Как да научим децата да обичат четенето, без да ги подкупваме

Четенето е най-добрият начин на продължиш да учиш, дори през ваканцията. Този навик усъвършенства речта, правописа и граматиката на детето. Да не говорим за безкрайните възможности за развитие на въображението му. Какво да правим, ако наследникът ни не е прелистил и страница през лятото? Как да го насърчим да заобича книгите?

Навярно повечето от нас са използвали най-популярния метод: „Ако прочетеш N брой страници, ще ти дам… “ Според анкета на британското издателство Rising Stars и университета Ковънтри 60% от родителите във Великобритания подкупват децата си, за да четат. Някои стигат дотам, че възнаграждават дори за няколко прочетени страници. „Валутата“ варира от поощрителни стикери и червени точки (32%), до по-късно лягане (23%), допълнително време за ползване на компютъра или телевизора (14%), джобни (8%), развлечения (7%), лакомства (5%).

Все пак професорът от Катедрата по психология от Рочестърския университет (САЩ) и автор на книгата „Защо правим това, което правим“ Едуард Деси предупреждава, че този подход работи само докато има стимули. Заради „подкупите“ четенето се възприема като досадно задължение, за което непременно трябва да бъдеш възнаграден. Как да заразим децата си със страст към четенето, за да стане награда само по себе си?

10-те права на малкия читател

chitatel2

Специалистите от британското издателство Pearson, в „Пътеводител в детското четене“, предлагат 10 лесни начина това да се случи.

1. Нека книгите станат част от живота на семейството ви. Обградете децата с книги и редовно попълвайте домашната библиотека с нови издания.

2. Запишете се в местната библиотека. Дайте на детето възможност само да избира книги оттам, насърчавайте го да участва в различни читателски конкурси, да посещава срещи с писатели.

3. Четете заедно това, което ви харесва. Може да са стихчета, комикси, вицове, готварски рецепти, списания, дори речници. Всичко, което ви е интересно. Не се ограничавайте само до художествената или полезната литература.

За думите 

chitatel3

4. Създайте си условия. Организирайте уютен ъгъл за семейно четене с лампа и мека постелка.

5. Задавайте въпроси по прочетеното. Можете да започнете с: „Докъде бяхме стигнали предния път?“, „Помниш ли какво се случи с героя в предишната глава?“, „Как мислиш, какво ще стане по-нататък?“

6. Винаги носете със себе си списание или книга с удобен формат – те са незаменими на път или докато чакате на опашка с детето.

Читателят живее хиляда животи

chitatel

7. Препрочитайте любимите си истории отново и отново. Препрочитането подобрява навиците за четене и създава увереност у детето.

8. Четете за лека нощ. Това са моменти на емоционална близост след дългия ден и са много подходящи за съвместно четене или разговори.

9. Съобразявайте се с интересите на детето. Ако те се въртят около компютъра или телевизора, купете му книга по любим филм или ръководство за компютърни игри.

10. Четете на глас, с подходящото изражение, използвайте актьорските си способности. За малките деца са много подходящи римуваните истории.

 


Препоръчваме ви още: 

Книжният ни списък за лято 2018

Книгите, които децата ни ще обикнат

Последно променена в Петък, 15 Юни 2018 09:24
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Записки от терасата

Записки от терасата

27 Авг, 2019 Истории

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Мамо, научи ме

Мамо, научи ме

20 Сеп, 2019 Възпитание

Готови за бебе

Готови за бебе

18 Сеп, 2019 Истории

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Фабрика за мечти "Светлина" - иновативното място за деца и възрастни

Фабрика за мечти "Светлина" - …

16 Сеп, 2019 Образование

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам