Голямо дете, пък с биберон!

„На вас кучето още ли не ви е изяло биберона?“ – това е една от дежурните реплики на възрастни лелички, които се възмущават, когато видят проходило дете с биберон-залъгалка в устата.

Биберонът разваля захапката“ – това можете да чуете от по-младитe жени.

„Голямо дете, пък с биберон!“ – общо взето този израз обобщава отношението на околните към подобна гледка.

Разбира се, подобни изявления предизвикват най-различни реакции у младите майки – от смущение и притеснение до отегчение и гняв.

Трябва да отбележим веднага, че децата са различни, всяко има индивидуални особености, предпочитания и качества. Затова някои плюят бибероните и въобще не ги понасят, други се примиряват с тях, трети държат да имат пълен комплект – един в устата и по един за всяка ръка, за да заспят спокойно. Вариантите са всякакви. Нещо, което е приемливо за едни малчугани и „работи“, при други просто не е ефективно. Разбира се, да ползва ли детето залъгалката или не, е решение, което взема родителят.
Опитът сочи, че ако например майката се върне на работа, преди детето да е навършило дори три месеца, ползването на биберон е неизбежно, защото това е една от малкото възможности то да компенсира отсъствието на най-близкия си и липсата на контакта „кожа до кожа“, който дава кърменето.

Ако търсим обективни отговори, може би е добре да се вслушаме в мнението на специалистите, които в позициите си се водят от доказаните в практиката примери, а не от принципа „чували сме да казват…“
baby 228437 960 720

Кои са рисковете и преимуществата от ползването на биберон-залъгалка?

Плюсовете

Обезболяващ ефект
Смукането на залъгалката има успокояващо действие и като следствие снижава болковия синдром, твърдят специалистите. Някои лекари препоръчват бибероните да се използват до шестмесечна възраст, в случаите, когато се провеждат някакви несложни процедури, за намаляване на болката и безпокойството – при ваксиниране, растеж на зъбки, колики, друг дискомфорт.
Други дори твърдят, че определени медицински манипулации са по-ефективни, ако бебето смуче биберона си – установена била подобна зависимост при вземането на кръв и урина за изследване.

Недоносените деца
Ако детето се е родило недоносено, смукането на биберона може да му помогне правилно да започне храненето с шише и въобще – да се успокои.

Снижаване на риска от СВДС (Синдром на внезапната детска смърт)
Американската педиатрична асоциация например препоръчва използването на биберона като превенция срещу Синдрома на внезапната детска смърт, но с уточнението, че не бива да бъде предлаган, ако детето е на кърма и не е навършило един месец. Не бива да се дава и ако бебето спи или да се настоява, ако я плюе.

Минусите

Проблеми с кърменето

Тук мненията са противоречиви. Някои изследвания сочат, че използването на биберон-залъгалките може да създаде проблеми с кърменето. Други обаче твърдят, че подобна зависимост не е коректна. Повечето педиатри препоръчват да не се избързва със запознаването с биберона, докато кърменето не се е нормализирало и не е създаден режим на хранене.

Увреждане на захапката
Най-популярният аргумент срещу използването на биберона. Толкова ли е опасно наистина – какво сочат проучванията?
Негативен ефект можело да има, ако детето ползва залъгалката до тригодишна възраст. Използването на ортодонтски биберон обаче снижавало риска от подобно увреждане – всички утвърдени марки предлагат такива варианти. Други обаче твърдят, че подобна зависимост почти не съществува, а анатомичните биберони са просто маркетингов ход. В основната си част съвременните педиатри препоръчват раздялата с биберона да се осъществи до края на втората година. Американската асоциация на стоматолозите например препоръчва това да става не по-късно от 4-та година.

Инфекции
Много специалисти са единодушни, че биберонът е съсредоточие на болестотворни бактерии, но задълбочени изследвания в тази посока липсват. Често обаче, при разходките навън, майките се сблъскват с един и същ проблем – детето плюе биберона си или го разменя с другарче.
За да се предотвратят случаи на изплюване е важно да се проверява дали биберонът съответства на възрастта на детето. Много марки произвеждат биберон-залъгалки за съответната възраст, затова този аксесоар трябва да бъде своевременно актуализиран. Освен това на детето може да бъде предложен избор – между обикновена и анатомична залъгалка – да не изключваме момента с индивидуалните предпочитания на всеки.

Как да се разделите с биберон-залъгалката?
В повечето случаи се препоръчва правдоподобна история за липсата й. Може да „изчезне“, „да бъде открадната“ или „изядена“ на сутринта, когато детето се събуди от сън. Така ще е в добро разположение на духа, освен това ще му предстои хранене, което е по-важният момент от дъвкането на биберона. После го очаква разходка, а времето прекарано навън винаги разсейва с приятните си емоции. Първият сблъсък може да е по време на дневното приспиване. Какъвто и претекст за изключването на залъгалката от „менюто“ да изберем, не бива обаче да поддаваме пред молбите или плача на детето. Трябва да се придържаме към версията си и да компенсираме приспиването с биберон с четене на книжка, приспивна песничка или с държане за ръце. Трябва да е някакъв нов ритуал, за да отвлече вниманието от липсата на биберона. Изобщо моментът трябва да бъде добре избран – да не съвпада с прохождането, с тръгването на ясла или градина или някакъв друг източник на стрес за детето.

В Испания например имало една любопитна традиция – когато предстои детето да тръгне на детска градина се устройвало "погребение" на бибероните. Под съпровода на бавна мелодия, те били заравяни в градинката, "за да спят вечния си сън". Дали е добро решение? Може би.

При всички случаи обаче, ако ще му отнемаме „успокоителното“ трябва да сме готови да осигурим алтернатива – а най-доброто решение винаги е нежното и съпричастно присъствие на родителя.

Последно променена в Вторник, 18 Април 2017 10:24
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

7 разядки за празниците

7 разядки за празниците

23 Дек, 2019 Кулинарно

Да помогнем на една майка

Да помогнем на една майка

19 Дек, 2019 Истории

Писмо от Дядо Коледа

Писмо от Дядо Коледа

29 Дек, 2019 Истории

Вълшебните сладки на Яна

Вълшебните сладки на Яна

04 Ян, 2020 Кулинарно

Време за вас

Време за вас

31 Дек, 2019 Истории

Добри хора

Добри хора

18 Ян, 2020 Истории

Тя, моята дружинка...

Тя, моята дружинка...

15 Ян, 2020 Истории

Хората "втора категория"

Хората "втора категория"

14 Ян, 2020 Отношения

Всеки ден ме правиш по-добра

Всеки ден ме правиш по-добра

11 Ян, 2020 Отношения

Лутър, нашето второ дете

Лутър, нашето второ дете

10 Ян, 2020 Любимци

Дете на душата ми

Дете на душата ми

09 Ян, 2020 Блог

Рошави еклери

Рошави еклери

07 Ян, 2020 Кулинарно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам