевателствайте над себе си.

4. Не мислете, че това е завинаги, че сте в клетка, че се проваляте, че не се справяте. Направете си едно кафе, вземете малкото на ръце и си пуснете „Как се запознах с майка ви“ или „Живите мъртви“. Мозъкът ви има нужда от разтоварване. Не сте сами. Всички понякога ненавиждаме факта, че сме родители. Но това е временно. Като кърмаческия период на малкия дрисльо в ръцете ви.

5. Не звънете на майка си. Не. Не правете тази грешка.

22 признания на една недоспала мама

5249 ok

Какво можете да правите

1. Намалете оборотите. Измихте ли си зъбите? Отлично! Облякохте ли се? Супер! Дори чорапите ви са с еднакъв цвят? Виждате ли колко успешно преодолявате житейските препятствия? Днес е достатъчно само да сте в състояние да смените памперса на детето, да го нахраните и да го преоблечете. Какво повече му трябва на три месеца?

2. Поръчайте храна за вкъщи. Без угризения. Поне веднъж седмично може. Никой няма да разбере. Само си представете – някой да ви донесе топла супа, салата и омлет. Или пица. Или суши. Или каквото там обичате. Поглезете се. Заслужавате го. Не гответе! Не го правете! Да, и не забравяйте да пиете вода. Водно-солевият баланс в организма прави чудеса.

3. Разходете се. Но не в режим „на детето му е нужен въздух, бързо да се обличаме и да потегляме, докато не се е събудило“. Спокойно се пригответе, като че ли отивате на разходка заради себе си, а не заради него.

4. Прочетете коментарите в някоя майчинска група. Първо ще се разтоварите, после може да се оплачете и да ви олекне. Възможно е дори да получите съчувствие. Позавъртете се за малко там и ще ви успокои мисълта, че не сте единствените, които преминават през това.

5. Пуснете си музика. Моцарт да върви по дяволите. Изберете любимите си песни, които реално ви зареждат. Нещо, което не сте слушали от един милион години, което ви е било любимо в тийнейджърството или дори в детството.

6. Поспете, ако имате възможност. Това е най-доброто, което можете да направите. Обадете се на някого да ви смени за час. Ако такива хора не съществуват в природата, възползвайте се от безполезния съвет да спите, когато спи детето. Току-виж ви се получило. После ще разкажете.

7. Вижте и тези игри за уморени майки. Работят наистина, само че за малко по-големите хлапета.

Източник: n-e-n


Препоръчваме ви още:

Родителството: Безсънието на един живот

Защо е уморена мама

Недоспиването

 

 

 

Последно променена в Вторник, 12 Юни 2018 09:01

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам