logomamaninjashop

Училище, в което децата мислят, изследват и са щастливи

В подножието на Люлин планина, разположено на шест хиляди кв.м в красивия град Банкя, само на двадесет километра от центъра на София, се открива ново училище. Нарича се „Дени Дидрò“.

Избрахме името по много причини. Той е вярвал, че образованието е за всички, не само за богатите. Отдал е огромна част от живота си за създаването на енциклопедията, за него не е имало нищо по-важно от образованието, ми разказа директорът г-жа Даниела Северинова, име с авторитет в частното образование у нас. Попитах я с какво ще е различно от другите престижни частни училища в столицата. Оказа се - във всичко. Цялата му концепция за образование е различна, от съвсем нов тип, основан на индуктивна методика, екология и основни човешки ценности. 

Ценностите

В „Дени Дидрò", децата ще се учат да общуват помежду си и да изказват собственото си мнение, независимо от това дали някой го приема като правилно или не. Ще се учат да приемат чуждото мнение и да отстояват своето. Ще говорят по теми, които ги вълнуват, за да бъдат уверени в себе си, а не да отговарят на очакванията на другите.

Ние вярваме, че това училище се появява неслучайно във време, в което образованието има нужда да се върне към ценностната система, към онези ценности, които остават, независимо от времето и събитията.

За нас е важна тази свобода, която ще се даде на децата, това приемане и тази толерантност, че всички сме хора и имаме права. Необходимо е да се научим на толерантност, но как учим толерантност – като пишем на дъската и в тетрадките? Не, не се учи така. Искаме в нашето училище да учим чрез дейности, които децата да преживеят, а не да зубрят и наизустяват, споделя г-жа Северинова.

Няма да се прилагат наказания над учениците. Екипът е уверен, че когато децата имат свободата да се изразят и нямат ограничения, няма да има какво да нарушават. Каквото и да се случи, ще има разговори, защото те са тези, които вършат работа, а не санкциите. Нашите учителите преминават през системни обучения, за да опознаят детското развитие за всяка възраст и да реагират в различни ситуации.

Общуването

Децата ще се учат да чуват и да изказват собственото си мнение. И да не се притесняват дали това мнение ще бъде харесано или не. Това е основният фокус на обучение в училището. В преподаването ще се прилага индуктивен подход чрез изследване и достигане до собствени изводи и заключения, а не с готови фрази, които назубрят. А когато накрая на изследването си получат информацията, тя ще е истински пълноценна.

В часовете по философия няма да има наблюдаващи. Ако родителите искат да влязат в час, те трябва да участват в този разговор. Единственото планиране на часа е – всички участваме. Но ако някой не иска да изкаже мнение – неговото право се уважава, обяснява директорката.

Децата ще правят философски разсъждения и ще се учат да приемат чуждото мнение и да отстояват своето. Ще говорят по теми, които ги вълнуват. Например: красиво и некрасиво? Лошо ли е да рисуваш в черно?  

Максимум 16 деца ще бъдат в клас. Опитът на екипа показва, че това е оптималният състав за една група и общуването в нея.

Чрез общуване ще бъде реализиран и приемът в училището, а именно - срещи с родители и обсъждане на техните нагласи. Децата няма да се явяват на тестове. Училището няма да бъде елитарно.

Ние ще работим за общество, като родителите ще бъдат част от него. Децата ще правят различни неща с родителите, ще търсят решения, а не оправдания. Затова няма да има домашни, а търсене на решения, с изследване. Това измества модела с домашните и проверката им от родителите.

Методите

Проблемът в нашето образование не е програмата, която е добре структурирана, затова и има толкова умни българи. Проблемът е в дедуктивния подход, който те затваря, убива любопитството и те завързва към оценката. Ще работим за това учителите да не дават оценки на учениците, а да им дават обратна връзка с цел подобрение.

Ако има нужда от промяна в образованието, то тя трябва да е в методиката на преподаване – да излезем от дедуктивния метод и да влезем в индуктивния. За да може децата да изследват, да не се страхуват от експерименти. Децата трябва да познават себе си – какво знам, какво мога, какво е правилно за мен, кое е грешно за мен. Ако ние не общуваме със себе си, т.е. не познаваме себе си, ние не можем да общуваме качествено с другите и да носим отговорност за всяко наше действие и бездействие, уверена е г-жа Северинова.

Ще се изучава по десет часа седмично чужд език, включително математика и природни науки на английски, също и по изобразително изкуство. Така в часа по математика ще упражняват и чужд език, защото запомнянето е чрез практиката, чрез изследването и опита.

Всички предмети могат да бъдат преподавани по индуктивен път и няма възраст, която да бъде ограничена.

Децата ще имат по 4 блока на ден. Ще започват в 9.00, за да се наспят и ще приключват в 16.30 ч. Те ще бъдат свободни да излизат от часа, когато имат необходимост, например от тоалетна. Междучасията ще бъдат по 30 минути.

В програмата са включени плуване и танци, както и физическо възпитание. Всеки ден ще имат спортна дейност. Ще имат и време за свободни игри и занимания. Децата ще избират сами дали да тичат, да останат още в басейна, или да почетат в библиотеката.

Екологията

Училището е ситуирано на едно от местата с най-хубав въздух в България. По време на строежа няма нито едно унищожено дърво. При строителните дейности, дърветата са спасени, преместени и засадени на друго място в двора на училището. Дъждовната вода се събира в специални резервоари и ще се използва за поливане на растенията. Материалите, от  които е изградено училището, са само естествени камък, дърво, стъкло и метал. На покривите на трите сгради са поставени слънчеви панели, които ще произвеждат половината от необходимата електрическа енергия. Отделно са инсталирани и солари за топла вода. Заради дървените подове, направени за комфорт на децата, инвеститорите залесяват 11 декара с дъб. Мебелите са от рециклирано дърво, за направата им са използвани греди от стари покриви и са с височина, подходяща за децата. В училището има две външни игрища и два физкултурни салона, подходящи за ученици на различни възрасти. В един от физкултурните салони е сложена най-модерната дървена пружинираща настилка, използвана в школите за балет.

Предвидени са и две библиотеки, отново съобразени с възрастта на децата. Пред една от тях има изградена камина, пред която може да се седне и чете. Из цялото училище има уютни места за отдих и четене, а в кабинета по изобразително изкуство има пещ за глина.

Храната ще се приготвя от екологични продукти в собствена кухня. Осигуреният транспорт за учениците ще се движи с метан – най-екологичното гориво в момента.

Щастието

Най-важно е да бъдем щастливи от това, което правим. Ако децата са щастливи, и техните родители и учители също ще бъдат щастливи, обобщава философията на училището г-жа Северинова.

Не ни остава нищо друго, освен да им пожелаем щастливи деца.

Разговорът ми с директор Северинова продължи часове, а ентусиазмът й е заразителен. Училището е инициатива на "ПроКредит Груп" и отразява стремежа им за образование в дух на толерантност, рационална мисъл и научен метод, солидарност, ценности и принципи. Насърчава се интегрирането на деца от различни общности и произход, за да бъде възможен достъпът им до качествено образование. Повече информация можете да намерите на сайта на училището.

Може да харесате също:

Как учат съвременните деца

unnamed 1

Последно променена в Понеделник, 10 Май 2021 08:32
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам