logomamaninjashop

Платени домакински задължения за децата: лудост или първа стъпка към финансова независимост

Автор: Рени Миткова

„Когато на мен някой ми плати 20 лв. за това, че правя вечеря, тогава и аз ще започна да плащам на децата, че ми помагат вкъщи!“ Така, полушеговито и полуядосано, реагира моя приятелка, когато й разказах, че моите деца печелят у дома, когато ми помагат с определени домакински задължения. Що за щуротия, сигурно си мислите и вие, сигурно пак някой американски каприз. И да, и не. Истината е, че много родители ползват този инструмент, за да научат децата си на стойността на парите, а и да ги подкрепят да натрупат самочувствие, че сами могат да печелят. А иначе съм сигурна, че следващите фрази сте чували/повтаряли многократно: „Не, не можем да купим тази играчка, имаш вече 100 вкъщи!“, „Не берем парите от дървото, нали знаеш?!“.

Като родители често недоволстваме и умуваме как да научим децата си да ценят парите. Моето вярване, изпитано и в опита ми на майка на трима, е, че най-добрият начин за това е да им покажем как сами да печелят, а не просто да им даваме пари наготово. Но има ли как това да стане, когато детето е все още малко? В тази статия ще ви разкажа за един инструмент, който буди противоречиви емоции – платените домакински задължения. Ще коментираме кое ги прави привлекателни като начин да се справим с хаоса в дома, а и да възпитаме предприемчивост и отговорност в децата си, но и как да се предпазим от риска да отгледаме меркантилни деца, които виждат във всичко възможност да изкарат пари. Останете с мен до края на статията, за да разгледаме всички плюсове и минуси, както и нашата рецепта в 5 стъпки как да направите платените домакински задължения работещи за вашето семейство, и преценете сами дали не искате да експериментирате с децата вкъщи.

Американска щуротия или гениална идея

Ако се върнем назад във времето, но не толкова назад, защото все пак не сме в исторически роман, ще открием, че идеята за платените домакински задължения не е модерна измишльотина. Заражда се в Америка в началото на 20-ти век по времето, когато великите джаз музиканти свирят по клубовете, а първите автомобили форд вече се движат по улиците. Точно тогава американските психолози и педагози като Джон Дюи и Абрахам Маслоу започват да говорят за децата като „малки възрастни“ и проповядват идеята, че трябва да ги научим на отговорност и самостоятелност от ранна възраст. Така се ражда и идеята за платените домакински задължения като метод за финансово образование и начин да подготвим децата за финансова независимост.

Платените домакински задължения: 5 причини да ги приложите вкъщи

Медалът има винаги две страни, както и този инструмент. Ако трябва да откроя 5 ключови предимства от опита ми у дома, то те са следните:

  1. Пари срещу труд: учи, че парите не са даром. Децата започват да ценят парите, когато открият, че да ги спечелиш не е толкова лесно.
  2. Разумно харчене: децата харчат спечелените пари много по-внимателно и отговорно, което с времето може да се превърне в навик за всички лични пари, които управляват, дори тези получени даром от баба и дядо.
  3. Облекчава родителите: платените задължения мотивират децата да помагат активно в домакинството, което прави живота на родителите по-лесен и организиран. Накарайте иначе един тийнейджър да си смени сам чаршафите J
  4. Децата добиват здравословни увереност и самочувствие: всички деца мечтаят да са възрастни, но да печелиш сам парите си те прави директно голям!
  5. Възпитава предприемчивост: когато самостоятелно спечелените пари се усладят, децата търсят възможности да изкарат пари и извън дома.

Меркантилни или предприемчиви?

А какво, ако детето започне да иска за всичко пари? Това беше и моето голямо притеснение, когато въведохме платените домакински задължения у дома. Дали не отглеждаме меркантилни, а не просто предприемчиви деца, които ме виждат като прасенце-касичка, което дава за всичко пари. А и аз като дете помагах къде доброволно, къде не чак толкова, но безплатно у дома; защо да плащам сега на децата, когато са ДЛЪЖНИ да ми помагат. Същевременно съм наясно, че ако знаех като по-млада, това, което знам сега за печеленето и управлението на парите, то щях да се пенсионирам на 40, че може би и по-рано. Помнете, да управляваш парите си е като всяко друго умение, иска се ПРАКТИКА! И да, аз обичам работата си, но щеше е да е много по-сладко да работя просто така, за удоволствие, защото вече съм постигнала финансова свобода. И искам да науча децата си да я постигнат много по-рано, сигурно и вие? Така че със съпруга ми поехме риска и някъде преди 2 години въведохме платените домакински задължения у дома. Синът ни тогава беше на 5, а малката му кака – на 11.

„Мамо, ще извадиш ли колата от гаража, за да я измия?“, ме пита често през уикенда малката ми дъщеря, тийнейджър в начална фаза, която е трудно да откъснем от екрана на телефона, където гледа видеа и чати с приятелки. По домашната ни тарифа миенето на кола струва 20 лв. и е най-скъпоплатеното домакинско задължение. Мария трябва да измие и двете коли, за да изкара пари за маникюр, който не влиза в джобните й пари за месеца. За мен е улеснение, защото не трябва да планирам и ходя някъде специално, за да карам чиста кола, за което ще платя така или иначе.

Мария има едно постоянно седмично задължение вкъщи и то е да сортира дрехите за пране, което на мен ми е досадно и с удоволствие приемам помощ. Отделно сме определили още няколко задължения, за които й плащаме – да помага на брат си, на 7 години, с домашните или да играят заедно, за да ни освободи време през уикенда за почивка или работа, като писането на тези статии, с които често не успявам през седмицата. За тази услуга получава възнаграждение като платена бавачка. Ако се чудите за какво не плащаме, то Мария подрежда и чисти стаята си сама и безплатно, сама сменя чаршафите на леглото си и помага да сложим и вдигнем масата, когато се храним всички заедно. Заплащаме за ангажименти, които са наша„родителска“ отговорност, като прегледа на домашните на малкия й брат или задължения, за които ползваме така или иначе външна платена помощ, като миенето на прозорците или колите. Това са нашите семейни правила – имаме „безплатни“ домакински задължения, които всеки върши, защото е част от семейството, има и задължения, за които децата могат да помогнат срещу заплащане. Когато преди близо две години въведохме този инструмент вкъщи, разговаряхме с децата за целта му – да им дадем възможност, но и да ги научим, че могат сами да печелят пари, които да харчат за каквото решат, а ето това е голям стимул. Експериментирахме в началото кои задължения да бъдат платени, колко да плащаме, на каква честота. Добрата практика показва, че задачите трябва да са съобразени с възрастта на детето, да го наблюдаваме и насърчаваме и колкото по-малко е то, толкова по-бързо след като свърши работата да платим, за да създадем връзката „свършена работа – възнаграждение“. На по-големите деца вече можем да плащаме един път седмично, както даваме и джобните пари. При тях е добре да въвеждаме принципа на „отложеното удоволствие“, който е обратното на „искам го сега и веднага“, на което възпитават социалните медии.

В движение научихме и че не бива за забравяме да платим. „Мамо, ти не ми плати миналия път“, ми каза една седмица синът ни, „и сега не искам да полея цветята“. „Да, обещанията се спазват“, поправих се аз и компенсирах забравянето с бонус. Синът ни е най-мотивиран да печели пари, когато има финансова цел. Целите му често са да си купи нова и по-скъпа играчка. Когато през миналата година събираше пари за кораб-играчка с цена от 83 лв., беше много изобретателен. „Тати, ще ми дадеш ли 50 ст., ако ти направя кафе“, запита баща си една събота, чакайки го до кафе машината J. Какво меркантилно дете, сигурно си мислите! Да, има и такива моменти и тогава говорим отново за какво плащаме и какво правим безплатно, защото сме едно семейство. За мен най-големият и видим плюс на платените домакински задължения е самочувствието, което придобиват децата, че могат сами да печелят пари и да са независими. До там, че започват да търсят възможности как да го направят и извън дома. Разказвах ви вече как Божидар продава лимонада и картички на къмпинга в Гърция през лятото и спечели пари, за да си купи цигулка, нали? Да имаш свои собствени пари се услажда, а със самочувствието, че могат да ги спечелят сами, идва и желанието и идеите да печелят още и навън от вкъщи. Което е безценно, дори да не станат предприемачи.

Нашата рецепта за система от добре работещи домакински задължения у дома

А ето в 5 стъпки и кое прави този инструмент работещ за нашето семейство:

  1. Имаме ясен кръг от домакински задължения, които всеки върши безплатно, защото е част от семейството. За децата вкъщи това са всеки да се грижи за стаята си и да я поддържа чиста и подредена, да е подготвен за училище, да помага да сложим и вдигнем масата, когато се храним заедно.
  2. Заплащаме на децата, когато ни помагат с наши „родителски“ задължения или задачи, за които ползваме външна помощ.
  3. Съобразяваме задачите с възрастта и уменията на детето – би било много трудно за Боги например да разходи кучето ни, палавият голдън ритрийвър Рио, който е по-тежък от него, но пък сестра му на 13 г. се справя с това да го нахрани и изведе на разходка.
  4. Договаряме с децата предварително цената за задачите, така че тя да е атрактивна за тях, и не забравяме да платим след това. Често преговаряме – 5 лв. е много малко, за да полея всичките цветя, пазари се моят малък син например.
  5. Планираме сума за платени домакински задължения в рамките на месечния семеен бюджет, за да не ни затрудняват плащанията.

И за финал, ако темата вече е разбудила любопитството и емоциите ви,  предлагам не само да изслушате епизода „За и против платените домашни задължения“ от подкаста „Джобните“, но и да се включите в едно вълнуващо пътешествие към финансовата грамотност на децата ви. Защото въпросът е не дали да въведете платени домакински задължения или не. Въпросът е как да подготвите децата си за финансова независимост в свят, в който тя ще им даде безспорно предимство. В крайна сметка, не става дума просто за пари. А за изграждане на характер и учене на отговорност, за да създадете основата на един успешен и щастлив живот за децата си.

Така че няма време за губене! Действайте сега и направете първата стъпка да превърнете децата си във финансово стабилни и успешни възрастни. Доверете ми се, това ще се превърне във вашата тайна суперсила в битката за тяхното успешно бъдеще. А всяко усилие за това си заслужава.

Следващата ни среща ще бъде на тема можем ли и как да съчетаем платените домакински задължения с джобните на децата. А до тогава, експериментирайте и непременно ни пишете за вашите преживявания и открития. Нека сме заедно в тази удивителна мисия да превърнем децата си във финансово стабилни и успешни възрастни! 

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно стартираме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност. 

Още статии по темата:

Как да направим децата си финансово успешни

Джобиите пари: Пътеводител за родители 1 и 2 част 

Финансовата грамотност като игра

 

Последно променена в Петък, 10 Ноември 2023 19:19

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам