logomamaninjashop

Защо холандските тийнейджъри не пушат трева

Наталия Ремиш е руски журналист. От три години живее в Холандия, където създава семейство с баща на две деца. Отскоро е и майка на момиченце. В своите публикации тя описва начина на живот в страната, която вече е нейна втора родина.


Под входната врата се процежда познатият мирис на марихуана. От три години живея в Холандия и още не мога да свикна с това. Жилището ни се намира в зона, където пушенето на трева е разрешено, но все пак не се случва често. Мъжът ми излиза на площадката, за да прогони тийнейджърите, които са се насъбрали навън. Обикновено пушат цигари с тютюн. Днес е някакво изключение.

Когато писах за образованието в Холандия и цитирах данни на Уницеф, че тук живеят най-щастливите деца, имаше много коментари. Някои от тях гласяха: „Ами как няма да са щастливи, като вечно са напушени.“ Признавам, че и аз имах подобни съмнения, когато се готвех за преместването си. Чудех се как ще възпитавам деца в страна, в която едва ли не на всеки ъгъл пушат марихуана и хашиш, ядат спейс кексчета (кейк с марихуана) и халюциногенни гъби? Всъщност това не са само мои предразсъдъци. Трудно е да бъде разбрана страна, в която свободата е доведена до абсолютна стойност. Тук са легализирани гей браковете, евтаназията, проституцията и употребата на леки наркотици. Холандското правителство споделя убеждението, че изборът на сексуален партньор, изборът да живееш или да умреш и изборът как да се грижиш за здравето си е личен. Затова, когато решите да употребявате наркотици, поемате лична отговорност.

Холандците обаче категорично са поставили черта между леките и тежките наркотици. Тежките включват кокаин, ЛСД, морфин, хероин и халюциногенни гъби, които са забранени през 2008-а година. За съхранение, производство и продажба на тези наркотици законът предвижда до 12 години затвор и глоба в размер на 45 000 евро. Интересното е, че към разрешените (леки) наркотици, освен марихуаната, хашиша и спейс кейка, се отнасят и силните сънотворни, и седативните препарати.

Разрешената за употреба еднократна доза лек наркотик в Холандия е до 5 грама. Не е законно обаче да съхраняваш, да продаваш (без лиценз) и рекламираш наркотика. Въздействието на тази наркотици тук се приравнява на въздействието на алкохола, а пушенето на обществени места е забранено, независимо дали става дума за трева или тютюн.

В някои холандски градове като Маастрихт например, забраниха продажбата на наркотици на чужденци. Решението беше взето след няколко сериозни инцидента с гости на страната. Амстердам не е от тези градове. Тук 90 % от клиентите на кофи шоповете са чужденци. Едва 16 % от младите холандци (до 28 години) са пробвали марихуана.

Когато пристигнах, веднага попаднах в центъра на семейните конфликти: доведените ми деца бяха в тийнейджърска възраст и разнообразието от възможности неустоимо ги привличаше. Това, с което се сблъскват холандските родители, не се отличава от проблемите, които имат майките и бащите с децата в тази възраст навсякъде другаде. И тук пубертетът е период за изпитване на границите. Но тези, които смятат, че в Холандия всички пушат марихуана (включително и тийнейджърите), се лъжат.

За да стане по-ясно кое е истина и кое мит аз сравних отношението към наркотиците у нас и в Холандия.
holl koffe
Какви са приликите?


1. Независимо от страната, в пубертета интересът към наркотиците е един и същ. Обикновено тийнейджърът се асоциира с компанията, в която е попаднал. И за да стане неин пълноценен член, трябва да прилича на останалите. Пушиш ли? Тогава си един от нас!

2. Децата започват да пробват забранените неща, а родителите се опитват активно да се противопоставят: търсят запалки, душат дрехите им, проверяват джобовете. Ако, разбира се, не ги притеснява нахлуването в личното пространство.


3. На лицата до 18 години са забранени пушенето, употребата на алкохол и всякакви наркотици. Не можеш свободно да пушиш трева, ако не си навършил тази възраст. Няма да ти продадат и кутия цигари, бутилка бира или марихуана.


4. Винаги се намират „големи“, които могат да влязат в кофи шопа и да купят забранените стоки вместо теб. Често това са по-големите братя и сестри, на които родителите са поверили наблюдението над по-малките.


5. Има случаи на използване на фалшиви лични карти, с които тийнейджърите могат да си купят забраненото, но са рядкост.


6. Има дилъри, които пласират дрога на деца. Обикновено това става с обаждане по телефона или с
sms. Това е схема, която се прилага в много страни по света. Детето отива на определено място и получава дозата си от дилър.

7. Пушенето на трева се случва обикновено в домашна обстановка, на „тайни“ места, рядко могат бъдат забелязани на улицата.

mobiel fiets 2 800


Кое е различното?


1. В Холандия наистина има семейства, в които родителите, след вечеря, раздават по една цигара с марихуана на фамилията (ако децата са над 15-16-годишна възраст), но това са единици.

2. В Холандия да пушиш трева не е „яко“. Това е принципното различие на тази страна с останалите. Можеш да пробваш. Но да се „напушиш“ е развлечение на туристите. Тийнейджърите не обичат да са толкова „банални“. Чувала съм да казват: „Ако поискам, мога да пуша. Но не ми е интересно.“


3. Местните тийнейджъри не стигат по-далеч от марихуаната и хашиша. Не купуват дори разрешените спейс кейкове и гъби. Както всички останали хора и холандците използват почивните дни, за да се разходят из кофи шоповете или да разгледат улицата на червените фенери. Това са местни атракции.


4. И в Холандия, като в повечето страни в Европа, в някои семейства не е прието да се говори открито за наркотиците. Тогава децата се информират от приятелите си и често пробват.


5. Холандците не употребяват амфетамини, спийд и спайс наркотици. Изобщо синтетичната дрога не е популярна тук.


Ако се проследят данните за наркопрестъпленията в страната, ще стане ясно защо наркотиците са легализирани. Преди години страната призна, че има проблем, легализира продажбата на лека дрога и сега може да контролира процесите, свързани с нея. Много често, когато стане дума за тези закони, се прави аналогия със „сухия режим“ в Щатите. Там в периода 1919-1933-а година забраната на алкохола доведе до рязък ръст на престъпността и впоследствие забраните бяха отменени.

Всички знаем, че забраненият плод е най-сладък. Както казва мой холандски приятел, който нито веднъж не е палил цигара в живота си: „Ако кажеш на тригодишно дете да не взема от сладките в кутията, то веднага ще протегне ръка да вземе кутията. А ако отворената кутия стои на масата, ще да хапне едно-две парченца и ще отиде да играе с куклите си.“


Препоръчваме ви още:

Къде се отглеждат най-щастливите деца на света?
Забранете безотговорните родители 
Планът Х 

Последно променена в Петък, 13 Октомври 2017 23:28
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Една мъжка изневяра

Една мъжка изневяра

09 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

Филми и книги за наркотиците

Филми и книги за наркотиците

13 Юни, 2020 Възпитание

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

За котките и сойките

За котките и сойките

09 Юни, 2020 Забавно

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

От къде си?

От къде си?

17 Юни, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам