logomamaninjashop

Преуспели хора или безработни

Можем ли да прогнозираме какви ще станат децата ни

Свидетели сме как разработки в областта на изкуствения интелект и технологиите превръщат съществуващи от стотици години отрасли в умиращи професии. Новите технологии правят ненужни хората, които нямат особени интелектуални и творчески способности, защото изкуственият интелект се справя по-добре.

Учените разработват самообучителни програми, които ще заменят лекарите-диагностици. В изкуствения интелект се съхраняват стотици хиляди или милиони диагнози, компютърът само трябва да ги анализира и да назначи правилното лечение на конкретния пациент, както и да проконтролира процеса на лечение на базата на междинните му изследвания.

В повечето браншове е по-изгодно и сигурно да се автоматизира дейността, където е възможно. Изкуственият интелект ще замени всички професии, които не изискват креативност, комуникация с хора, управленски функции. Същото ще се случи и с тези, които работят като таксиметрови шофьори, чистачи, сервитьори, продавачи, макар и в не толкова близко бъдеще. Буквално след 15 години голяма част от активното население ще е безработно, защото за всеки работодател ще е по-изгодно да използва автоматизирани системи и компютърни програми, вместо да плаща заплати и осигуровки на подчинените си, които освен това боледуват и ползват отпуск. С тези процеси се изключва и елементът „човешка грешка“.

Предвид тези прогнози ние трябва да помислим как да подготвим децата си, за да бъдат реално полезни на себе си и обществото, в което ще живеят, когато рутинните дейности ще бъдат делегирани на технологиите.

Днешните деца - какво ги чака утре

ce3beed3a0264eac927573dda0dfb038 XL

Можем да предположим, че най-търсените специалисти ще бъдат нестандартните хора. Тези, които умеят да ръководят другите, които са търсени специалисти, експерти. Другите, които никога няма да бъдат заменени от „машини“, са хората, които творят и забавляват.

Все по-актуален става въпросът какви умения и навици трябва да придобиват децата, за да бъдат търсени специалисти в бъдеще. Какво трябва да умее човек, който ръководи останалите, който влияе върху мнението на другите, който умее да координира, който иска да стане творец, за чийто талант ще се редят на опашка?

Ние не знаем какви професии ще съществуват след 15 години, защото или още не са факт, или съществуват под друга форма. Можем само да насочим детето си към знания и умения, които са търсени във всяка професия.

На първо място са емоционалният интелект и организаторските способности - навиците за водене на преговори, умението да презентираш себе си и своите проекти, навиците за общуване, чувствителността, интуицията.

Не по-малко важна е саморегулацията - умението да разчиташ собствените си потребности и да вземаш решения, които са изгодни за теб, а не да се поддаваш емоции, претенции и капризи, които ще унищожат шансовете си.

Важно е детето да може да организира образоването си, живота си, проектите си, да работи в екип в бъдеще.

Творческите навици са необходимост за всякакъв вид художествена дейност.

За професиите, които работят с хора

7592968031fd007e15d6ada9d9844880 XL

Могат ли децата да научат всичко това от традиционната образователна система? Не, тя по-скоро убива желанието да учиш. Навиците и уменията, които са им нужни, не се насърчават, дори могат да бъдат наказани затова, че са ги проявили. Училището е инкубатор, който произвежда фабрични работници и чиновници. То е базирано на усредняването, принизяването и производството на конфекция.

Най-добре е сами да изграждаме у децата си умения, които ще са им полезни във всяка професия, и да им позволим да се развиват и усъвършенстват в занимания, към които проявяват интерес. Дори да ни се струват твърде далеч от образователните изисквания. Задачата ни е да търсим местата, където детето ни ще се научи на комуникация, презентация, ораторско майсторство, лидерство. Това няма да се случи в училище.

Всъщност на нас тези знания и умения също биха ни били полезни. Знаем, че децата възприемат най-добре, следвайки примера на родителите си. Ако ние се усъвършенстваме, ако създаваме добър модел на общуване и взаимодействие с околните или се посвещаваме на творчески занимания, вероятността децата ни да бъдат сред онзи малък процент специалисти или творци, които технологиите не могат да заменят, е много голяма.

Автор: Олга Юрковска - психолог-консултант по управление на бизнеса, лектор, автор на книги и майка на три деца


Препоръчваме ви още:

Каква е подходящата професия за вашето дете

Мечта за работа vc работна мечта

Да ги научим да учат

 

 

Последно променена в Петък, 01 Май 2020 12:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам