logomamaninjashop

Съветите на лекаря за грипната ваканция

  • 29 Ян, 2018

Автор: д-р Валери Велев

Грипът е една от най-заразните вирусни инфекции, познати на човечеството. Предава се по въздушно-капков път или контактно, чрез пипане на заразени повърхности, където вирусът може да оцелее с часове, и последващо докосване с ръце на устата.

Във връзка с обявената на много места грипна ваканция е редно да поговорите сериозно с вашите деца. Обяснете им, че това е по-особена ваканция и има за цел не толкова забавление, колкото предпазване от заразяване. Идеалният вариант е, ако можете да задържите детето си у дома поне за 3-4 дни. Каузата си заслужава дотолкова, че да включите в арсенала на съблазняването всички „вредни навици“ – интернет, телевизия, конзоли и каквото ви хрумне. Повечето родители трудно биха задържали децата вкъщи, но може да им обяснят, че е далеч по-добре да прекарат ваканцията здрави.

За целта има  няколко прости правила:

Ако не може да са у дома, децата трябва да са на открито. Не в мола или киното, не на място, на което има тълпи. Тези дни ще е слънчево и приятно, насърчавайте ги да са навън.

Всеки трябва да носи в себе си влажни кърпички и често да бърше ръцете си. След прибиране у дома ръцете се мият веднага.

Когато кихате и кашляте, правете го не в дланта, чрез която ще заразявате повърхности, а в сгъвката на лакътя.

Маските не вършат особена работа, ако не ги сменяте на всеки 20 минути.

Проветрявайте помещенията много често. На всеки час по десетина минути.

Ако вече сте се разболели (вие или детето):

Симптомите са висока температура, суха кашлица, мускулни болки. Ако детето киха, тече му носа и подскача из къщи, значи не е с грип, а някоя банална респираторна инфекция. Грипът рядко протича с хрема, а и няма нужда да ви казвам да останете на легло. Той буквално ви събаря.

Грипът е вирусно заболяване, антибиотиците няма да помогнат.  В аптеките има отличен противовирусен препарат, но ако не започнете да го приемате до 36-ия час от началото на заболяването той няма да помогне.

Не се плашете от повишената температура. Това е начин организмът да се справи с инфекцията. Ако тя е до 38.5 °С не давайте медикаменти, а поразсъблечете детето. Можете да поставяте студени компреси под мишниците и между бедрата – там минават големи кръвоносни съдове.

Когато давате препарат срещу висока температура и четете листовката, обикновено за съответната възраст е дадена дозировка от-до в милилитри. Дайте по-високата доза и имайте търпение да подейства. Не мерете температурата на всеки петнайсет минути. Обикновено ибупрофенът я сваля за около 30-40 минути, а парацетамолът за около час.

Не блъскайте детето с „препарати за засилване на имунитета“ независимо дали е здраво или вече е болно. Няма такива медикаменти, които да „засилват имунитета“ от днес за утре, а и при здрави деца не е нужно. Витамини всеки ден няма да навредят, няма и да помогнат. Това което ще направи детето е да изпикае дадените за препарата пари, защото така отделяме тези свръхпродукти.

На последно място, но не и като значение – не насилвайте болното дете да яде. То само ще реши кога и колко. Настоявайте обаче да пие повече течности.

Съветвайте се с лекаря си, но не тичайте панически в спешното за всяка вдигната температура. Така е по-вероятно да заразите детето или себе си.

Бележка на редактора: Лесно може да разберете щама на грипа с лабораторен тест, който става за ден. 

За автора:

MA8Aekq
Д-р Валери Велев е завършил медицина в МУ София. Има признати специалности по медицинска биология (2008 г.) и медицинска паразитология (2015 г.), специализант е по инфекциозни болести от 2016 г. Доктор  „инфекциозни болести" към МУ София. Клиничните му интереси са детски инфекциозни болести, паразитози, чревни инфекции. От 2004 до 2011 г.  е асистент и главен асистент в Катедра по биология на МУ София. От 2011 г. е асистент в Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ София и лекар в Детска клиника на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров".
 


Препоръчваме ви още:

Моят приятел сополът

Природата ще реши проблема, но скъпо

Препоръките на д-р Масларски

Последно променена в Сряда, 26 Февруари 2020 19:44

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам