Лично за личното възпитание

Автор: Мая Цанева

От няколко дни ме "сърби" да пиша за една реклама. Близо до входа на магазина, в който пазаруваме всекидневно, има залепен плакат от новата кампания на известна марка мастика. Една мъжка ръка а-ха да сграбчи голи женски задни части в миниатюрни къси панталонки.

Реших да не се правя на "ощипана девойка", защото всички реклами на тази спиртна напитка са все в този дух. Както каза мъжът ми: "То питието определя битието." Но вечерта той и 5-годишният ни син минали покрай плаката и малкият веднага попитал какво прави онзи батко с ръката. Мъжът ми отговорил смутено, но кратко: "Това е реклама, но е грозно и лошо да се прави така." - и затворил темата. Жената зад щанда се засмяла горчиво.

После се случи онази целувка. Отново ни се наложи да говорим сериозно и нашироко за това защо и как трябва да пази и уважава своето и чуждото лично тяло и пространство.

Не знам как е при вас, но при 5-6-годишните момчета има период, в който се удрят или щипят по задните части на шега, или в игра. Моят син реши да провери дали това е забавно и вкъщи, но веднага го възпряхме със сериозен разговор. И все така, остава въпросът: "Защо да не пляскам по дупето другарчето, щом баткото може?"

Как да говорим с детето за личните граници

f346e026708bd9bfa4c258b6d0707a5d XL

Не съм пуританка - ясно ми е, че сексът продава и то добре. Стегнати задни части, с почти невидими панталонки, могат да накарат и жена, и мъж, да се обърнат. Въпросът е дали ще ги сграбчат.

Ако вкъщи кажем на децата си, че това са лични телесни части и защитим твърдението с поведението си, никой няма да щипе никого или да целува никого без да са близки, или с разрешение.

Ако обаче се подхилваме или подминаваме като приемливи подобни реклами или публични прояви, няма полза от каквито и да е разговори.

Затова, моля ви, говорете с децата си и за личното пространство и за правото да кажат "не", на когото и да е, щом го нарушава. Това не е въпрос на балкански синдром, а на самоуважение, което не зависи от това кой откъде е.

Ако приемаме за допустимо, чрез намеци за сграбчване, на която и да е от част от тялото ни, чрез посегателство върху друг, непознат човек, да се продават стоки или начин на живот, утре нашите деца ще купуват или ще се предлагат по същия начин. И тогава ще е късно за промяна, освен чрез наказание.

Не съм девица, не съм и пуританка. Хубавото си е хубаво, но няма да насърча с мълчание или с поведение детето ми да посегне на личните части на друг, без двамата да са съгласни и наясно какво и защо го правят. Въпрос на лично възпитание. И тяло.

Препоръчваме ви още:

Не, тя не е длъжна да прегръща никого

Как да отгледаме мъже

За правата, правилата и границите

 

Последно променена в Вторник, 02 Април 2019 10:53
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Изборите вкратце

Изборите вкратце

29 Окт, 2019 Татко Калоян

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

Убиецът Хелоуин

Убиецът Хелоуин

31 Окт, 2019 Истории

Трийсе

Трийсе

05 Ное, 2019 Забавно

Приказка за големи

Приказка за големи

25 Окт, 2019 Истории

Как ги правите тези момчета

Как ги правите тези момчета

04 Ное, 2019 Възпитание

Четвъртото дете

Четвъртото дете

21 Ное, 2019 Татко Калоян

Фреди

Фреди

20 Ное, 2019 Любимци

Стискайте ни палци!

Стискайте ни палци!

18 Ное, 2019 Здраве

Само да му дойде времето!

Само да му дойде времето!

17 Ное, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам