Имам различни правила за всяко от децата си

Знам, че някои може да не се съгласят с този метод на възпитание, но при мен работи: ако на едно от децата ми се разрешава да прави нещо на определена възраст, това не значи, че и на останалите ще бъде позволено по същото време.

Разбирам, че на някого това може да се стори много несправедливо. Когато моите родители навремето постъпваха по същия начин с мен и сестрите ми, това ме ядосваше. Решаваща дума обаче винаги имат възрастните, защото те познават децата си и разбират на какво са способни. Всеки човек съзрява с различна скорост и по различно време е готов за определени привилегии. За своите деца аз възприех същите правила за поощрение. Щом не могат да поемат отговорност или не се справят с нея, тогава не вземат участие в нещо – дори ако по-големите на същата възраст вече са имали това право.

Когато големият ми син отпразнува 11-ия си рожден ден, като подарък решихме да му поемем сметките за телефон. Мечтаеше за такъв от две години, но отлагахме покупката, защото беше твърде малък. Той работеше във ферма през лятото (до рождения си ден) и спестяваше пари. Реших, че това е доказателство за неговата упоритост и зрелост. Затова на рождения му ден (след като си купи телефон) подаръкът ни беше да му плащаме сметките. Той беше щастлив, ние бяхме щастливи и чувствахме, че постъпваме правилно.

Нека се "опарят"

couple laughing with their daughter and a laptop 1139 620

Две години по-късно дъщеря ни навърши 11 години и също получи телефон. Дълго преди това тя редовно ми помагаше вкъщи, освен това, за да си купи апарат, започна да изкарва пари като разхожда кучетата на съседите. Взе това решение самостоятелно, по примера на по-големия си брат.

Макар да имаме проблеми и от време на време да се опитваме да ограничаваме прекаленото увличане по телефоните, не съжалявам за решението си и смятам, че и двамата бяха готови да поемат отговорност за скъпата покупка.

Малкият ни син ще навърши 11 години след няколко месеца. Давам си сметка, че ще му е нужна още около година, преди да получи собствен телефон. Той не положи никакви усилия, за да спечели свои пари и когато получава достъп до стария ми телефон често го губи или го оставя където свари. Чувствам, че все още не е достатъчно отговорен, за тази придобивка.

Моето трудно дете

e0bbeffcf6eb772914c2e44f5eec25e6 L

На същия принцип определям и времето за сън. Дъщеря ми се наспива по-бързо от братята си. Разрешаваме й да легне по същото време, когато си ляга и големият, защото този режим й понася добре. Той не влияе на настроението й, за разлика от момчетата, затова й дадох малко свобода. В същото време, когато беше по-малък, големият ми син недоволстваше, че сестра му си ляга по същото време, когато ляга и той. Сега, на 14 години, признава, че се чувства много по-добре, когато има достатъчно време за сън.

Синовете ми харесват нездравословната храна. Злоупотребяват със сладкото и ми се налагаше да поставям вето на десертите, защото имаха наднормено тегло и тихичко отмъкваха по нещо сладичко от масата. Дъщеря ми се отнася много по-спокойно към сладкото и никога не си досипва тайно захар в храната, затова тя обикновено има десерт. Знам, че децата ми мразят неравенството, но всичко, което мога да направя, е да им напомня, че правя това, защото ги обичам, а не от скъперничество.

Когато става дума за неща като да преспят у приятели, да получат собствен телефон или да останат сами вкъщи, предпочитам да изчакам до момента, когато ще са готови за това, вместо да им дам тази възможност твърде рано и след това да установя, че съм избързала.

Не мисля, че привилегиите трябва да се базират на възрастта. Те трябва да зависят от зрелостта и поведението на децата. Моите знаят, че този подход е правило вкъщи и мисля, че ако поискат нещо много силно, ще работят, за да го получат, показвайки, че са достатъчно големи, за да се справят. Разбира се, не може без провали и грешки, но в по-голяма част от случаите, принципът работи.

Източник: mamsila


Препоръчваме ви още:

Детето има право на всякакви чувства, но не и на всякакво поведение

Защо децата не слушат

Три фрази, които не работят

Последно променена в Понеделник, 04 Март 2019 10:32
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
Пролетен базар на книгата НДК
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Все така ли ще я караме

Все така ли ще я караме

11 Май, 2019 Отношения

Спасителят на клети майки

Спасителят на клети майки

09 Май, 2019 Истории

Пеев се предаде

Пеев се предаде

15 Май, 2019 Блог

Аз, той и болката

Аз, той и болката

10 Май, 2019 Отношения

Не сте ли чували за киноа?

Не сте ли чували за киноа?

26 Апр, 2019 Истории

К`ъв секс бе, човеко?

К`ъв секс бе, човеко?

03 Май, 2019 Забавно

Да си родим дъга

Да си родим дъга

25 Май, 2019 Истории

Те са рапиристки

Те са рапиристки

23 Май, 2019 Нашите деца

Какво четат майките

Какво четат майките

22 Май, 2019 Развлечения

Който свалил, свалил

Който свалил, свалил

22 Май, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам