logomamaninjashop

5 детски състояния, които изискват незабавна медицинска помощ

  • 25 Апр, 2016

С някои леки детски болежки мама може да се справи и сама. Но следните пет състояния с характерни симптоми изискват неотложно да потърсим 112 или лекарска помощ.

Много важно е да запазим спокойствие при всички случаи, защото децата като лакмус улавят настроението на мама и допълнителният стрес от нашето притеснение може да влоши състоянието им. В никакъв случай не си позволявайте да изпадате в паника, дори при третото описано състояние, (което лично мен изпълва с ужас), защото паниката ще ви попречи да реагирате адекватно и да спасите детето си. Дишайте дълбоко и действайте хладнокръвно.

 

1. Бронхиолит – представлява вид бронхит, при който се възпаляват бронхиолите, най-малките въздухоносни пътища в белия дроб. Най-опасен е при деца до годинка. Симптомите наподобяват тези при „настинка“ – температура, запушен нос, честа кашлица, но особено характерен симптом за бронхиолита е учестеното дишане, посиняването на устенцата, видима отпадналост и липса на апетит на бебето. Моят педиатър винаги ме съветва да следя честотата на дишането, докато детето спи – над 60 вдишвания в минута е признак на бронхиолит. Бронхиолит може да се развие за часове от най-обикновен респираторен вирус. При бебета задължително се лекува в болница. Обикновено с инхалации с медикаменти, при нужда с антибиотик. Предписва се и сироп за отхрачване.

 

2. Псевдокруп – възпаление на ларинкса, което води до оток и стеснение на горните дихателни пътища. При малките деца е особено опасен, защото техните пътища са още тесни и неразвити. Най-характерен симптом е лаещата кашлица и дрезгав глас. Проявява се обикновено нощем. При тежки случаи ми се е налагало да викам спешно „Бърза помощ“, които поставят инжекция урбазон, след което педиатърът обикновено предписва лечение, което винаги включва инхалации и противоалергични медикаменти. Понякога се налага и болнично лечение.

 

3. Тежка алергична реакция – анафилактичен шок. За разлика от леките алергични реакции, които са често срещани, проявяват се с леки обриви по тялото, хрема, сълзене от очите, сърбеж и се лекуват с антихистаминови препарати по лекарско предписание, то тежката алергична реакция е ЖИВОТОЗАСТРАШАВАЩА и изисква незабавна лекарска намеса. Може да бъде предизвикана от някои храни или ужилване от насекоми. Характерен симптом е оток на устните и очите, световъртеж, загуба на съзнание. Може да има повръщане и диария. При подобни симптоми НЕЗАБАВНО повикайте 112, като задължително споменете АНАФИЛАКТИЧЕН ШОК, за да реагират спешно. После сложете детето да легне по гръб, с възглавници под краката, не давайте вода, но дайте противоалергично средство, ако разполагате с такова. Опитайте се да успокоите детето, сложете студен компрес на очите и гърлото. Аз винаги държа вкъщи ампула метилпреднизолон за инжектиране при крайна необходимост. Тук става въпрос за броени минути, затова действайте изключително експедитивно! И пак напомням, първото, което трябва да сторите е 112!

 

4. Силно разстройство, придружено с висока температура – при децата бързо водят до обезводняване и понякога се налага болнично лечение. Необходимо е спешно да се посети лекар, който да назначи лабораторно изследване на изпражненията, (нарича се фецес) за да се установи причината за разстройството. Моят педиатър обикновено пуска следните изследвания:

  • Ротаденовирус
  • Салмонела
  • Шигела
  • Ешерихия коли

Според резултата се назначава и лечение.

Това, което облекчава състоянието и може да се даде още преди да са излезли резултатите е:

  • пробиотик (аз предпочитам биогайа),
  • електролит за пиене (примерно хидратин алфа), който възстановява водния баланс,

За хранене – лечебна хумана, оризова вода, сок от моркови.

Незабавно въвеждам строга диета без сурови плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти.

 

5. Инвагинация – представлява вмъкване на сегмент от червото в по-широката му част. Най-често се случва до 2-годишна възраст. Симптомите са остра болка на пристъпи, повръщане, отпадналост на детето, понякога спира и да се изхожда. Възможна причина е въвеждането на нови, трудносмилаеми храни като боб, да речем. Лекува се в болница със:

  • Пневмоколоскопия – обикновено вкараният при налягане въздух успява да изкара инвагининирания сегмент.
  • Оперативно лечение – когато пневмоколоскопията не даде резултат.

 

Кого да потърсим за помощ в изброените пет случая?

 

112 биха дошли само за номер 2 и номер 3 (псевдокруп и анафилактичен шок).

 

За номер 1 и 4 (бронхиолит и диария) търсете педиатъра си.

 

За 5 (инвагинация) можете да отидете направо в „Пирогов“, ако сте в София. Ако сте в провинцията, обърнете се за насоки към педиатъра си. Но състоянието е спешно, така че не чакайте приемния му ден и час, а смело го притеснявайте по телефона. Наистина е наложително.

 

Прочетете още: 

Препоръките на д-р Масларски

Ранна диагностика на психични проблеми

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 09:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам