logomamaninjashop

Операция "Ох" и "Уголемена наука" - два сериала за малките учени

Автор: Мария Пеева

Много от вас прочетоха “Кажи ми какво гледаш и ще ти кажа какъв си” преди няколко седмици. Наскоро в групата ни обсъждахме коледните филми и кой какво гледа през почивните дни. Ние, разбира се, също си имаме фаворити. И наред с любимия ни семеен филм “Наистина любов”, който задължително гледаме всяка година, заедно с традиционните “Сам вкъщи”, на които децата винаги се смеят, заедно с мачовете на Ливърпул на момчетата и кулинарните канали за мен и Яна, тази година в списъка ни влезе и канал Да Винчи. От читатели разбирам, че не всички кабелни оператори го предлагат, но тъй като имаше запитване, специално проверих, че каналът е достъпен за клиенти на А1, Булсатком, NET1 и Виваком. Вероятно скоро и други ще го предлагат. Поне така се надявам, защото определено имаме нужда от повече добри и интересни образователни канали. А също и от някой, който да ни ги препоръча, защото лично аз, като човек, който не гледа много телевизия, научих за него със закъснение, доста след като вече е на разположение. В тази статия ще споделя малко информация за две от шоутата, които сме си харесали.

Алекс все още срича, затова с него гледаме дублираните на български сериали. Казвала съм ви за моята мечта някой от момчетата да стане лекар. Но дори и да не стане, от “Операция ОХ” ще научи много за медицината и човешкото тяло, и то по полезен и забавен начин. Двамата водещи Крис и Ксанд са близнаци, а освен това са и лекари. Правят разни експерименти и чрез тях отвеждат децата на интересни приключения в света на биологията, при това с много хумор. Харесва ми и този момент, че болниците и работата, която лекарите вършат в тях, се представят така, че страхът на децата от бялата престилка да бъде преодолян. Разказват за миниатюрните същества, които живеят по нас и в нас, а експериментите им са толкова шантави, че няма как да не разсмеят децата. Но и те самите изобщо не са случайни хора, които просто са решили да станат водещи на детско предаване. Крис ван Тюлекен е завършил медицина в Оксфордския университет, Англия. Специализирал е инфекциозни заболявания и тропическа медицина и работи в болницата за тропически болести в Лондон. Близнакът му Ксанд се дипломирал заедно с него. След като специализирал в областта на тропическата медицина, обиколил целия свят, преди да се установи в Ню Йорк, където прави изследвания. И двамата са много чаровни и завладяващи, а най-важното според мен е, че са истински лекари, което допълнително допринася за реалността на шоуто. Мисля, че за децата е важно да виждат такъв пример и да се срещат с науката и чрез такива личности, а не само със суховато представените образи от учебниците.

bul opou 1080x1080

Другият научен сериал за малките зрители е “Уголемена наука”. Водещ е Фил, който напомня за някакъв луд учен, заразяващ всички с ентусиазма си. Във всеки епизод Фил показва някакъв експеримент, който може да бъде направен и у дома. Присъствала съм веднъж на учебен час, в който учителката по подобен начин демонстрира пред децата опит с вода, и после покани и тях да го направят, след което им разказа за свойствата на водата. Децата бяха запленени. Това впоследствие ме вдъхнови да включа експериментите много активно в детските занимания у дома - не само защото е забавно за децата, а и защото ги учи на много за природата. Присъствах на подобен урок за по-големи, в който обясняваха свойствата на електричеството и също беше уникално. За жалост не се прилага редовно в училище, рядко има нужните условия, а би трябвало. Но хубавото на този сериал е, че показва всякакви експерименти не просто като идея за нещо, което може да направиш в домашни условия, а представя и мащабния аспект, по който тези експерименти се прилагат в науката и индустрията. Децата придобиват реална представа как изучаването на природата, веществата,  вълните, всичко около нас, всъщност позволява на човечеството да се развива и да постига толкова много във всякакви области. В последната серия, която гледахме, Фил демонстрира свойствата на светлината и как човек може да си направи домашен перископ. И например да следи тайно какви ги върши големия му брат в другия край на къщата само с няколко огледала. :)

bul scma 1080x1080

Да си призная, и големите се заглеждаме по епизодите. И нерядко след това започваме да ровим в интернет, за да открием някаква допълнителна информация или да отговорим на въпросите, които децата задават след шоуто. 

Ако се загледате в канала, ще откриете и много други поредици за различни възрасти, а програмата на Да Винчи може да следите още във фейсбук и инстаграм. Скоро очаквайте да ви позанимая и с още два от тези сериали за най-малките, които са вече и дублирани на български. На основната снимка виждате един малък учен, който вчера направи всевъзможни експерименти, включително и дали сол се разтваря добре в прясно мляко (отлично се разтваря, както открихме чак тази сутрин на закуска). Затова завършвам с препоръка към родители, баби и дядовци - винаги дръжте под око експериментите, за да не давате жертви в името на науката, пък били те и една кутия добре подсолено прясно мляко.

Още по темата за детската любознателност:

Защо за децата е полезно да готвят

Последно променена в Събота, 04 Януари 2020 11:54
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

От къде си?

От къде си?

17 Юни, 2020 Истории

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

Филми и книги за наркотиците

Филми и книги за наркотиците

13 Юни, 2020 Възпитание

Невидимите хора

Невидимите хора

19 Юни, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам