Планът Х

Следната статия е преведена от личния блог на Бърт Фълкс. Прати ми я приятелка, която е въвела План Х в дома си. Ние също го обяснихме на децата си и мисля, че ще е много полезен на всички вас. Особено в светлината на скорошните трагични събития.

 

Както повечето от вас знаят, всяка седмица прекарвам по час с група млади хора, които се опитват да се борят със зависимости. Да. Млади хора. Става въпрос за тийнейджъри, които са затворени в продължение на поне 6 месеца, за да се научат как да се преборят със зависимостите си. За мен е изключителна чест, че имам възможността да общувам с тези прекрасни млади хора, които са били наранени от свят, който все още изучават. Доста от приятелите ми погребаха децата си заради наркотици. Фактът, че тези деца все още имат шанс ме прави много щастлив.

Наскоро зададох на децата един прост въпрос: „На колко от вас им се е случвало да попаднат в ситуация, която ви се струва неправилна и опасна, но не са направили нищо по въпроса, защото не сте виждали възможен изход?“

Всяко едно дете в стаята вдигна ръка. Всяко едно!

Ако трябва да съм напълно искрен – разбирам ги. Въпреки че вече съм над 40, все още си спомням онзи тийнейджър, затворен в непредсказуемите течения на света. Много пъти се е случвало секса, наркотиците и алкохола да се намесят в живота ми. На твърде ранна възраст, когато не знаех как мога да се откъсна от това, без да изгубя всичките си приятели. Все още помня първата бира, която изпих. Бях на гости на приятел, още в средно училище. Не ми хареса, но се почувствах принуден. От гледната ми точка на възрастен, това ми се струва смешно. Тогава обаче беше сериозно. "Обществен натиск" е често използван термин за нещо безгласно, но много реално. Със сигурност не можех да се обадя на родителите ми и да ги помоля да ми помогнат – все пак правех нещо лошо. Много по-лесно ми беше да пия алкохол, въпреки че не исках, вместо да изтърпявам наказания, скандали, разпити и потенциалната загуба на свободата ми.

План Х

За да се справяме със ситуации подобни на тази, въведохме „План Х“ в нашето семейство. Това е доста простичък, но силен метод, които децата ни винаги могат да използват. Работи по следния начин:

Да кажем, че най-малкият ми син, Дани, е на купон или на гости у приятели. Ако му се стори, че се случва нещо нередно, или се почувства неудобно, но не смее просто да стане и да си тръгне, за да не му се подиграват, трябва да изпрати СМС с текст „Х“ до мен, майка му, брат му или сестра му.

 

Hplan4 o

 

Този, които получи съобщението, трябва да разиграе кратка сцена. Обажда се на Дани и провежда следния разговор:

-Ало, татко?

-Дани, случи се нещо и трябва да те взема веднага!

-Какво е станало?

-Не мога да ти обясня сега. След 5 минути съм при теб да те взема.

Дани казва на приятелите си, че нещо се е случило у дома и трябва веднага да си тръгне.

Накратко, Дани знае, че винаги има изход и че върху него няма никакъв натиск да прави неща, които не иска. Има свободата да е защитен, докато продължава да расте и да се учи как да се оправя сам.

Това е един от най-добрите ни родителски похвати, който му дава сигурност и увереност да се справи с един свят, които има тенденцията да мачка и подчинява младите.

Има един много важен елемент от плана Х. След като взема Дани, той знае, че може да ми разкаже каквото иска. Ако няма желание да говори, не го разпитвам. Той взима решението. Планът Х включва споразумението, че няма да има разпити и че няма да го съдя, каквото и да е станало. Това понякога е трудно за родителите (признайте си – всички искаме да знаем какво става с детето ни). Повярвайте ми, ако следвате това правило, не само че винаги ще можете да помогнете на детето си, ами и ще изградите много силно доверие между вас и децата ви.

Едно изключение от това правило е, че ако Дани знае, че ако някой е в опасност, той има моралното задължение да говори с нас, за да го защити, без значение какво би му коствало това. Това е урокът, на който се опитваме да научим децата ни – трябва да защитаваме тези, които не могат да се защитят сами. Изключвайки това, той не е задължен да ни разказва каквото и да било.

Много родители се оплакват от ролята, която технологиите играят в живота ни. Мразя да виждам семейства, излезли на вечеря, които просто стоят заровили поглед в смартфоните си. Полудявам, когато някое от децата ми, ми пише СМС от съседната стая. За съжаление, смартфоните са факт и тъй като няма как да ги забраните напълно, е добре поне да им намерите приложение, с което да можете да помагате на децата си.

Силно ви препоръчвам да създадете някаква форма на нашия План Х и във вашия дом. Ако уважавате споразумението, децата ви ще са ви благодарни за това. Нещо толкова просто като това може да предпази детето ви от 6 месеца в комуна или от нещо много по-лошо.

Автор: Бърт Фълкс 

 

Последно променена в Събота, 25 Февруари 2017 19:38
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Писмо от зоната

Писмо от зоната

24 Фев, 2020 Истории

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Писмо от зоната

Писмо от зоната

24 Фев, 2020 Истории

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам