logomamaninjashop

При какви условия отпадат маските

  • 15 Юни, 2021

От 16 юни маските не са задължителни за носене при работа в малки колективи до 7 души. Условието за това е всички в колектива да са ваксинирани или да са преболедували COVID-19.

Според заповедта на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров:

1. за „ваксиниран срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза;

2. за „преболедувал COVID-19“ се приема лице, с лабораторно доказан COVID-19 с изследване по метода на полимеразна верижна реакция или с бърз антигенен тест за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на регионална здравна инспекция или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.“.

Междувременно дебатите за и против ваксините продължават у нас. Ето какво споделя д-р Борис Таблов по темата:

"Прави ми впечатление, че в последно време новините за възникнали странични ефекти след ваксиниране с една или друга ваксина срещу SARS-CoV-2 е сякаш единствената новина, която успява да събуди интереса на медиите и обществото. Всичко друго удобно се опитваме да избутаме от съзнанието си, а тези са идеалният повод за скептиците да размахат пръст и да кажат - казахме ли ви?

Възпаление на сърдечния мускул при подрастващи, екстремно високо кръвно налягане, по-честа поява на херпес зостер, тромбози на мозъчните вени, че дори и смърт. Диапазон широк и много страховит. Има ги, регистрират се и тепърва ще се трупа знание защо се появяват и как могат да бъдат избегнати. Най-вероятно по същество причината е една и съща - активирането на имунната система за изграждане на защита срещу вируса при някои хора провокира всички тези последствия. Да погледнем нещата, обаче от един друг ъгъл. По данни от ourworldindata.org броят на направените ваксини срещу въпросния вирус към днешна дата са 2.33 милиарда. Няма грешка, за милиарди говорим. Хайде сега извадете страничните ефекти на всеки друг медицински продукт, намерете начин да ги преизчислите върху такава популация и да видим не е ли време да закрием модерната медицина. Подозирам, че само честота на лекарските грешки върху такъв брой преминали пациенти в световен мащаб ще убие в пъти повече хора от въпросните ваксини.

В същото време пак по данни от днес, само че от worldometers.info положението около пандемията е такова:

Coronavirus Cases:
176,422,414
Deaths:
3,810,953

С всичката условност на твърдящите, че статистиката особено по отношение на смъртните случаи е неточна. Приемаме, че ваксините са някакъв бич, създаден да ни чипират. Приемаме, че разумът е победил и живеем във време без мерки, а вирусът свободно си циркулира между нас. Поглеждаме в бъдещото и приемаме, че случаите вече са станали 2.33 милиарда. Запазваме съотношението случаи/починали като това към днешна дата. Харесва ли ви резултатът? И то, при положение че тук изобщо не включваме засегнатите от т.н. long-COVID, хората, чието състояние така ще бъде увредено от вируса, че в крайна сметка вероятно ще загинат по-рано от възможното без него и т.н. - неща, за които тепърва научаваме.

Ясно е, че ваксините, като всичко в живота ни, не са абсолютно безопасни. Ами то и летенето не е. Шофирането също. Дори ходенето по улицата може да бъде опасно. Тук обаче говорим за съотношение на рискове - ваксина срещу вирус. Помислете добре по въпроса, защото ефекта и на двете, в крайна сметка се опира на реакцията на имунната ви система. А ако в нея има слабо място как мислите - дали части от вируса създадени, за да подпомогнат отговора ѝ ще предизвикат по-тежка реакция от самия вирус, опитващ всячески да избегне опитите ѝ да спре размножаването му. Няма паралелни вселени, за да се провери хипотезата ми, но аз лично смятам, че за тези, които реагират с тежки усложнения след ваксина, евентуална среща с вируса би била дори фатална.

Помислете добре, защото искате или не вируса е факт и си циркулира. Въпрос на време е да започнем да отчитаме следваща вълна. Само че този път имате шанс да влезете във водата поне с пояс, ако не и завършен плувец. За последните шест месеца видях много тежко болни засегнати точно от този вирус, загиналите вероятно наближиха трицифрено число, видяхме как си отиват съпруг и съпруга в рамките на дни, а тежките случаи след ваксиниране бяха два - за наша радост с позитивен край. За мен този въпрос дори не е въпрос на разум, а на инстинкт за оцеляване. Уж вроден на всеки биологичен вид..."

Вижте и тези филми по темата: 

Coronavirus, Explained

Race Against the Virus: Hunt for a Vaccine

 

 

Последно променена в Вторник, 15 Юни 2021 19:53

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам