logomamaninjashop

Какво да направим след COVID-19

  • 12 Фев, 2021

Този път в седмичния обзор  ще обърнем внимание на това, което препоръчват специалистите на преболедувалите Covid-19. 

Усложненията

Въпреки че рискът е по-висок при хора със съпътстващи сърдечни заболявания, се наблюдават усложнения след прекарана инфекция дори и при здрави пациенти. Най-честите усложнения при преболедувалите COVID-19 са при дихателната и сърдечно-съдовата система, като засяга сърцето в различни степени и форми. Почти 25% от хоспитализираните пациенти с COVID-19 са диагностицирани със сърдечно-съдови усложнения, които са и причина за около 40% от всички смъртни случаи.

Немалко пациенти имат нужда от неврологична и психична помощ.

Все повече деца във Великобритания постъпват в болница заради Мултисистемен възпалителен синдром (MIS-C) след прекаран COVID-19. Това усложнение се прояви още по време на първата вълна на пандемията през 2020. Докато обаче през април миналата година в британските болници са постъпвали средно по 30 деца седмично, то сега броят им е скочил до 100.

Препоръчителният набор от изследвания за оценка на сърдечно-съдовата система след преболедуван Cоvid-19:

  • Електрокардиография
  • Ехографска оценка на сърце и бял дроб
  • Детайлни кръвни изследвания, определени от специалист
  • Ядрено-магнитен резонанс на сърце
  • Компютърна томография на бял дроб и сърце
  • При необходимост се назначават допълнителни образни изследвания

Екипът от кардиолози, рентгенолози и пулмолози съветва всички пациенти в рамките на няколко седмици след прекаран Covid-19 да направят оценка на състоянието на сърцето и съдовете си.

Ето и споделеното от Милена Златарова, солист на Софийската филхармония, след успешната ѝ борба с вируса:

  • При първите симптоми на неразположение си направете тест. Не се залъгвайте, че не сте били в контакт с болен, че е настинка и ще мине. Колкото по-рано разберете, че сте позитивни за вируса, толкова по-навреме ще започне проследяването от личния лекар. Лечението на ковид е специфично, няма нищо общо с лечението на настинка, болно гърло или грип, и колкото по-рано започнете, толкова по-голям е шансът да си спестите усложнения.
  • Ако в продължение на няколко дни вдигате температура, дори само до 37.5, идете на скенер на белия дроб. На доста места вече има времеви коридор специално за хора с ковид. Обаждате се предварително в районното да предупредите, че се налага да излезете за изследване, за да не ви наложат после глоба. Асимптомната пневмония е често срещана при ковид. Това, че не кашляте, не е гаранция, че нямате поражения. Проблемите с дишането също понякога трудно се разпознават, така че един контролен скенер ще даде прецизна картина и може да насочи лечението в правилната посока.
  • Ако сте диагностицирани с пневмония, намерете си пулсиоксиметър и редовно следете сатурацията (нивата на кислород в кръвта). Нормалните стойности са от 95% нагоре, при някои хронични заболявания може да са малко по-ниски. При продължително измерване на стойности под 95% звънете на личния лекар, при стойности под 90% звънете направо на 112.
  • След като ви изтече карантината, пуснете си широк пакет изследвания: ПКК, чернодробни, бъбречни, липиден профил и коагулация, за да хванете навреме, ако вирусът ви е ударил из някоя от системите.
  • Ако получите възможност да се ваксинирате, направете го. Срещата с ковид от първо лице е нещо, което не пожелавам на никого. Минава като валяк през вас и изобщо не се интересува на каква възраст сте, в каква форма сте били дотогава, колко сте здрави и пр. Побърква целия ви организъм, а психическото натоварване е огромно.

Новият щам

Симптомите при новия щам на коронавируса, открит във Великобритания са малко по-различни.

Чести:

- кашлица;
- гърлобол;
- отпадналост;
- болки в крайниците.

Редки:

- загуба на обоняние и вкус.

Именно загубата на вкус и обоняние бе най-важният симптом за първата разновидност на Ковид-19, докато сега той не е водещ.

Ваксините

Страните, които най-бързо ваксинират най-голяма част от населението са готови да излязат от най-смъртоносната фаза на пандемията до няколко седмици.
Сред тях е Великобритания, която е готова да приложи имунизационния план от два приема на ваксината до края на юни. Ако това бъде постигнато, значително ще бъдат намалени смъртните случаи в страната. Графиката показва пътя на Великобритания през пандемията и дори ако темпът на ваксинациите се забави, страната ще успее да даде шанс на всички да бъдат имунизирани до края на юли.

unnamed

Все по-актуален за правителствата и туристическата индустрия е въпросът с въвеждането на зелени паспорти, които да доказват, че човек е бил ваксиниран и да гарантират свободното му придвижване. В България при три разрешени за употреба ваксини, очакванията са към края на месец юни да бъдат ваксинирани около 2 милиона души.

Междувременно Оксфордският университет обяви, че е започнал клинични изпитвания на лекарството алмитрин (almitrine), за да определи дали може да подобри дихателното възстановяване при сериозно болни от COVID-19.

Източници: The New York Times, DW, OFFNews, Acibademcityclinic. 

Още по темата: 

Ваксините в България

coronavirus 4984915 1280

 

 

Последно променена в Петък, 12 Февруари 2021 10:15

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам