logomamaninjashop

Можем ли да научим абитуриентите на нещо различно от показност и пошлост?

Автор: Невена Басарова-Дичева

Май - месецът на красотата и суетата. На оживлението и пробуждането. На цветовете и ароматите. На надеждите и очакванията. И, разбира се, на мечтаното от учениците завършване и бал!

Този момент предизвиква у родители и ученици сериозни вълнения, които понякога прерастват в истерия, защото поставя на дневен ред въпроса - как да се представим така, че да впечатлим. Кого обаче?

Класната, съучениците, приятелите или родителите? Те са си впечатлени отдавна, завинаги даже. Обществото? Непознатите, които гледат със зяпнала уста младото поколение?

Всички сме чували и сме ставали свидетели на финансовото прекаляване, което съпътства този сезон. До голяма степен, водени от желанието да приличат на грешните ролеви модели, налагани от медиите и социалните мрежи, зрелостниците понякога се превръщат в гротеска на самите себе си.

Всъщност абитуриентите биха могли да изглеждат много по-впечатляващо, ако заложат на себе си и покажат една своя празнична версия, без да са пошли, смешни и дори вулгарни – неща, които най-малко отиват на един младеж или млада дама, завършващи училище. Това са хора, които се стремят да влязат в елитен университет, да завършат успешно и да бъдат проспериращи личности. Или пък да създадат здрави основи за ново младо семейство, ако истинската любов вече е кацнала на рамото им, и да възпитават деца с ценности.

Голямото оливане

e88c403143ae0a81dde94b0909e552aa XL

Когато аз завършвах гимназия, в моя град имаше традиция – двойка абитуриент и абитуриентка се хващахме под ръка и минавахме грациозно и усмихнато от центъра до ресторанта, където се провеждаше балът, и хората ни гледаха с възхищение и ни аплодираха. И се чувствахме звездно. Чувствахме се големи и специални!

Докато сега, едва 20 години по-късно, нещата изглеждат много по-различно. И малко тъжно, според мен. Нагласата на много хора от моето поколение и това след мен е да отидат да гледат „сеир“, какво ще направят тази година абитуриентите. Дебнем ги да се изложат и сме готови да им се подиграваме, а медиите задоволяват това наше желание, показвайки ни кадри на абитуриенти с пошли, дори вулгарни тоалети и поведение.

Въпросът е защо – какво удоволствие изпитваме от това? Това ли е доброто поведение, отговорното поведение, поведението за пример? Ние сме хората, носещи товара да научим децата. Ние е трябвало да научим младежите, че агресивното поведение не те прави мъж, а на младите дами - че красотата не е в голата плът, а в класата и стила. И че добрите маниери и подходящо поведение, умението да се владеят, дори когато празнуват, е това, което ги превръща от деца в зрели хора.

Голямата вина е в нас, родителите. Израснали сме в свят, в който нямахме избор, а и да имаше от какво да избираме, средствата не бяха достатъчно. Днес светът предлага всичко, магазините са пълни с блага, сякаш се е изсипал Рогът на изобилието. И искаме да дадем на децата си всичко, което самите ние не сме имали на тяхната възраст.

Нека не забравяме обаче, че в този момент (а и във всеки момент в живота!) по-важни от материалните придобивки и показност са подкрепата и обичта - това трябва да дадем на децата си, за да посрещнат предизвикателствата на зрелостта уверени и смели и да се превърнат в успешни, отговорни членове на нашето общество.

Еднооо, двеее, три…

DAM 2407

Прекрасните снимки са предоставени от нашата любима Ивелина Чолакова. С радост ще кажа, че тази година видяхме много елегантност и стил, много истинска красота и младежка непринуденост. Може би в крайна сметка чалгата все пак си отива. Дано е завинаги!

DAM 4526

61555202 432525914211212 3187553306356482048 n

За автора:

nevena ok
Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа Детска академия за добри обноски, където деца, тийнейджъри и техните родители се обучават как да се държат в обществото, да спазват добрите маниери и правилата за поведение. 

 

 

Препоръчваме ви още:

Криворазбраните абитуриенти

На добър път, абитуриенти

Последно променена в Вторник, 28 Май 2019 23:44

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам