logomamaninjashop

Какво да направиш, ако си преживял сексуално насилие

Преди да ти дадем съвет какво е важно да направиш, трябва да ти кажем, че случилото се с теб е едно от най-ужасните неща, които може да преживее човек. Но има как да продължиш напред.

Не искаме да те лъжем, че е лесно да се справиш с физическата болка и емоционалната травма. Ще трябва да мине време, да преживееш оздравителния период, да събереш сили и воля, преди отново да се почувстваш спокоен, сигурен и щастлив. Но не е невъзможно. Има много хора, които могат да ти помогнат – приятели, роднини, специалисти. Довери им се и не отказвай помощта им. Ти си жертва на престъпление и имаш нужда от подкрепа. Сам не можеш да се справиш с ужаса на насилието и да превъзмогнеш случилото се.

Първите ти стъпки

1. Опитай се да отидеш на място, където се чувстваш в безопасност. Нормално е да те е страх от всичко и от всеки, да нямаш доверие в никого. Най-вероятно си бил(а) излъган(а), предаден(а) и експлоатиран(а) от много близък човек. Може би дори си го обичал(а). Разбираемо е сега да не знаеш кой е твой приятел и кой враг. Бил(а) си в ръцете на престъпник, но знай, че все пак повечето хора не са такива. Помисли за място, на което би се чувствал(а) максимално добре, и отиди там.

2. Говори с някой, на когото имаш доверие – приятел или роднина. Колкото и да те е срам от това, което се е случило, и да предпочиташ никой никога да не разбира за него, важното е да разкажеш на някого какво си преживял(а). Ти не можеш да разсъждаваш трезво в момента, важно е да имаш до себе си някой, който да бъде твоя опора в дългото пътуване през възстановяването, осъзнаването и преследването на виновника за престъплението.

3. Знай, че ти не си виновен. Колкото и зле да се чувстваш, колкото и ужасни неща да са ти причинили, не е невъзможно, дори често се случва, да мислиш, че ти си виновен за всичко. Че с действията си, с думите си или по някакъв друг начин си предизвикал(a) или си заслужил(a) всичко това. Не, не и не. Не спирай да си повтаряш, че ти си жертва на престъпление. Виновен е извършителят. Независимо от обстоятелствата, независимо какви са били отношенията помежду ви, независимо от подробностите.

4. Потърси медицинска помощ. Колкото по-скоро отидеш в спешното отделение, толкова по-добре. Важно е да те прегледат за наранявания, сексуално предавани инфекции или евентуална бременност. Сигурно няма да ти е до това, още по-малко ще искаш някой да докосва или оглежда тялото ти. Разбираемо е. Но лекарите са едни от първите хора, които ще ти помогнат, и ще ти кажат какво е важно да направиш. Събери сили, намери близък човек, който да те придружи, и отиди на лекар.

 Вижте Кой може да пострада?


Твоите права и нашите задължения при сексуално насилие и експлоатация:

Знаем, че си преминал(a) през период от живота си, в който не си имал(a) контрол върху действията и тялото си. Друг е решавал вместо теб и ти е казвал какво да направиш. Това е в миналото. Сега е важно да знаеш, че ти имаш право да решаваш какво ще се случва. А всички ние, които сме около теб, трябва да уважаваме решенията ти.

Имаш право:

● Да прецениш на кого да кажеш за случилото се, а той е длъжен да се отнесе с теб с разбиране, уважение и достойнство.

● Да не казваш абсолютно всичко. Ти решаваш на кои въпроси да отговориш и кои детайли да разкриеш.

● Да запазиш личното си пространство и да не споделяш каква е сексуалната ти ориентация, сексуалната ти история или друга лична информация (включително дали си ХИВ-позитивен), както и дали имаш, или нямаш психични проблеми.

● Да запазиш конфиденциални разговорите ти с адвокат, медицинско лице или социален работник.

● Да избереш дали ще разкажеш на полицията, или не. Ти решаваш.

● Да бъдеш уважаван и да не бъдеш дискриминиран на база на раса, социален статус, пол или сексуална ориентация.

● Да говориш с адвокат или социален работник и те да присъстват на всички законови процедури, свързани с твоя случай.

● Да помолиш с теб винаги да има някой, на когото имаш доверие.

● Да получиш цялата информация и отговор на всичките ти въпроси, свързани с твоите изследвания, тестове, лечение, полицейски рапорти и съдебни дела.

 Вижте още Приятел, гадже или насилник


И преди всичко с теб трябва да се отнасят като с жертва на сексуално насилие и експлоатация, независимо какви са отношенията ти с човека, който е извършвал сексуално насилие върху теб или те е принуждавал правиш секс за пари, храна, подслон или нещо друго. Това означава, че дори той да е бил твой съпруг, любовник, гадже, да сте живели заедно или да сте имали друг вид връзка – това не прави престъплението по-малко, нито той е по-малко виновен.

Ако ти или твой познат станете жертва на сексуално насилие, не го крийте. Не се опитвайте да се справите сами и да чакате емоционалната и физическа болка да премине. Трябва да потърсите помощ. Тук ви разказваме как. А това са контактите на организации, които могат да ви дадат съвет и да ви помогнат:

Национална телефонна линия за деца: 116 111
​Гореща линия за пострадали от насилие​ на фондация Анимус​: 0800 186 76; 02/ 981 76 86
​Гореща телефонна линия ​​на фондация Център Надя: ​02/ 981 93 00
Телефон на асоциация Деметра в Бургас: 056/82 52 05
Горещи телефони на фондация Пулс в Перник: 076/60 10 10; 076/ 60 33 60
Национална мрежа за децата: 02/ 444 43 80
Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве: 02/ 943 30 52; 02/ 943 37 10


Платформата за сексуално и здравно образование за тийнейджъри LoveGuide стартира нова кампания за превенция на сексуално насилие и експлоатация сред ученици от цялата страна на възраст между 15 и 19 години. Тя ще повиши знанията и уменията им как да разпознават рискови ситуации и отношения, които биха довели до сексуално насилие и експлоатация. ПО-ДОБРЕ НЕДЕЙ! е насочена и към всички, ангажирани с отглеждането на здрави, способни и щастливи младежи, а именно – родители, учители, директори, лекари и др. Кампанията си поставя за цел да постигне и разпознаваемост на проблема сексуално насилие и експлоатация сред широката общественост и да насочи вниманието към необходимостта от неговото решаване.

Какво да направиш, ако ти или твой приятел станете жертва на сексуално насилие или експлоатация – гледай в новия епизод на “По-добре недей”.


По-добре го направи! (По-добре недей, еп.4)

 

Препоръчваме ви още:

Сексуалното възпитание по света и у нас 
Децата и алкохолът 
Детската психична травма


Последно променена в Петък, 13 Октомври 2017 08:52
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Една мъжка изневяра

Една мъжка изневяра

09 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

Филми и книги за наркотиците

Филми и книги за наркотиците

13 Юни, 2020 Възпитание

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

За котките и сойките

За котките и сойките

09 Юни, 2020 Забавно

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

От къде си?

От къде си?

17 Юни, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам