logomamaninjashop

Съжалявам, че давах такива съвети

"Бъди себе си", "никому не си длъжен", "най-важно е да намериш призванието си"...

Тези съвети звучат много разумно, нали? Вижте една различна гледна точка за тях. Блогърът Тина Плантамура е майка на трима тийнейджъри и автор в няколко родителски издания. Предлагам на вниманието ви нейния списък с грешни съвети, които е давала на сина си с най-добри намерения.

Големият ми син неотдавна завърши училище и прави първите си стъпки като възрастен. Това обстоятелство ме накара да осъзная, че напразно съм го съветвала за много неща. Съжалявам, че не мога да върна времето и да взема думите си назад. Правех го с най-добри намерения, но сега се надявам да разбере, че не всичко е било истина.

1. На никого не си длъжен

Сега мисля иначе. Главната ни отговорност е да подпомагаме позитивните промени в света. Ние сме длъжни да се отнасяме към всеки ( и към себе си) с доброта, милосърдие, търпение, уважение и съчувствие. Всеки от нас воюва на собственото си бойно поле. В Книгата на живота си всеки има глави, които не би прочел на глас. Втурвайки се в чуждия живот, ние може да се окажем в разгара на ожесточена битка. И докато другият се бори да събере частите от битието си, ние можем да направим само едно – да бъдем добри с него. Не е трудно.

2. Уважението трябва да се заслужи

Трябва ли да чакаме, докато някой спечели уважението ни? Възможно ли е да заслужим уважение, без да проявяваме такова в отговор? Ако се отнасяме с уважение към някого, значи ли това, че автоматично сме заслужили подобно отношение? А ако някой се отнася към нас неуважително, трябва ли да му отвърнем със същото. Това ми напомня за спора за яйцето и кокошката, но е по-абсурдно. Ние носим отговорност за собственото си поведение, не е важно дали другите се отнасят към нас с уважение.

Прочетохте ли

Нека се "опарят"

3. Бъди себе си, рано или късно ще те оценят

Сега съм убедена, че само настойчивостта и вложените усилия помагат да преуспееш и бих казала на сина си: „Излез от зоната си на комфорт, заяви себе си, не плувай по течението. Глупаво е да се надяваме, че ще получим всичко желано, просто като бъдем себе си.“

4. Упоритият труд дава резултати

Това невинаги се случва. Възможно е и най-всеотдайната работа и непрестанните усилия да не доведат до нищо добро. Животът е несправедлив, но все пак трябва да се трудим, защото ако не го правим, липсата на резултати ни е гарантирана.

8 истини, които майките на синове

рано или късно ще разберат

5. Работи това, което обичаш, за да си щастлив

Попитайте 15 случайни хора работят ли това, за което са мечтали. После има задайте въпроса: „Щастливи ли сте?“ Не на всеки е нужна главозамайваща кариера, за да бъде щастлив. Едни правят това, което винаги са искали, и въпреки това са нещастни. Други изобщо нямат нормална работа, но са доволни от живота си. Разбира се, важно е да следваш мечтите си, но по-важно е устойчивото развитие. Трябва да можеш да подсигуриш себе си, дори да не успееш да намериш работата-мечта.

6. Ти си специален

Вместо това сега бих казала: „Ти не си по-добър или по-лош от другите. Всеки твой познат те превъзхожда в нещо. На някого това, което на теб ти се отдава с лекота, ще му е трудно. Използвай силните си страни, за да направиш света по-добър. Ако той е добър за другите, ще е добър и за теб. Търси помощ и я приемай, когато е необходимо. Не бъди високомерен – няма задачи и обстоятелства, които са под достойнството ти, както и такива, които не са по силите ти.“


Препоръчваме ви още:

Как излетях от клетката

Уроците, които научих

Съветите, които правят децата ни нещастни

 

Последно променена в Понеделник, 05 Март 2018 13:12

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам