logomamaninjashop

На гърнето - за два дни

Ако детето ви е навършило година и половина, вероятно сте сменили над 4000 еднократни пелени. Вече с нетърпение окачвате момента, когато мъникът най-сетне ще реши да се възползва от гърнето. Ето ви една техника за „въвеждането“ на гърнето само за два дни.

Как става?
Има две основни мнения за това как трябва да се осъществява преходът на детето от пелени към гърне. Според първото, водещи са родителите – те решават кога и как, без оглед на възрастта и нивото на развитие на малкото. Според второто мнение – правилният преход е възможен само при пълната физическа и емоционална готовност на детето. Преди десетилетия придобиването на това умение е било ранно, строго и последователно. Смятало се е, че повечето 8-седмични бебета вече са готови да бъдат тренирани за гърне. Всичко се променя през 60-те години на миналия век, когато педиатърът Бери Бразелтън заявил, че за успешния отказ от пелените детето трябва да е достатъчно пораснало и родителите не бива да избързват с гърнето. От известно време отново става актуална тенденцията за ранно приучване на детето, но в тази статия ще разгледаме случая, в които родителите изчакват детето да ги насочи към този момент.

Използването на гърнето наистина изисква определено ниво на развитие на детето. Съвсем малкото дете просто не е способно на такъв подвиг. В общият случай, децата придобиват това умение към 2-та година. При някои това става дори чак към четвъртата. При момичетата този процес настъпва по-рано, отколкото при момчетата. По принцип те по-рано опознават тялото си и се научават да реагират на сигналите му.

7ed5219119916a0412dc53a722ac39d6

Всяко нещо с времето си
Първото, което трябва да имаме предвид е, че това не е състезание. Това, че съседското дете вече ходи на гърне не бива да събужда спортната ни страст.

Разбира се, можем и сами да вземе решение, че е време детето да ползва гърне, без да имаме предвид действителната му готовност да го направи. Но, първо, това може да не завърши с успех и второ, процесът ще е много по-дълъг. Ако изчакаме, ще спестим и на себе си и на детето излишен стрес.

 

Как да разберем, че моментът е назрял?

Детето само ще ни подаде сигнал, трябва само внимателно да го наблюдаваме.

Готово е, ако:

- разбира своето тяло и чувства кога иска да извърши нуждата си. (Възможно е да се крие зад дивана или да чака да остане само.);
- стреми се да бъде чисто. Не му харесва да стои в мокри или мръсни пелени и дава сигнал, че е време да ги сменим;
- готово е физически – може само да отиде до гърнето, да свали гащичките си и да седне без чужда помощ.

- счита се, че детето е способно физически да контролира изхождането си, когато вече може да се качва и слиза само по стълби.

 
Ако са налице всички тези „симптоми“ може да започнем двудневния „тренинг“ по ползването на гърне. Можем да посветим на този процес почивните си дни.

gyrne2

 

Кои са основните стъпки!

1. В началото на първия ден обуйте детето в специални „тренировъчни“ гащички. Това са многократни пелени с допълнителен слой тъкан. Ако детето извърши нуждата си в тях, определено ще му е мокро и бързо ще поиска да ги смени. Можете да използвате и най-обикновени детски гащички, идеята е на детето да му е мокро, ако се напишка.

2. Първоначално учете детето да ползва гърне, докато е с тренировъчните гащички или с обикновените гащички, но без пелена. Нека ги смъква и да сяда на гърнето като „големите“. Ако му е некомфортно да седи върху гърнето с голо дупе, оставете го в началото да седне обуто.

3. Говорете на детето. Подсказвайте му реда на основните действия, обяснявайте му, че трябва да се „ослушва“ дали му се ходи по нужда и да седне на гърнето, когато вече е време да го направи. Наблюдавайте го и го питайте, ако усетите, че нещо в „процедурата“ го притеснява. Не забравяйте да го похвалите, но не предлагайте награда – играчка или лакомство. Подкупът рядко сработва. Главният мотив за ползване на гърнето трябва да е желанието на детето да бъде чисто, а не да получи възнаграждение за положения „труд“.

4. През първия ден канете детето на гърне веднага след като се събуди сутринта, след дневния сън, след хранене и на всеки два часа, ако само не дава знак.

Към края на втория ден малчуганът сам ще започне да си спомня какво трябва да прави, когато му се ходи по нужда.

Ако през втория ден „инцидентите“ в гащите или на пода се случват постоянно, детето не е готово за прехода на гърне. Не избухвайте, не му се карайте, не показвайте разочарованието си! Хвалете го за малките му успехи. Върнете се към еднократните пелени и отложете „тренинга“ за следващия уикенд. Не продължавайте с многократните пелени, това едва ли ще ускори процеса в случая.

Ако след тези два дни детето даде знак, че му е неприятно, че е намокрило многократните пелени, значи операцията е преминала успешно и можете да продължите да му ги обувате. Инцидентите съвсем ще намалеят и тогава вече можете да преминете към обикновено бельо.

gyrne3

Възможни проблеми
Повечето деца имат няколко фалстарта преди гърнето завинаги да замени пелените. Това е нормално. Но има деца, при които процесът протича с усложнения:

- Увлечено в игрите
Да откъснеш такова дете от заниманията му е невъзможно, дори да има физически позив за това. Обикновено в такива случаи нуждата бива свършена на път към гърнето.

Решение
Използвайте таймер, който на всеки час ще напомня, че е време да се ползва гърнето. Постепенно детето ще се научи да се вслушва в тялото си и да реагира навреме.

- Не обича да го командват
По-скоро ще стои в мокрите си гащи, отколкото да седне на гърнето по ваша молба. Това ще продължи, докато само не реши, че е дошло време да го направи.

Решение
Запазете спокойствие. В тази борба за власт е по-разумно да отстъпите и да дадете на детето възможност да се разбере със себе си. Приберете всичките му пелени и го оставете да се оправя с „резултата“ от своите нужди. Може даже да го поканите да почисти „местопроизшествието“. И в този случай използването на таймер може да помогне. Вероятно ще ви направи впечатление, че когато престанете да правите от съпротивата на детето проблем и основна тема на разговор, нещата ще се урегулират от само себе си.

- Стиска се
Ако мъничето е имало поне един неприятен случай с болезнен запек е много възможно просто да откаже да ходи по нужда. Задържането автоматично води до по-сериозно запичане, в резултат усещанията са още по-болезнени. Това е порочен кръг.

Решение
Потърсете помощ от педиатъра. В общия случай се предписва разхлабително, което помага на организма да се освободи от „количествените натрупвания“. Може да добавите в храненето на детето продукти, които имат същото действие. Най-добре е то да преодолее този страх, преди да започнете прехода към гърне. Иначе проблемът може да се задълбочи и процесът да продължи твърде дълго.

- Изпитва страх
Детето се заседява на гърнето и по никакъв начин не може да бъде убедено да ходи в тоалетната чиния. Изобщо тоалетната за него е „страшната стая“. Бои се да не падне в тоалетната чиния, плаши се от звука на изтичащата вода…

Решение
Опитайте се да разберете от какво точно се страхува детето. Не се смейте, не коментирайте, приеме страха му за даденост. Можете да му кажете, че „каките и батковците“ ходят в тоалетна; да натиснете копчето за водата заедно; да купите удобна, цветна седалка, за да предизвикате интерес у детето да я пробва. Оставете го да седне обуто няколко пъти, за да преодолее страха си, че ако е без гащичките си, ще падне в тоалетната чиния.

 

Нощната смяна
За да е сухо креватчето на сутринта, първо размерът на пикочния мехур на детето трябва да е достатъчно голям, за да задържа урината през цялата нощ. Или мозъкът да е развит до такава степен, че позивните за ходене по нужда да събуждат детето. Това може да се случи до няколко месеца след като е усвоило ходенето на гърне. На някои деца може да е нужна година.


Според статистиката 5 % от здравите петгодишни деца не са в състояние да контролират напикаването нощем. На 10 % от малчуганите, навършили 6 години все още е нужна „нощна защита“. А ако детето е на 7 и проблемът все още съществува, трябва да потърсите съвет от специалист.


А ако малкото дете се събужда сухо в продължение на 4 седмици можете да свалите нощните пелени.

Препоръчваме ви и статията ни за многократните пелени, както и тази за правилното захранване на детето. Ако се интересувате от захранване, водено от бебето, препоръчваме ви тази статия, отново на нашия диетолог д-р Русинова.

 

Материала подготви Янка Петкова

Последно променена в Събота, 06 Май 2017 12:16
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Една мъжка изневяра

Една мъжка изневяра

09 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

Любовта не се опитомява

Любовта не се опитомява

07 Юни, 2020 Истории

За котките и сойките

За котките и сойките

09 Юни, 2020 Забавно

За децата и пясъчниците

За децата и пясъчниците

05 Юни, 2020 Здраве

За истинския живот

За истинския живот

01 Юли, 2020 Истории

Feedback/Обратна връзка

Feedback/Обратна връзка

30 Юни, 2020 Истории

История с мухла

История с мухла

29 Юни, 2020 Забавно

Мили татко...

Мили татко...

27 Юни, 2020 Отношения

Ударник в раждаемостта

Ударник в раждаемостта

26 Юни, 2020 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам