logomamaninjashop

Национална детска болница - истинска, каквато заслужават децата ни

  • 03 Дек, 2019

Относно петицията в подкрепа на национална детска болница помолихме лекарите да разяснят защо е нужен нов проект за нова сграда и как може да бъде осъществен такъв. Споделям с вас отговорите на д-р Адил Кадъм  и Камарата на архитектите.

Строено, преди десетилетия, то е отговаряло на най-високите изисквания за времето си, но не и сега. Защото климатичните фактори са оказали своето въздействие върху скеле, което не е било консервирано по никакъв начин. Не е подходящо, защото не могат да бъдат поместени съвременните вентилационни, отоплителни, охладителни, пречиствателни и други необходими инсталации за една съвременна болница. Не е подходящо, защото сградата е толкова енергийно неефективна, че ще гълта огромен бюджет за отопление, който вместо да отива за основната цел на болницата - да лекува децата ни, ще отива буквално във въздуха. Това скеле не в подходящо, защото зад него не стои идеен проект. То не е построено в съответствие с нуждите на една такава болница, а са принудени звената да се нагодят към него. Не е подходящ, защото вече почти е с изтекъл живот. Базата, на която се определя неговата годност е отпреди 12 г., без да коментираме качеството на анализа.

Камарата на архитектите е категорична, че сградата е невъзможна и незаконна в сегашното й състояние. Най-важното – ще бъде опасна.

Не отговаря на съвременните норми за земетръс. През 2011 г. съществуващият незавършен строеж е определен за премахване и е предвидено изграждането на нова, различна по конфигурация детска болница на 5 етажа. Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, напълно незаконни. А дори и да се променят законите тази сграда ще остане опасна – за децата, родители им и медицинския персонал.

Грубият строеж е започнат през 1978 г. За толкова време всяка сграда старее. 12-те етажа бетон и арматура са били изложени десетилетия наред на дъжд, сняг, лед и пек без никаква защита. Това означава, че процесите на износване, ръждясване и рушене са протекли още по-бързо. Пробите за устойчивостта на бетон и арматура, които МЗ приема за актуални са от 2007г., без да са правени нови. Това е все едно да диагностицирате и лекувате спрямо изследвания от преди 12 години.

Въпреки това през април 2019 г. МЗ прави задание и обявява обществена поръчка за довършване на строежа. Заданието за проектиране е непълно и некомпетентно. И отваря широко вратата за злоупотреби. 

Електричество, вода, климатизация, осигуряваща микроклимата и стерилността на въздуха, инсталации за кислород и други медицинските газове – качеството на инженерните системи предрешава битката за живота на болния. За тях обаче няма дума в заданието на Министерството на здравеопазването за проектиране и строителство на националната детска болница.

Болниците са особено важни в случаи на природни бедствия, терористични актове, военни конфликти, защото трябва да осигурят не само своите пациенти, но и пострадалите. Затова сградата трябва да издържа на силни земетресения, да има собствено електрозахранване, резервоари за вода и храна, да може функционира въпреки катаклизмите навън. В недовършения строеж има един, единствен асансьор за аварийни ситуации. 

Няма никаква идея за броя на паркоместата, да не говорим за хеликоптерна площадка за спешните случаи. 

Ако се завърши този строеж, бъдещата, чакана с десетилетия сграда на детската болница, ще е опасна за всички, които се нуждаят от нея.

Обществената поръчка е за довършване на стария строеж на инженеринг. Т.е. всички етапи в създаването на сградата – проектиране, строителство и авторски надзор, ще бъдат поверени на строителя. По правило неговата цел като търговско дружество е да извлече максимална печалба при минимални разходи. Целта на възложителя (МЗ) трябва да е точно обратната – максимално качество при минимални разходи. Проектантът и надзорът са двете страни в този процес, които трябва да защитят интереса на възложителя МЗ. Но ако те са посочени от строителя или са негови служители, чий интерес ще бъде защитен?

Инженерингът е допустим единствено, когато вече е създаден идеен проект на сградата. В случая липсва дори предпроектно проучване.

Обществото очаква да получи нова модерна сграда, изградена по последните технологични изисквания. Това няма да се случи, ако бъде изпълнена тази обществена поръчка.

След публикуването на обществената поръчка КАБ предупреди здравното министерство, че заданието е неграмотно и залага огромни опасности. Предложи и безвъзмездно да помогне за написването на професионално задание заедно с камарата на инженерите. Министерството на здравеопазването отказа.

Заложените в тази обществена поръчка гафове залагат ремонт на ремонта на ремонта без край. Залагат много повече от предполагаемите 95,4 млн. лв. обществени пари. Но най-лошото е, че в залог ще бъде сигурността и животът на много хора. Децата ни и лекарите ни не заслужават това!

Децата ни и лекарите ни заслужават най-доброто!

Бел.ред. Отговор как и с какви средства ще се построи нова сграда няма как да получим от лекарите, но за мен поне от горните становища е видно, че такава сграда не може да се построи на мястото на стария строеж. Към гореказаното ще добавя само един призив. Лекарите са хората, на които разчитаме в най-тежките моменти от живота си. Не само насаждането на омраза към цялото лекарско съсловие, но дори и липсата на уважение към това съсловие ще доведат само до негативни последствия. От изключително значение е да създадем добри условия за работа на медиците в България. Петицията можем да подкрепим тук. Цялостна промяна в здравеопазването ни е нужна и належаща и мисля, че поне по този въпрос всички сме единодушни. В момента това, което виждаме в цялата здравна система, много наподобява последиците, на които ще сме свидетели, ако новата болница изникне върху старото скеле. Може да прочетете още и За медицинските стандарти и човешките такива...

Последно променена в Вторник, 03 Декември 2019 08:15

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам