Следизборно и лично

„Умните и красивите“ всъщност са най-обикновена средна класа. Онази почти липсваща у нас средна класа, която би трябвало да представлява гръбнака на обществото – образованите хора с високи доходи и хубави професии, с идеи, мисъл и потенциал, които теглят напред всички останали.

Голяма част от тези хора, за съжаление напуснаха и продължават да напускат страната, защото им омръзна да се борят. Някои от тях останаха. Около 300 хиляди до половин милион.

Те няма да бъдат представени в този парламент, макар че голяма част от тях гласуваха. И причините да не са представени са пределно ясни.

Първо – малцинство са. И има реален риск да намалят все повече, не само защото продължават да се пръскат по света. Водещите партии не разчитат на гласовете им и не се стараят да ги задържат. Което впрочем си е бавно и тягостно политическо самоубийство, защото ако не са тези хора да работят и да развиват технологии, бизнес, култура, индустрия, туризъм, медицина, образование, да плащат големи данъци на големите си доходи и да раждат деца, които възпитават в собствените си ценности, държавата в един момент просто ще се спъхне от повсеместната безпросветност, леност и апатия. Държавата не може да съществува само с правителство и хора на социални помощи и на ръба на оцеляването. Трябва й някой, който създава, който мисли, който развива, който си е задоволил основните потребности и може да надгражда. Най-проспериращи са държавите, в които средната класа е мнозинство.

Второ – разединени са. Политическите им лидери просто отразяват разединението между избирателите. И докато помежду си се дъвчат за незначими казуси и се оплюват взаимно, далеч по-компрометирани лидери и партии влизат в парламента, защото успяват да преодолеят различията си. Явно понякога да си прекалено интелигентен може да се окаже проблем. Някои от тях се предават и влизат в партиите от статуквото, само за да успеят да прокарат идеите и ценностите си. Разбирам ги.

Трето – мнителни са. Още един недостатък на интелигентните хора – те не забравят и не прощават. След като многократно са били разочаровани, им е трудно да се доверят отново на лица, които вече са се изложили по някакъв начин. В същото време новите лица не са чак толкова много. Доста потенциални гласоподаватели увисват в безтегловност и в крайна сметка не дават вота си на никого.

Четвърто – медийна подкрепа. Умните и красивите не обичат популизма. Разчитат само на няколко медии, които са твърде елитарни за „обикновения гласоподавател“ и не успяват да го спечелят. А предвид факта, че са малцинство, за да бъдат парламентарно представени им трябва и част от вота на „грозните и глупавите“. „Грозните и глупавите“ с удоволствие биха се отъждествили с тях, защото и те искат да са умни и красиви. Обаче никой не им дава този шанс. Къде от страх да не изпуснат малкото, но сигурни избиратели, къде от чисто високомерие.

Но ако ви е трудно да говорите на езика на народа, не се учудвайте, когато въпросният народ даде гласа си за друг. И не го ругайте, а се опитайте да го чуете. Казва ви нещо от петнайсет години насам. Щом не го разбирате, може би не сте чак толкова умни и красиви колкото електората ви.

Какво остава за нас, избирателите ви? Зависи дали чашата ни е празна, или пълна. Можем да теглим една майна на всичко и да емигрираме. Такива като нас се справят навсякъде, въпросът е дали ще сме щастливи там. Или да си кажем: какво толкова, можеше и да е по-зле, винаги може. И да продължим напред, пък да видим докога.

Последно променена в Понеделник, 27 Март 2017 09:29
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Пътеки, пещери и огромни лъжици

Пътеки, пещери и огромни лъжици

23 Юли, 2019 Развлечения

Нека да е лято

Нека да е лято

23 Юли, 2019 Добра форма

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Обречени

Обречени

18 Юли, 2019 Здраве

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам