logomamaninjashop

Как да направим децата си финансово успешни

Автор: Рени Миткова

Всички мечтаем за по-доброто бъдеще на децата си – да са здрави, щастливи и успешни. Но какво, ако ви кажа, че има магическа формула, която може да ги подготви и за финансов успех? Точно такава е финансовата грамотност. Тя е ключът към успешното и финансово стабилно бъдеще, смело реализираните мечти и увереността в собствените способности на нашите деца.

Искам да се пенсионирам на 24 години!

Така отговори на въпроса ми „Какво искаш да знаеш за парите?“ млада дама в шести клас на семинар по финансова грамотност, който водех в едно софийско училище. Смело, нали? Но като научим децата си да планират и инвестират, то разкриваме пред тях пътя към финансовата независимост и големите мечти. Има ли по-голяма мотивация за нас като родители да им помогнем да научат как да управляват парите и да градят финансово благополучие?

Ето и още 3 причини защо да възпитаме финансово грамотни деца:

  1. Самостоятелност и увереност

Финансово грамотните деца се учат да боравят с парите си, правят бюджети и извършват разумни покупки. Тези умения ги подготвят за успешен старт като възрастни и могат спокойно да приемат предизвикателствата, които ще им предложи животът.

  1. Планиране на бъдещето

Финансово грамотните деца умеят да определят своите цели, да съставят план как да ги постигнат и да изградят стратегии за инвестиции. Така те не просто възприемат бъдещето като неизвестност, а активно го създават.

  1. Без финансов стрес

Сигурно помните какво е да се притеснявате за пари, нали? Финансово грамотните деца имат предимство като възрастни – те знаят как да се справят с неочаквани ситуации и финансови трудности. Умеят да управляват рисковете и да създават резерви за неочаквани случаи.

Но как да науча децата си да управляват парите, когато аз самият не се справям добре?!

Това ми каза мой приятел, лекар и баща на 4 деца, докато разговаряхме по темата. „Печеля добре, но обичам да харча и никак не харесвам да правя бюджет. Засега все пак се справяме добре с парите. Не съм сигурен обаче дали това е най-добрият начин да науча децата си.“ Звучи ли ви познато? Сигурна съм, че не е единственият, който си задава този въпрос и избягва да коментира с децата си „неудобната“ тема за парите. Но колкото по-рано започнем да обсъждаме с децата си семейните финанси и дори да им разказваме за своите собствени грешки, толкова по-добре ги подготвяме за самостоятелния живот.

Аз имах същите предразсъдъци като по-млада. Печелех добре, но и аз като доктора обичам да харча, най-вече за дрехи и обувки, които имам в изобилие. И после съжалявам, че даже и ме е срам колко глупаво съм постъпила. Затова голямата ми дъщеря като малка имаше следното отношение към парите – като нямаме пари, ще вземем от картата. Така, както беше виждала майка си да прави. Докато не реших да си признавам грешките и вместо да крия торбите с покупките, започнах да правя разбор заедно с децата на поведението си. Идеални хора няма и не е необходимо да създаваме в децата си погрешни представи. Аз си признавам открито, че когато съм под стрес, трудно контролирам желанието си за пазаруване, затова дори оставям дебитните и кредитните карти вкъщи понякога. Така се предпазвам от изкушения – няма пари в портфейла, карти също няма. И се случва понякога малката ми дъщеря, вече на 13, да ме изгледа укорително и да каже през смях: „Е, пак ли нова рокля, виж, че нямаш място вече в дрешника!“. В своя защита казвам вече, че харча собствените си пари, а не пари на кредит, което е напредък. И проверяваме заедно семейния бюджет – колко сме спечелили и какво изхарчили, бюджетирана ли е моята „импулсивна“ рокля или не? Идея за всички „спонтанни“ купувачи като мен – заделяйте в месечния си бюджет сума за такива неочаквания покупки и се стремете да се впишете в нея.

Кой плаща за мечтите?

Нека ви разкажа и още една история: нашата история, когато бяхме деца. Помните ли големите и невъзможни мечти, които имахме? При повечето от нас те се изгубиха в ежедневието на заети възрастни, които „трябва“ да печелят пари. Много ми се искаше някой в шести или дори в седми клас да ми беше разказал, че наистина е възможно да съм финансово независима и че финансовата грамотност не е само да печелиш пари, а и да ги управляваш разумно. Финансовата грамотност ни предоставя шанса да възродим тези мечти и да ги превърнем в реалност. А ако предадем тези умения на децата си, то те ще имат шанса да постигнат мечтите си, да живеят във финансова сигурност и да се наслаждават на всичко, което животът им предлага. Мечтая си го за децата си, а вие?

От къде все пак да започнем разговора за парите?

Работя във финансовата сфера от 21 години. Едва през последните няколко, може би защото вече прекрачих границата на 40-те, започнах да се замислям доколко като семейство успяваме да създадем устойчива финансова стабилност и подготвяме ли трите си деца за успешен самостоятелен живот. Така започнахме първо с плахи опити да ги въвлечем в големите финансови решения – ако искаме екзотична почивка или нов, по-модерен телевизор, как ще осигурим средствата за това. Докато стигнахме до момента, когато малката ни дъщеря преглежда редовно семейния бюджет и ни мъмри за необмислени покупки :). Трябва да призная, много ми е неприятно да правя бюджет, досадно ми е, „хаби“ ми време и още каквито други оправдания можете да се сетите, но истината е, че така вече контролираме парите, а не живеем от заплата до заплата. Защото подходът е един и същ и с голяма, и с малка заплата. От бохемското си отношение на младини към парите, което предадох и на голямата си дъщеря, страдаме и двете до момента. Тя, вече като студентка, която все още предпочита да получава парите си на седмична база, защото на месечна се изкушава бързо да ги похарчи, аз – защото все още трябва да я спасявам преди Коледа, останала без пари, когато е купила на цялото ни семейство и свои приятели ненужно скъпи подаръци. Всяко дете е различно и това, което работи за едно, може би няма да работи за друго, за това съм наясно. Но при Йоана вината е не само в артистичната й натура и нежелание да борави с финансите, но и в майка й, която не отчете този факт по-рано и не започна да прилага по-строг подход. Първите деца са винаги много специални, най-вече заради неумелите си родители, които успяват да направят всички възможни и невъзможни грешки. При по-малката ни дъщеря, на 13, и сина ни, на 7, започнахме много по-рано с практиката. Мария получава джобни от 8-годишна, които тогава харчеше за игри, днес – за излизане с приятели. Божидар има свои пари от 4-годишен и често чува отговора „Не” – „Не мога да ти купя поредното лего, ако искаш, купи го от своите пари“. Докато това лято спечели първите си пари извън вкъщи – на къмпинга в Гърция, където прекарахме две седмици, по своя инициатива и с подкрепа на сестрите си и приятели продава лимонада и ръчно изработени пощенски картички и спечели половината от парите, за да си купи сам цигулка. Другата половина дадохме ние с баща му, а цигулката купихме в Пловдив и според учителката му за 100 лв. по-евтино отколкото в София. Сигурно си представяте колко е горд! Не сваля от гърба си калъфа с цигулката и няма търпение да започне отново уроци, вече със своя собствен инструмент! Не винаги обаче сме толкова праволинейни във финансовите си решения. Помага ни това, че със съпруга ни сме единни и не оспорваме пред децата решенията си. Нещо, което важи както за финансите, така и за всичко друго, свързано с децата.

И ето ни сега, на прага на едно приключение! Като майка, блогър и финансов експерт, ви предизвиквам да приемете ролята на наставник на децата си, за да ги превърнете във финансово грамотни и успешни млади хора. Можете го, заедно ще се справим! Следете рубриката и помнете, че не само децата ни се учат от нас – и ние можем да научим много, като се вгледаме в тяхната непредубеденост към парите и решителност да се справят. А по пътя, приемайте грешките – и своите, и техните. Само който не работи, не греши, нали?

P.S. Ако темата за управлението на личните финанси вече ви е заинтригувала, то ви предлагам да прегледате книгата на Рами Сети „Ще те науча как да станеш богат“. Въпреки американския си подход там има много добри предложения, които можем да приложим. А с децата можете да слушате или гледате подкаста „Джобните“ за още практични идеи по темата. 

 

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно стартираме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност.

Последно променена в Петък, 15 Септември 2023 17:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам