Защо не сложиш поне едно червило?

Забелязали сме, че в последно време детето ни се дистанцира, вече не ни запознава с приятелите си. Подозираме, че не ни харесва особено.

Повечето тийнейджъри, в определен период, започват да се срамуват от родителите си, особено в присъствието на своите приятели. Казват, че това е свързано с търсенето на собствената индивидуалност, с острата потребност да приличат на приятелите си и да получат одобрението им. За децата в пубертета е типична неустойчивата оценка за себе си и околните. Искат да са като всички, но едновременно с това се стремят да се откроят. Тийнът се бори с авторитетите, с общоприетите правила и е склонен да обожествява случайни кумири. Понякога се държи с околните грубо и безцеремонно, макар самият той е да много чувствителен.

Искам да съм като другите

8b73a42f665d6a2641fcaae19abdf883 XL

Неувереността ни като възпитатели и отсъствието на взискателност, довеждат до преразпределение на властта в семейството в полза на пубера. Това се случва, когато детето ни намира подходящия подход към нас, напипва слабото ни място и постига статус „малко задължения - много права“. Типичната комбинация в такова семейство е самоуверен тийнейджър, който смело излага претенциите си и нерешителни родители, които за всички неуспехи на детето винят себе си.

Защо детето ми се срамува от мен и ме критикува?

Защото расте. Децата виждат неща, които ние не забелязваме. Зрението им е по-остро, възприемането на обкръжаващата ги действителност – по-обективно. Грешката ни като родители е, че още с раждането започваме да удовлетворяваме всяко тяхно желание. Така от хора, които трябва да възпитават, се превръщаме хора, които ги превъзпитават. Задълженията в семейството трябва да се разпределят между всички. И е добре да започнем още на 3-годишна възраст, когато детето е в периода „аз сам“, започва да се облича самостоятелност и си създава навик да прибира играчките.

Защо тийнейджърите смятат своите родители за идиоти

24f275a0444b02388db3d9fa6679982f L

Само ме излагаш!

Понякога тийнът може директно да ни заяви, че го излагаме с външния си вид (обличаме се демоде, говорим като „първите хора“ или сме „поостарели“). Срамува се да се появява в компанията ни, но въпреки това се вслушва в съветите ни и ни обича. Другата реакция в подобна ситуация е да се опита да ни промени – със съвети какво да си облечем или купим, за да отговаряме на критериите му. Ако забележим подобен срам у детето си, най-вярната реакция е да поговорим с него и спокойно да си изясним каква е причината. То трябва да знае, че въпреки критичното му отношение към нас, ние го обичаме и макар да не отговаряме на очакванията му имаме своите преимущества: „Да, аз не нося модерните в момента поли, но изглеждам добре в панталон. Освен това е по-практично и ми е по-удобен, когато съм на работа.“, „Да, аз съм на 40, но изглеждам и се чувствам добре на тази възраст.“

Мамо, живей си живота!

f953292594c3d826ba9a7d78ef4123dd XL

Все пак не можем да отречем, че не би било зле да се вслушваме в забележките на детето си и да променим нещо във външността си. Защо да не сложим червило, ако то ни е казало, че ни отива; защо да не облечем дрехата, с която ни харесва; защо да не променим прическата си, като отидем заедно на фризьор? В крайна сметка не се ли оказва, че така наистина изглеждаме и се чувстваме по-добре?

В това, че децата ни критикуват, няма нищо ужасно. Ние го правим, откакто са се родили (малко или много). Дори е полезно. Особено когато порасналата ни дъщеря ни съветва по последните тенденции в модата и грима, а синът ни помага да се справим с компютъра. Тийнейджърите ни тонизират, не ни позволяват да се отпуснем и да остареем. Какво по-хубаво от това всъщност?

Източник: ivona

 

Препоръчваме ви още: 

Защо тийнейджърите смятат своите родители за идиоти

Пубер вкъщи

Оцеляване сред тийнейджъри: кафе, кафе и пак кафе

На пазар с дева

 

Последно променена в Вторник, 05 Март 2019 08:44
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
Пролетен базар на книгата НДК
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Все така ли ще я караме

Все така ли ще я караме

11 Май, 2019 Отношения

Спасителят на клети майки

Спасителят на клети майки

09 Май, 2019 Истории

Пеев се предаде

Пеев се предаде

15 Май, 2019 Блог

Аз, той и болката

Аз, той и болката

10 Май, 2019 Отношения

Не сте ли чували за киноа?

Не сте ли чували за киноа?

26 Апр, 2019 Истории

К`ъв секс бе, човеко?

К`ъв секс бе, човеко?

03 Май, 2019 Забавно

Да си родим дъга

Да си родим дъга

25 Май, 2019 Истории

Те са рапиристки

Те са рапиристки

23 Май, 2019 Нашите деца

Какво четат майките

Какво четат майките

22 Май, 2019 Развлечения

Който свалил, свалил

Който свалил, свалил

22 Май, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам